- Batum Gezi Rehberi
- Batum’a Nasıl Gidilir?
- Batum Vizesi
- Batum’a Ne Zaman Gidilir?
- Batum’da Şehir İçi Ulaşım
- Batum’da Gezilecek Yerler
- Piazza Meydanı
- Avrupa Meydanı
- Batum Bulvarı
- Batum Alfabe Kulesi
- Batum Gezi Rehberi’nin En Lezzetli Zamanları: Pazarlar
- Chacha Kulesi
- Batum Teleferiği Argo Cable Car
- Ali ve Nino Anıtı
- Batum Botanik Parkı
- Apsaros veya Gonio Kalesi
- Makhuntseti Şelalesi ve Köprüsü
Son dönemde Apple ürünleri hatta neredeyse sadece Iphone 14 almak için gündeme gelen ve arama motorlarında bile Gürcistan’dan Iphone 14 nasıl alınır gibi aramaların zirve yaptığı ülke olan Gürcistan’ın en güzel şehirlerinden biri Batum şehrini adım adım gezmeye ne dersiniz? Batum hakkında her şey ve tabii ki Batum’da gezilecek yerler bütün detaylarıyla aşağıda yer alıyor.
Batum Gezi Rehberi
Batum son yılların en gözde tatil noktalarından biri.
Batum’a Nasıl Gidilir?
Batum’a en kolay ve en konforlu şekilde ulaşmak tabii ki yine hava yolu seçeneği ile mümkün. İstanbul – Batum arasında uçak ile gerçekleştireceğiniz yolculuk iki saate yakın sürüyor.
Bir diğer alternatif ise Trabzon ve Tiflis üzerinden kara yoluyla kendi aracınızla Batum’a ulaşmak. Ayrıca Trabzon’a uçak ile gerçekleştireceğiniz bir yolculuktan sonra kısa süren bir kara yolculuğu ile de Batum’a ulaşabilirsiniz. Sarp sınır kapısından geçtikten sonra yaklaşık yarım saat içinde Batum’a varıyorsunuz.
Batum Vizesi
Batum gezisi için önünüzde harika bir kolaylık bulunuyor. İki ülke arasında yapılan anlaşmaya göre, Gürcistan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize talep etmiyor! Bu kadar mı? Hayır dahası da var.. Batum’a giderken pasaport yerine yeni çipli kimlik kartınız bile ülkeye giriş yapmanız için yeterli.
Batum’a Ne Zaman Gidilir?
Batum’da tüm yıl boyunca nemli subtropikal bir iklim hakim.
Kış aylarında aynı Karadeniz Bölgesi gibi oldukça yağış alan Batum’da bu mevsimde aynı zamanda hava da erken karardığından, gün ışığından daha fazla yararlanmak için Batum gezisinin en güzel dönemi bahar ve yaz ayları!
Batum’da Şehir İçi Ulaşım
Batum gezisi yapmanın en keyifli taraflarından biri Batum şehir merkezinin oldukça küçük olması! Bu sayede şehri yürüyerek keşfetme imkanınız olması gerçekten harika bir konfor.
Gezilecek yerlerin birçoğu şehir merkezinde yer alıyor. Birçoğu yürüme mesafesinde. Ancak şehir içi ulaşım ihtiyaçlarınızı da ekonomik bir yoldan çözmek isterseniz; lokal otobüs ve minibüslerden faydalanabilirsiniz.
Batum Turizm bilgilendirme ofislerinde hangi otobüs ve hangi minibüsün nasıl bir güzergahı takip ettiği bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. Gece yarısından sonra ise Batum’da tek ulaşımın taksi olduğunu da bilmeniz önemli. Batum’da ayrıca araç kiralama şirketlerinin fiyatlarını da gözden geçirmenizde fayda var.
Batum’da Gezilecek Yerler
Dediğimiz gibi Batum şehir merkezi oldukça ufak. Ama siz yine de bir gezi programı oluşturmalı ve ona göre bir seyahat planı yapmalısınız. Aşağıda yer alan Batum’da gezilecek yerler listesi adım adım size yardımcı olacak.
Piazza Meydanı
Yürüyerek gideceğiniz parklar, meydanlar, denize çıkan sokakları var Batum’un.
Batum’da Piazza Meydanı‘na gidin örneğin. Avrupa’da hatta Güney Batı Avrupa’da bolca rastlayacağınız kapalı meydanlardan biri Piazza Meydanı.
Her ülkenin düğün resimleri çekilen meydanlarından biri olan Piazza’da, yerlerin kaplandığı rengarenk mozaikler üzerinde fotoğraf çekimi için dolaşan “gelin ve damat” sıradan bir durum halinde.
Meydanı çeviren kafeler ile bir butik otel saat kulesiyle birlikte bütünleşmişler adeta.
Aziz Nikola Kilisesi de meydanın hemen karşısında yer alıyor. Piazza’da yapılacak en güzel şeylerden biri, meydanda bulunan kafelerden birine oturmak ve etrafı seyrederek içeceğinizi yudumlamak.
Avrupa Meydanı
Avrupa Meydanı, Batum’un en önemli merkezi noktalarından biri. Burası kentin hem eski halini hem de modern yüzünü göreceğiniz bir meydan.
Belirli noktalarda oluşturulan kiosklar üzerinden, meydanın ve çevresindeki binaların o noktadan çekilmiş eski hallerini sergilemeleri çok hoş. Böylece geçmiş ile günümüz arasındaki farkı görebiliyor, gözünüzde canlandırabiliyorsunuz.
Meydanın ortasında yine doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde çok fazla rastlayacağınız uzun beyaz bir sütunun üzerinde altın varak kaplamalı bir heykel var. Medea Heykeli. Hani şu Yunan mitolojisinde geçen ünlü Altın Post hikayesinin kahramanlarından olan Medea.
Bu topraklara ait mitolojik bir değer ve onu bu büyük meydanın ortasında taçlandırmışlar.
Meydanı çevreleyen binaların birçoğu önemli yapılar. Birçok yerde benzerlerini görebileceğiniz “astrolojik saat”ten posta binası ve eski ulusal banka binasına kadar tarihi yapılar da meydanda bulunuyor.
Meydandan ayrılıp caddede biraz ilerleyince bu coğrafyanın en eski sinema salonlarından biri var. Apollo Sineması. Yine eski halini kiosklardan takip edebilir ve renovasyon geçirmiş yeni yüzünü görebilirsiniz.
Batum Bulvarı
Batum Bulvarı, Batum’da gezilecek ve gezerken nefes alınacak huzur dolu, keyifli bir yürüyüş rotası. Rotası diyorum çünkü tam 8 kilometre boyunca devam ediyor.
1881 yılında Prusyalı ünlü bir peyzaj mimarı olan Ressler tarafından projelendirilip başlatılan, ancak yapımı devam ederken Ressler’in vefat etmesinden dolayı bir Fransız tarafından bitirilen ve son haline de, bir İspanyol mimarın getirdiği çok uluslu bir çalışmanın ürünü olan bir bulvar burası.
Karadeniz’in durgun tarafını keyifle seyredip, yaz aylarında kalabalıklaşan sokaklarında yürüyenleri, gelip geçenleri çekirdek çitleyerek seyredebileceğiniz banklarla dolu olan Batum Bulvarı, harika bir hava katıyor kente.
Kafeleri, restaurantları, çocuk parkları ve klasik ile içiçe geçmiş modern Batum’un izleriyle tam bir yaşam alanı.
Batum Alfabe Kulesi
Etkileyici bir hikayenin etkileyici hatırlatması olan bu kule, dünyada bulunan 13 ( bazı kaynaklara göre 14 ) alfabeden birini icat eden ve hala faal olarak kullanan Gürcülerin bu konuyu onurlandırdıkları anıtsal ve turistik bir tanıtım çalışması.
Modern bir yapı olan Alfabe Kulesi 130 metre olan yüksekliği ile Gürcü alfabesinin 33 harfine ayrı ayrı ev sahipliği yapıyor.
Kentin silüetinde de farklı bir görüntü veren Alfabe Kulesi‘nde, bir gözlemevi, televizyon stüdyoları, çevreyi seyretmek için bir alan ve panoramik bir restoran yer alıyor.
Gündüz veya gece farketmeden tasarımı ile hemen dikkatinizi çekecektir. Çünkü geceleri de ışık oyunlarıyla hareketlendirilen şehrin marka olmasında katkısı olacak bir yapı.
Batum Gezi Rehberi’nin En Lezzetli Zamanları: Pazarlar
“Ne yer ne içer Batumlu” diye düşünmeden olmaz tabii diyerek Batum’un pazar yerine vardık.
Kapalı bir pazar yerinde baharatlardan ev yapımı turşulara, sebze meyveden çay ve tütüne, et reyonlarına kadar her tür yiyecek ürününün satıldığı pazar yerinin en büyük özelliği neredeyse herkesin üretici olması.
Bahçesinde birkaç kilo bir şey yetiştiren satmaya buraya gelmiş gibi. İçeriye tezgah parası ödeyemeyen kapıda kendi tezgah kurmuş. Fiyatlar bize göre bir hayli ucuz. Çünkü bu pazar bizim organik dediğimiz ürünleri de bulunduran bir yer ama sunum konusunda biraz yol almaları gerekiyor. Aynı ürünler İstanbul’da olsa ve satılsa inanın tüm pazar esnafı köşeyi döner.
Pazardan çıktık çıkmasına da bir de duyduk ki Karadeniz’in kıyısındaki bu şehirde Balık pazarı ayrı bir yerdeymiş. Atladık gittik Batum balık pazarına. Küçücük bir yer ama belli ki bolluk rastgelmiş(!) buraya.
Kalkan balıkları en çok dikkatimizi çeken şey oldu. Kilosuna 35 lari dedikleri üç buçuk kiloluk bir Kalkanı kısa bir pazarlıkla kilosuna 30 Lari ödeyerek aldık ve hemen yan tarafta bulunan restorana geçip pişirmesini rica ettik. Zaten onlar da öyle çalışıyorlarmış.
Neyse, zamanımız az olduğundan koca bir kalkanı dört kişiyle birlikte Batum anılarımıza almış olduk. Laf aramızda harikaydı, balık seviyorsanız mutlaka uğrayın.
Chacha Kulesi
Batum’un Chacha Kulesi çok tanıdık bir yapı gibi. Bizim Kuzey Afrika mimarisi benzeri etkileriyle arz-ı endam eden İzmir Saat Kulesi’ne çok benzeyen bir yapı. Onun renklisi ve daha masalsı bir görüntüde olanı.
Ama asıl hikaye bu değil. Yani aslında Chacha sıradan bir kule değil. Çünkü kuleye ismini veren “Chacha” geleneksel bir Gürcü içkisi.
Sert ve Gürcü sofra kültüründe önemli yeri olan bu içki belirli sezonlarda ve belirli saatlerde bu kulenin çevresindeki çeşmelerden akıyor. Hani bir anlamda sebil!
Batum Teleferiği Argo Cable Car
Batum’da, kenti bir marka haline getirmek için yapılan çalışmalar durmadan devam ediyor ve yeni cazibe merkezleri oluşturuyor. Bunların yeni halkalarından biri de Cable Car ismini verdikleri ve onların hava tramvayı dedikleri bildiğimiz teleferik hattı.
Deniz seviyesinden 250 metre yükseklikte Batum’u ve Karadeniz’i havadan izlemek için iyi bir alternatif. Cable car ile Batum merkezde bulunan aşağı istasyon ile Anuria Tepesi‘nde bulunan yukarı istasyon arasında yaklaşık olarak yirmi dakikalık bir tur yapıyorsunuz.
Dilerseniz Anuria tepesinde inebilir, burada bulunan kafe ve teraslarda vakit geçirebilirsiniz.
Ali ve Nino Anıtı
Şimdi, iyice uzun ve karışık bir cümle yazacağım. 37 yaşında hayata veda eden, Kiev’de doğup, Positano’da ölen, Bakü’de yaşayıp Almanya’da Kurban Said ismiyle eserler veren ama asıl ismi Lev Nussimbaum olan ancak bu ismini de Esad Bey olarak değiştirmiş olan, Yahudi olarak doğup İslamı seçtiği anlatılan karmakarışık bir hikayenin kahramanı bir yazarın yazdığı belki de en önemli eseri “Ali ve Nino” isimli romanın kahramanlarının hikayesini betimleyen bir sanat eseri var Batum’da.
Ali ve Nino, doğu kültürüne sahip Ali Han Şirvanşir ile batının değerlerinde yaşayan Nino Kipiani’nin hikayesi. Viyana’da yayınlandığı 1937 yılında unutulmaz aşk hikayeleriyle kıyaslanan ve çok dikkat çeken bu romanın kahramanları olan Ali ve Nino işte Batum’da bu sanat eseriyle adeta canlandırılmışlar.
Bu heykeller belirli saatlerde birbirleri etrafında dönerek hareket ediyor ve bir an geldiğinde birbirlerine kavuşuyorlar. Tamar Kvesitadze imzalı eser, bir kavuşamama hikayesinin iki sevgili üzerinde anlattığı Ali ve Nino’nun yanında doğu ile batının, Hristiyanlık ile Müslümanlığın ve birçok değerin birleşmeleri, kavuşmaları, hoşgörüyü de anlatmış.
Artık nereden bakarsanız!
Batum Botanik Parkı
Batum’un görülmesi gereken yerlerinden biri de kentin kuzeyinde yer alan dünyanın en büyük ve çok çeşitliliğe sahip botanik parklarından biri olan Batum Botanik Parkı.
Buraya park, bahçe isimler verilmesi ne kadar doğru bilmiyorum ama bu coğrafyada gördüğüm en güzel doğal yaşam alanlarından biri.
Tarihi 1912 yılına dayanan ve kurucusu Rus bitki bilimci Andrey Krasnov tarafından planlanıp projelendirilen botanik parkında, bölgeye ait bitkilerin yanında dünyanın uzak coğrafyalarına ait birçok bitki çeşidi de bulunuyor.
Parkın 109 hektarlık alanında oluşturulan 9 fitocoğrafik bölümde konumlandırılan Batum botanik bahçesi, aynı zamanda hem sosyal alanlara, hem hizmet ve servis binalarına hem de harika seyir teraslarına sahip.
Batum’a geldiğinizde botanik parkı görmenizi öneriyorum. Bunun için botanik meraklısı veya bilim adamı olmanıza gerek yok. Ancak büyüyen ve betonlaşma yolunda ilerlemesi muhtemel bir şehrin hemen yakınlarında, nasıl güzel alanlar oluşturulup, halka açılacağı konusunda müthiş bir örneği yerinde de görmek gerek.
İşte bu nedenle, en azından havasını solumak için Batum botanik parkına uğramalısınız.
Apsaros veya Gonio Kalesi
Yağmurun biraz atıştırıp güneşin ara sıra yüzünü gösterdiği dakikalarda, Sarp – Batum arasında uzanan yol üzerinde Gonio veya Apsaros olarak bilinen bir kaleye geldik.
Surların kapı olarak açıklık bıraktığı yerden içeri girdiğimde dört duvarı da sağlam bir şekilde duran kalenin hemen arka tarafında yükselen ve kaleyi çevrelemiş tepelerine çöken bulutları gördüm.
Booking.com
Kalenin, havanında etkisiyle koyu yeşile dönen bitki örtüsü ve etraftaki sisli görüntüler Batum’dan çok İskoçya’da olduğum hissini verdi bana.
Apsaros Kalesi iyi korunmuş ve dört tarafı da surlarla çevrili tipik bir eski dönem kalesi. Görkemli değil ama zamanın ihtiyaçlarına göre hazırlanmış bir film platosu gibi. Kalenin geçmişi binlerce yıl ile ifade ediliyor ve aynı zamanda arkeolojik katmanlarda kazı çalışmaları yapılıyor.
Birçok efsanenin (belki de gerçeğin) kesiştiği noktalar yine Apsaros ya da Gonio kalesinden geçiyor. İsa’nın oniki havarisinden biri olan Aziz Matthias‘ın mezarının burada olduğu sanılıyor. ( Matthias, Yehuda’nın ihanetinden sonra seçilen 13. havari olarak biliniyor) Bunun dışında mitolojide geçen Jason ve Argonotlar’ın da bu kalenin olduğu yerde gerçekleşen olayları olduğuna inanılıyor.
Diyeceğim şu ki; hani bayıldığım işlerden olan, benden yüzlerce yıl önce yaşayanların hikayelerinin geçtiği topraklarda bu defa çok daha eski çok daha iddialı bir toprak parçasının üzerindeyim.
Mitolojik hikayeler eğer hissedebilirseniz ayaklarınız altında geçip dizlerinizi titretebilir.
Makhuntseti Şelalesi ve Köprüsü
Batum’a geldiğinizde şehirde gezeceğiniz yerleri tamamladıysanız Karadeniz coğrafyasında olduğunuzu hatırlama vakti de gelmiş demektir. O zaman doğaya çıkma zamanı. Makhuntseti’ye gidiyoruz.
Keda Bölgesinde yer alan Makhuntseli’de ilk vardığımız yer Karadeniz‘in daha da doğrusu orta ve doğu Karadeniz’de rastladığımız yöre halkının kambur dedikleri biçimde yapılmış antik köprüsü.
Şiddetle akan nehrin üzerinde volkanik taşlardan yapılmış olan 19,5 metre uzunluğundaki köprüden karşı kıyıya geçip bir kulübe de pişirilen kahvelerden ısmarladık kendimize. Güneşli bir havada serin ve su sesinin oldukça sert hissedildiği köprünün kenarında içtiğimiz Gürcü kahvelerinden sonra çok az uzaklıkta bulunan bir doğa harikasına yöneldik.
En sevdiğim doğa harikalarından biridir şelaleler. Makhuntseti Şelalesi de gerçekten güzel. Bulunduğu konumun yüksekliği, suyun düşerken aldığı halleri ve aşındırdığı kayalıkların tonları bir harika.
Batum’dan birazcık uzaklaştığınızda bizim Karadeniz bölgesinde olduğu gibi doğanın bu topraklara nasıl cömert davrandığını bir kez daha net olarak görebiliyorsunuz. Batum’a kadar gelmişken bu şelaleyi görmeden dönmeyin.
Etrafta bulunan restoranlar, şarap evleri, mahzenleri ve tabii ki Acaristan Şarap Evi, hem yemekleri hem de yöreye özgü şaraplarıyla ziyaret edilmesi gereken noktalardan.
Batum videoları için Keşfet TV youtube kanalına buradan ulaşabilirsiniz.