Bergama
Booking.com

Bergama denilince bağrımızdan koparılıp uzaklara götürülen ve Almanya‘da ismine muhteşem bir müze açılan Bergama Antik Kenti geliyor. Bergama gezi rehberi de buradan başlıyor.

Bergama Gezi Rehberi

Ülkemizde bulunan ya da aslında gerçek tarihi izlerinin büyük bir kısmı artık ülkemizde bulunmayan(!) Bergama, İzmir‘e bağlı, özellikle yabancı turistlerin gözde ziyaret noktalarından biri. Doğal güzellikleri ve tabii ki Pergamon antik kenti müzesi ile konuklarını etkileyen Bergama günümüzde eksiklikleri anlatılan garip hisler bırakan bir yer.

Bergama Gezi Rehberi

Bergama’ya Nasıl Gidilir?

Bergama, İstanbul‘a 415, Ankara’ya 660, İzmir‘e 108, Dikili‘ye ise yaklaşık olarak 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

İzmir’den Bergama’ya düzenli otobüs, minibüs seferleri bulunuyor. Bergama’ya gitmek için en yakın havaalanı ise yine İzmir’de yer alıyor.

Bergama Pergamon Tarihi

Bergama’da en önemli şey tabii ki tarih. Antik dönemin en önemli ve en görkemli kentlerinden olan Pergamon, milattan önce yedinci yüzyıla dayanan hikayesiyle göz kamaştırıyor.

Bergama antik kenti

Bergama, milattan önce 281 – 133 tarihleri arasında yaklaşık olarak 150 yıl süren Pergamon Krallığı’nın başkenti olmuş.

Antik Pergamon kenti, kale tepesi üzerine teraslama yapısıyla kurulmuş ve tapınakları, sokakları, sosyal ve ticari meydanları ile Helenistik dönemde en gösterişli merkezlerden biri olarak sahneye çıkmış.

Zeus Sunağı, Dionysos Tapınağı, Athena Tapınağı, Demeter Tapınağı, 200 binden fazla rulo kitaptan oluşan ünlü Pergamon Kütüphanesi, tiyatro, su yolları, çeşme ve sarnıçlar, Kale Tepesi’nde inşa edilmiş olan ünlü eserler arasında yer alıyor.

Bergama İsmi

Bergama ismi antik Pergamon’un değişerek günümüze gelmiş hali. Anlamı ise “Korunaklı Kale” olarak çevriliyor. “Kale Tepesi” olarak isimlendirilen yerin zirvesine konumlanan kent daha sonra yamaçlara doğru yayılmış.

Kentin yönetim merkezini oluşturan ve en yüksek noktada yer alan Akropol, bugün teleferik ile de çıkılabilen bir noktada. Yaklaşık 330 metre yükseklikte yer alan Akropol’den nefis bir manzara da seyredebilirsiniz.

Bergama ismi nereden geliyor

Pergamon Krallığı’nın ana vatanı Bergama olsa da, 1878 yılında başlayan kazılar sırasında çıkarılan en önemli eserler binlerce kilometre uzaklıkta Berlin‘de bulunan Pergamon Müzesi’nde sergileniyor.

Örneğin muhteşem “Zeus Sunağı” Berlin’deki müzenin en önemli ana eseri. Helenistik mimarinin anıt ve heykeltraşçılık örneğinin zirvesi sayılan ve Zeus’a adanan yapıt, II.Eumenes zamanında Galatlara karşı kazanılan zaferin anısına yapılmış.

Bergama hakkında her şey

Bergama Gezilecek Yerler

1- Bergama Müzesi

Pergamon Antik Kenti kazı buluntularının yanısıra, Pitane, Myrina buluntuları da burada yer alıyor.

Almanya’nın Berlin kentindeki Bergama Müzesi ile karşılaştırılamayacak olsa da etnografik malzemeler de yine sergilenen eserler arasında yer alıyor.

2- Pergamon Antik Kenti

Bergama’nın tarihi bölümünde bahsettiğimiz denizden oldukça yüksek bir tepede yer alan Bakırçay’ın iki kolu arasında yer alan Antik Kent’in ana vatanı ve yerleşim yeri.

Pergamon uzun yıllar Antalya‘ya da ismini veren Attalos hanedanı tarafından yönetildi. Kültürel olarak oldukça ilerlemişlerdi. Döneminde Mısır’ın kağıt ambargosu uygulamasından dolayı kendi kağıtlarını ve parşömeni icat ettiler. Lucius Ampelius’un notlarında dünyanın harikaları arasında gösterilen Zeus Sunağı da, işte bu dönemde yapıldı.

Bergama gezi

Dünyanın en eski halk ayaklanması sayılabilecek olan Aristonikos Ayaklanması, krallığın Roma hükümdarlığına bırakılması üzerine,n kentte yaşayan ve ezilen yoksul sınıflar tarafından burada başlatılmış. Kent, Roma döneminde daha da görkemli bir hal almış.

Bergama’da bulunan Traian Tapınağı kalıntıları, o dönemde olduğu gibi günümüzde de göze çarpan eserlerden. Antik çağın en önemli şifa merkezlerinden biri olan kentin güneybatısındaki Asklepieion, sağlık tanrısı Asklepios’un kutsal alanı sayılan bir yerdi ve çokça ziyaret edilirdi.

3- Allianoi Antik Kenti

Buradan bahsetmek biraz saçma gibi görünse de bahsetmediğimiz taktirde kendimizi iyi hissetmeyeceğimizden dolayı bilmeyenler için bir iki kelime etmek istiyoruz.

Batı Anadolulu bir antik çağ yazarı olan Aristides, Hieroi Logoi adlı kitabında Allianoi’nin Pergamon ve Hadrianothera arasında bulunduğunu belirtmiş ve Anadolu arkeolojisinin son yıllardaki en önemli keşiflerinden biri olarak ortaya çıkarılmıştır.

Burası bir Ilıca kompleksi. Ama daha önemli olan şey; üzerinin bir doğal afet sonrası kapanıp unutulmasından dolayı tamamen korunmuş olması. Ya da “olmasıydı” diyelim. Çünkü burası artık yok. Yapılan hızlı kazı çalışmaları ve çıkarılan eşsiz mozaikler ile eserler sonrası Allianoi, artık bir baraj gölünün suları altında. Yani gezilecek yerler arasında değil. Belki ömrü 80-100 olan bir barajın tükenmesinden sonra yeni kazılarda çok sonraları yeniden gün ışığı görebilecek. Yazık gerçekten çok yazık.. Oysa ki daha 1998 yılında bulunmuştu..

4- Kozak Yaylası

Bergama

Bergama’ya kadar geldiniz ve çam ağaçlarıyla kaplı bir alanda piknik yapmak, doğaya çıkmak ve bir doğa yürüyüşü yapmak istediniz. Öyleyse yapacağınız şey yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Kozak Yaylası‘na çıkmak. Nefis bir gün sizi bekliyor. İsterseniz yaylanın diğer yanından da Ayvalık‘a inebilirsiniz.

Bergama hakkında çok daha fazla şey görmek için bu tavsiye her ne kadar saçma gibi görünse de(!) eğer yolunuz Berlin‘e düşerse, Berlin’in en önemli müzelerinden olan Pergamon Müzesi’ni ve Zeus Sunağı’nı mutlaka görün ve Bergama’yı daha iyi anlayın.

Booking.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz