Keşfet TV

Adeta Gökyüzünde Bir Yapı Alahan Manastırı

Bu kez gökyüzüne doğru çıkıyoruz! Mersin‘in Mut ilçesi sınırlarında yer alan Alahan Manastırı konum bakımından tam da böyle anlatılabilir.

Alahan Manastırı, konumu kadar tarihi ve anlatılan hikayeleriyle de ilgi çekici bir nokta. Sahip olduğumuz coğrafyanın nasıl bir geçmişi olduğunu çoğu kez hatırlamasak da, dünyanın en çekici öykülerinin geçtiği bu topraklar gerçekten bir hazine!

Alahan Manastırı

Alahan Manastırı ve St. Paul Yolculukları

St. Paul, Hıristiyan dünyasının en önemli kişiliklerinden biri. Ülkemizde St.Paul Yolu olarak bilinen bir outdoor doğa yürüyüşü rotası ile de anılan Aziz Paul, Hıristiyanlığı yaymak için gerçekleştirdiği seyahatleri sırasında birçok yere uğramış ve Konya‘dan Kapadokya‘ya, Antalya‘dan Antakya’ya kadar maceralı yolculuklar yapmış.

Aziz Paul, seyahatlerinin birçoğunda birlikte olduğu bir diğer “Aziz” olan Barnabas ile gerçekleştirdiği yolculuklar sırasında geçtikleri yerlerde onların anılarına birçok kilise inşa edilmiş. İşte Alahan Manastırı da onlardan biri olarak biliniyor.

Alahan Manastırı, MersinKaraman yolu üzerinde 1300 metre yükseklikte Göksu Vadisi’ne bakan dik bir yamaca yapılmış. Yasaklanmış olan Hıristiyanlık dininin, pagan Roma İmparatorluğu toprakları olan Iconium (Konya) ve Kapadokya’da giderek yayılmasıyla bu dine inananların öldürülme korkuları onları dağlık bölgelere, dik yamaçlara ve buralarda bulunan oyuk ve mağaralarda ibadete zorlamış.

Alahan ve Manastırın çevresinde bulunan kilise yapılarının oluşturduğu külliyenin 440 ile 442 yılları arasında Hıristiyanlığın Roma İmparatorluğu tarafından resmi olarak kabul edilmesinden sonra yapıldığı tahmin ediliyor.

Alahan Manastırı Mimari ve Özellikleri

Evliya Çelebi’nin “Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor” diye bahsettiği manastır, Batı Kilisesi, Manastır, Doğu Kilisesi, kayalara oyulmuş olan keşiş odacıkları ve çevredeki mezarlardan oluşuyor.

Kilise süslemelerinin usta işi bir taş oymacılığından oluştuğu gözlemlenen manastır kiliseleri için Ayasofya Müzesi ile benzer özelliklerden bahsedilir.

Korint bir başlıkla iki dizi sütun kullanılarak üç nefe ayrılan ilk kilisenin, narteksten ana mekana geçilen atkı ve yan dikmelerinde kabartma süslemeleri görülüyor. St. Paul, St. Pierre figürleri de göze çarpan süslemelerde, bir çelenk taşıyan Cebrail ile Mikail’i simgeleyen öğelerle incil, balık, üzüm ve asma tasvirleri de dikkat çekiyor.

Kiliselerin doğu tarafında yer alan geniş avlunun güneyinde dini ayinlerin gerçekleştirildiği 11 metre uzunluğunda kemerli ve sütunlu bir dehliz bulunuyor. Galerinin ortasında kabartma süsleme ile her tarafı işli bir niş yer alıyor. Apsisli vaftizhane ve hemen karşısında bulunan mezarlar ise manastırın en görkemli yapıları olarak gösteriliyor.

Alahan Manastırı Nerede, Nasıl Gidilir?

Alahan Manastırı, Mersin ile Karaman şehirlerini birbirine bağlayan Sertavul Geçidi‘ni geçtikten sonra Mut ilçesi yönüne doğru giderken sol tarafta yer alıyor.

Geçit boyunca da yine tarihi kalıntılar görebilirsiniz. Alahan Manastırı oldukça iç tarafta kaldığı için çok fazla doğal erozyona uğramamış ve dış etkenlerden yıpranmamış sağlam bir eser olarak bölgenin hem tarihi hem de inanç turizmi bakımında önemini artırıyor.

Exit mobile version