Amasya, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü bir şehirdir. Amasya gezilecek yerler konusunda ziyaretçilere birçok seçenek sunar. Bu güzel şehirde tatilinizi geçirmek için tercih edebileceğiniz turistik yerler, romantik mekanlar, keyifli aktiviteler ve kültürel zenginlikler mevcuttur. Amasya, gezi rehberi arayanlar için en popüler, en iyi ve en güzel yerlerin bir araya geldiği bir şehirdir. Amasya’da gezilecek yerler listesinde yer alan mekanlar sizi bekliyor. Haydi, hadi hazırsanız nereleri gezebileceğimizi beraber görelim!

1. Aynalı Mağara

Aynalı Mağara, Amasya’nın güzel bir köşesinde yer alan bir mağaradır. Ziyaret Beldesi yolunun üzerinde bulunması, şehir merkezine olan 3,3 kilometrelik yakınlığıyla da oldukça erişilebilir bir konumdadır. Bu mağara, tarihi ve arkeolojik öneme sahip oyulmuş kaya mezarlarıyla ünlüdür. Aynalı Mağara’ya ulaşmak için dört basamaklı bir merdiveni takip etmeniz gerekmektedir. Bu merdiven sizi düz bir kaya üzerine oyulmuş olan mezarın bulunduğu alana götürür. Mezarın genişliği 9,8 metre olup yüksekliği ise 13 metreye kadar uzanmaktadır. Mağara içinde gezerken, işlenmiş kaya mezarlarının büyüleyici güzelliğini keşfedeceksiniz. Bu mezarlar, dikkatlice oyulmuş ve dikkat çekici bir şekilde dekore edilmiştir.

2. Alçak Köprü

Alçak Köprü, Amasya’nın simgesi haline gelmiş tarihi bir köprüdür. Yeşilırmak üzerinde bulunan bu köprü, 13. yüzyılda Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Köprünün uzunluğu 102 metre, genişliği ise 5,5 metredir. Köprü, 12 adet kemerden oluşmaktadır. Köprü, adını Yeşilırmak’ın yükselmesiyle su seviyesine yaklaşmasından almıştır. Alçak Köprü, günümüzde hem yaya hem de araç trafiğine açıktır. Köprü üzerinden geçerken, Yeşilırmak’ın serinliğini ve Amasya’nın manzarasını seyredebilirsiniz.

3. Kumacık Hamamı

Kumacık Hamamı, Amasya’nın Merzifon ilçesinde yer alan tarihi bir hamamdır. 15. yüzyılda Çelebi Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Hamam, Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Hamamın içi mermer ve çini ile süslenmiştir. Hamam, erkekler ve kadınlar için ayrı bölümlere ayrılmıştır. Hamam, günümüzde de faaliyet göstermektedir. Hamama gelen ziyaretçiler, geleneksel Türk hamamı kültürünü yaşayabilir, rahatlayabilir ve keyifli vakit geçirebilirler.

4. Amasya Saat Kulesi

Amasya Saat Kulesi, Amasya’nın merkezinde yer alan bir kuledir. 1865 yılında Sultan Abdülaziz’in emriyle yaptırılmıştır. Kulenin yüksekliği 13 metre, çapı ise 4 metredir. Kule, kesme taş ve tuğladan yapılmıştır. Kulenin üzerinde dört adet saat bulunmaktadır. Kulenin tepesinde ise bir hilal şekli vardır. Amasya Saat Kulesi, şehrin en önemli simgelerinden biridir. Kulenin etrafında çeşitli kafeler, restoranlar ve dükkanlar bulunmaktadır. Kulenin yanından geçerken, tarihi atmosferini hissedebilirsiniz.

5. Halifet Gazi Türbesi

Halifet Gazi Türbesi, Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde yer alan bir türbedir. Türbe, 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu Devleti’nin önemli komutanlarından olan Halifet Gazi’ye aittir. Halifet Gazi, Moğol istilasına karşı mücadele etmiş ve şehit olmuştur. Türbe, kare planlı ve tek kubbeli bir yapıdır. Türbenin içinde Halifet Gazi’nin sandukası ve yanında da iki adet mezar bulunmaktadır. Türbe, ziyaretçilere açıktır. Türbeye gelen ziyaretçiler, Halifet Gazi’nin hayatını ve kahramanlıklarını öğrenebilir, dua edebilir ve saygı gösterebilirler.

6. Çelebi Mehmet Medresesi

Çelebi Mehmet Medresesi veya Sultaniye Medresesi, Amasya’nın Merzifon ilçesinde yer alan önemli bir yapıdır. 15. yüzyılda Osmanlı Padişahı Çelebi Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Medrese, Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Medresenin girişi, iki katlı ve kemerli bir portal şeklindedir. Portalin üzerinde Çelebi Mehmet’in tuğrası ve kitabesi bulunmaktadır. Medresenin içinde 18 adet hücre, bir adet dershane ve bir adet mescit bulunmaktadır. Medrese, günümüzde Merzifon Müzesi olarak kullanılmaktadır. Müzede, çeşitli tarihi eserler, etnografik malzemeler ve sanat eserleri sergilenmektedir.

Amasya Gezi Rehberi

7. Boraboy Gölü

Boraboy Gölü, Amasya’nın Taşova ilçesinde yer alan bir göldür. Göl, volkanik bir kraterin içinde oluşmuştur. Gölün çevresi, ormanlar ve çayırlarla kaplıdır. Göl, doğa severler için harika bir yerdir. Gölde, balık tutabilir, kano yapabilir, piknik yapabilir ve kamp kurabilirsiniz. Gölün etrafında, yürüyüş ve bisiklet yolları da bulunmaktadır. Göl, aynı zamanda birçok kuş türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Gölde, flamingo, karabatak, yaban kazı, ördek, martı ve daha birçok kuşu görebilirsiniz. Göl, her mevsim farklı bir güzelliğe bürünmektedir. Göl, özellikle bahar ve yaz aylarında ziyaret edilmeye değerdir.

8. Amasya Kalesi

Amasya Kalesi, Amasya’nın en görkemli yapılarından biridir. Kale, şehrin kuzeyinde, Harşena Dağı’nın üzerinde yer almaktadır. Kale, MÖ 3. yüzyılda Pontus Krallığı tarafından yaptırılmıştır. Kale, daha sonra Roma, Bizans, Selçuklu, İlhanlı, Eretna, Kadı Burhanettin, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de kullanılmıştır. Kale, günümüzde ziyaretçilere açıktır. Kaleye ulaşmak için, şehir merkezinden kalkan minibüsleri veya teleferiği kullanabilirsiniz. Kaleye çıktığınızda, Amasya’nın muhteşem manzarasını seyredebilir, tarihi kalıntıları inceleyebilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. Kalede, Pontus Kral Mezarları, Aynalı Mağara, Cilanbolu Kapısı, Bedesten, Hamam, Cami, Zindan ve Su Sarnıcı gibi birçok yapı bulunmaktadır.

9. Amasya Müzesi

Amasya Müzesi, Amasya’nın merkezinde yer alan bir müzedir. Müze, 1925 yılında kurulmuştur. Müze, eski bir medrese binasında hizmet vermektedir. Müze, arkeolojik, etnografik ve sanat tarihi eserler olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Müzede, Amasya ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan birçok eser sergilenmektedir. Müzede, Hitit, Frig, Urartu, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, İlhanlı, Eretna, Kadı Burhanettin, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserler bulunmaktadır.

10. Hazeranlar Konağı

Hazeranlar Konağı, Amasya’nın merkezinde yer alan tarihi bir konaktır. Konak, 19. yüzyılda Hazeran Hanım adında bir kadın tarafından yaptırılmıştır. Konak, Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Konak, iki katlı ve ahşap bir yapıdır. Konak, günümüzde Amasya Belediyesi tarafından restore edilmiş ve müze olarak hizmet vermektedir. Konakta, Amasya’nın geleneksel yaşam tarzını, kültürünü ve sanatını yansıtan birçok eşya, kıyafet, halı, kilim, çini, resim ve fotoğraf bulunmaktadır. Konak, aynı zamanda bir kültür merkezi olarak da kullanılmaktadır. Konakta, çeşitli sergiler, konferanslar, konserler ve etkinlikler düzenlenmektedir.

EN ÖZEL İPUÇLARI

Doğrudan Adresine Gelsin

İstenmeyen posta göndermiyoruz!Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Booking.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz