Gezi Rehberi Seyahat Sitesi

Anamur

Anamur Rehberi Antik Dönemin Rüzgarlı Burnu

Anamur, sanki gezilecek yerler arasında hep gözardı edilmiş bir yer gibi duruyor.

Antalya‘nın doğu sınırları olarak bilinen nokta Alanya‘nın sonuna kadar ulaşınca, turizm ve tatil coğrafyasının da burada bittiği algısı yaratılmış yıllardır. Oysa ki Anamur ile başlayan Mersin, nefis güzelliklerle dolu onlarca öğesiyle kimi zaman güzelliklerini saklayan, kimi zaman da onları hoyratça harcayan bir yer olmuş.

Anamur da işte bunlardan biri. Alanya Gazipaşa Havaalanı ile birlikte artık çok daha yakın bir yer haline gelen Mersin’in Anamur’u, gezmek için alternatiflerden biri haline geldi.

Anamur gezi rehberi anemurium antik kenti

Anamur Mersin’den Uzak Antalya’dan Farklı

Anamur’un Tarihi

Anamur’un binlerce yıllık tarihten gelen her anını anlatmak çok zaman alır. Bu nedenle sadece nasıl bir yerde olduğumuzu anlamak yetecektir sanırım.

Anamur isminden başlayalım mesela! Anamur, ismini hala Anamur sınırları içerisinde yer alan Anemurium antik kentinden alıyor. Anem=Burun, Ourium=Rüzgarlı anlamına geliyor. Yani Anamur’un ismi binlerce yıldır, yaz sıcaklarında bile esintisini kaybetmeyen bir yer anlamında “Rüzgarlı Burun” olarak anılmış. İşte bu yer aynı zamanda Türkiye’nin en uç güney noktası olarak biliniyor.

Anamur ya da tarihteki ismiyle Anemurium öyle çok medeniyetin yönetimi altına girmiş ki, sayarken adeta yoruluyor insan. Luviler, Arzavalar, Kilikyalılar, Kueler, Seleukoslar, Kizzuwatnalılar, Hititler, Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar ve Türkler..

Anamur tarihine, kenti adım adım gezerken göz atacağımız için burada çok da uzatmayalım.Anamur köşekbükü mağarası

Anamur’a Nasıl Gidilir?

Anamur’a nasıl gidilir sorusunun yanıtı, çok da uzak sayılamayacak tarihlerde biraz daha külfetliydi. Ancak Anamur artık çok daha yakın.

Anamur, Mersin‘e 230, Antalya‘ya 260, Konya‘ya 310, Ankara‘ya 710 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İstanbul‘a ise 925 kilometre mesafede yer alan Anamur’a bu saydığımız illerin hepsinden karayoluyla ve otobüs seferleri ile ulaşmak mümkün.

Ancak bunlar beni yorar derseniz, Gazipaşa Havalimanı sizin için en iyi çözüm olacaktır. Anamur – Gazipaşa Havaalanı arası yaklaşık olarak 90 kilometre ve fena sayılmayacak bir yol güzergahına sahip. Yolun birçok yerinde devam eden tünel ve iyileştirme çalışmaları sonrasında çok daha konforlu ve kısa sürede ulaşabileceğiniz güvenli bir hale gelecektir.

Anamur Gezilecek Yerler

Anamur’un gezilecek yerleri kısmına geldiğimize göre notlarımızı almaya başlayabiliriz. Anamur, yeni yerler görmek isteyenleri oldukça memnun edecek bir yer!

Mamure Kalesi

Anamur’da bulunan ve bence günümüze ulaşmış en iyi korunmuş kalelerden biri olan Mamure Kalesi, konuya ilgi duyanlar adına bir şaheser adeta.

Anamur Mamure Kalesi

Son dönemlerde özellikle fiyasko bir restorasyon çalışması geçiren Mamure Kalesi, doğal bir film platosu olma yolunda ilerlerken PVC takılan pencereleri sayesinde sanırım bu yolda bir adım geriye düşecek gibi. Bir ilin ve belki de bir ülkenin tanıtımında rol alabilecek bir şahesere bu neden yapılır bilmiyoruz ama umudumuz yapılan yanlışın bir an önce düzeltilmesi.

Mamure Kalesi hakikaten etkileyici bir eser. Denize sıfır konumda olan kale, tarihi filmler için mükemmel bir plato.

Açık denizi karşılayan görüntüsü ile burçları ve surları nefis bir görüntü veriyor.

Anamur Mamure Kalesi burçları

Mamure Kalesi de birçok kale gibi antik temeller üzerine inşa edilmiş. Antik temellerin kimler tarafından ne zaman yapıldığı çözülemese de, etrafı savunma amaçlı olarak hendek ile çevrili olan ve irili ufaklı 39 kuleye sahip kale bugün de sapasağlam duruyor.

Karamanoğlu Mahmut Bey’in 1300’lü yılların hemen başında hristiyanlardan ele geçirdiği kalenin, daha sonra Osmanlı egemenliğine girdiği ve son dönemlere kadar kullanılmış olduğu biliniyor.

Anamur gezilecek yerler

Mersin Anamur karayolu üzerinde yer alan ve Anamur’a 7 kilometre mesafede bulunan Mamure kalesini, Anamur ziyaretinizde mutlaka görmelisiniz.

Köşekbükü Mağarası

Anamur köşekbükü

Akdeniz‘in bölgesinin bilinen etkileyici mağaraları var. Hatta bunlardan biri ve belki de Türkiye’de bulunan en görkemli mağaralardan biri yine Mersin’de Aydıncık ilçesinde bulunuyor. Ama ondan önce Anamur’da gezerken görülmesi gereken ve uğranılacak mağaralardan biri Köşekbükü Mağarası.

Anamur gezi rehberi mağara

Köşekbükü Mağarası’nın yolu da harika. Ormanlık alanlardan geçerek Toroslara doğru yapacağınız keyifli ve nefis manzaralı bir yolculukla bu mağaraya ulaşabiliyorsunuz.

Anamur gezi rehberi çay

2 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen mağaranın etrafı ve işletmesi de rengarenk ve neşe dolu yapılmış.

Küçük detaylar sizi Köşekbükü Mağarası’na hayran bırakıyor. Köşekbükü Mağarası’nda sıcaklık 18 derece, rutubet ise yüzde 82 oranında. Astım hastalığına iyi geldiği belirtilen mağara üç bölüme ayrılmış.

Birinci bölüme huzur, ikinci bölüme şifa, üçüncü bölüme ise dilek ismi verilmiş.

Anamur gezi rehberi gezi

Mağaranın içi rengarenk led ışıklarla çok güzel aydınlatılmış ve Alanya’da bulunan Damlataş Mağarası’na göre çok daha büyük ve ferah.

Köşekbükü mağarası’nı gezdikten sonra nefis orman manzarasında çayınızı içmeyi unutmayın.

Anamur gezi rehberi

Anemurium Antik Kenti

Anemurium Antik Kenti, ülkemizde bulunan eşsiz konumlardaki antik kentlere en güzel örneklerden biri. Denize sıfır konumuyla antik döneme ait bir limandan günümüz plajlarından birine girmek paha biçilmez bir deneyim.

Anamur anemurium antik kenti

19.yüzyılda İngiliz donanmasından Albay Francis Beaufor’un bu kıyılarda yaptığı keşif gezisiyle tanınan Anemurium Antik Kenti, Eski Anamur ismiyle de anılıyor.

1960’lı yıllarda Toronto Üniversitesi’nden Elisabeth Alföldi tarafından başlatılan yüzey araştırmaları, daha sonra Kanada British Colombia Üniversitesi’nden Prof. James Russel başkanlığında kazı ve restorasyon çalışmaları şeklinde 1998 yılı sonuna kadar sürdürülmüş.

Anamur antik kent

Anemurium’da ilk yerleşimin ne zaman başladığı bilinmiyor. Kentin adı bir liman listesinde geçtiği için onun milattan önce dördüncü yüzyılda var olduğu söylenebiliyor.

Yapılan kazılarda balıkçı aletleri, inşaat, terzi, çömlekçi aletleri, sikkeler, kurşun mühür, kantar ağırlığı, dokuma aletleri, anahtar, kilit, oyun ve eğlence aletleri, usturalar, makyaj malzemeleri, kolye, küpe, bilezik, altın kemer tokaları ve daha birçok buluntu çıkmış. Çıkarılan buluntular Anamur Müzesi’nde sergileniyor.

Bulunduğu yer gerçekten muhteşem. Çevreye baktığınızda uçsuz bucaksız görüntüyü sadece son dönemlerde yapılmış olan TOKİ(!) evleri bozuyor.

Ancak Anemurium’u nekropolü, odeon’u görerek denize girerek ve antik limanın tadını çıkararak gezmeyi ihmal etmemelisiniz.

Anamur İskele Mevkii

Anamur’un tarihi yerleri yanında, bir yazlık yer görüntüsü veren ve tatilcilerin yoğun olarak bulunduğu, oteller, pansiyonlar, restoranlar, çay bahçeleri ve plajların bulunduğu kumsal, sahil bölgesi İskele olarak anılıyor.

Anamur iskele

İskele bölgesinde bulunan kumsalda Caretta Caretta kaplumbağalarının Türkiye’de üreme alanı olarak kullandıkları yerlerden biri. Ancak caretta caretta’lar için öylesine sıkıntılı bir alan ki burası gerçekten çok üzücü.

Anamur caretta

İnsanların kalabalık bir şekilde eğlendikleri yer, ışıklar içinde, hareketli ve gürültülü. Oysa ki bu canlıların üreme için aradıkları yer bu değil!

Bu mevkide bir caretta üreme noktasının zarar görmemesi için demir kafes ile koruma altına alındığını, bu demirin yanında beach volley oynandığını, oynayanların kıyafetlerini bu demir koruma kafesine astıklarını ve terliklerini de üzerine koyduklarını görünce aklımız allak bullak oldu.

Gerçekten ne yapıyoruz biz? Böylesi bir potansiyel ziyan ediliyor gibi.

Ama Anamur’un en “tatil yeri” de burası. Gerisi size kalmış..

Anamur gezi rehberi

Pullu ve Dikilitaş Mesire, Kamp Alanları

Anamur Mersin karayolunda giderken, yolun Bozyazı yönüne doğru yaklaşık 7. kilometresinde sağa doğru bir mesire alanına çıkış tabelası var.

Anamur kamp alanları

Asıl isimleri Pullu 1 ve Pullu 2 (dikilitaş) olarak geçen kamp yerleri gerçekten harika.

Kamp ve mesire alanlarının Pullu 1 kısmında çok yoğun bir kalabalık bulunuyor. Dikilitaş yani Pullu 2 olarak anılan kısım bir kamp alanı olarak tasarlanıp sonrasında terk edilmiş görüntüsü verse de, doğal konumu ve güzelliği oldukça çekici.

Özellikle çadır kurulacak alanların bolluğu ile günübirlik ziyaretçilere de açık olan yerlerinin belirli bir kısımda bulunması, burayı oldukça cazip kılıyor.

Anamur gezi rehberi kamping

Eğer Mersin tarafında Anamur kıyılarında bir kamp düşünürseniz, burayı mutlaka notlarınız arasında bulundurun.

Anamur gezi rehberi kamp yeri

Anamur’da gezilecek yerler listenize Alaköprü, Titiopolis Antik kenti, Anamur muz sera ve bahçeleri ile Tol Kervansarayı’nı ekleyebilirsiniz.

Anamur gezi rehberi muz

Anamur gezi rehberi mamure kalesi

Yazar Hakkında

Articles

Turizmci, gezgin, seyahat yazarı, hikaye anlatıcısı, tur lideri, kesfet.tv kurucusu ve hayalleri bitmeyen biri.. Profesyonel iş yaşamını çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak sürdürürken, yıllardır devam ettiği yazılarına "seyahat kültürü"nü ana konu yapıyor. Halen gezi rehberi, seyahat notları, yolculuk ipuçları ve yaşam kültürü ile güncel gezi rehberi kesfet.tv kurucu editörü olarak keşfetmeye ve anlatmaya devam ediyor. Dünyanın çeşitli coğrafyalarını, beraber gezdiği yol dostlarına anlatıyor.
İlgili Yazılar
Anamur

Gitmeden Önce Anamur Hakkında Her Şey!

Mamure KalesiAnemurium Antik KentiTitiopolis Antik KentiKöşekbükü MağarasıAnamur MüzesiAbanoz…
Daha Fazla
Bize Katıl
Birlikte Dünyaları Gezelim!

Birlikte dünyaları gezmek ve seyahat gruplarımız için hemen bize katıl!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir