Gezi Rehberi Seyahat Sitesi

Bozburun

Marmaris’in En Özel Köşelerinden Bozburun Hakkında Her Şey

Bozburun rüya gibi bir yer. Marmaris ve çevresi zamanında öyle çok ama öyle çok güzelmiş ki, bunların üzerine turizm adına yapılan sayısız anlamsız bina, çirkin kentleşme, yollar, saçma sapan turistik tesisler bunu hala -en azından şimdilik- bozamamış! (ya da yeterince bozamamış diyelim) Bozburun gezi rehberi yazısı da Bozburun hakkında her şeyi içeriyor.

Bozburun Gezi Rehberi

Bozburun, işte bu eşsiz Marmaris dokusu içerisinde kalan harika köşelerden biri.

Bozburun gezisi Marmaris

Bozburun Marmaris

Bozburun için bir içerik yazmak bu küçük ama doğa harikası yer için çok iddialı bir başlık. Ama biz kesfet.tv’de yer alan her gezi rehberi yazısı gibi Bozburun için de tarihten birkaç cümle anlatarak başlayalım.

Marmaris koyları

Bozburun Konumu ve Tarihi

Bozburun, Anadolu coğrafyasında yaşamış olan antik halklar tarafından kullanılan ilk yerleşim yerlerinden biri olarak gösteriliyor.

Tarihçi ve araştırmacılar Bozburun’un 4 bin yıllık bir tarihi olduğunu belirtiyorlar. Geçmişi, milattan önce 2 bin yıllarına kadar giden Bozburun, Karia halkı tarafından Larymna olarak söyleniyormuş. Halkına da “Kum halkı” denirmiş.

Bozburun körfezinin iç ucunda bulunan, aslında bir balıkçı kasabası olan ama turistler, tatilciler ve yatçıların gözde uğrak yeri durumuna gelen Bozburun, etrafında da yer alan antik yerleşim birimleri ile oldukça dikkat çekici bir konumda bulunuyor.

Bybassos, Hygassos, Kastabos, Syrna, Tyssanos, Phoinix, Tymnos, Amos, Kasara, Loryma gibi antik kentler de, Bozburun ve çevresinde kolayca ulaşılabilecek veya tarihi kaynaklarda isimleri belirtilmiş olan yerler arasında.

Bozburun merkezi

Bozburun Nerede?

Bozburun, Marmaris’in hemen yanıbaşında Ege ve Akdeniz‘i buluşturduğu farzedilen “Bozburun Yarımadası” üzerinde ya da başka bir deyişle yolun bittiği(!) yerde bulunuyor.

Aslında geniş bir koy olan Bozburun, Ada Boğazı denilen geçişle Ege ve Akdeniz’i birbirine bağlıyor. Bölgenin ismi yarımadadan dolayı Bozburun olarak anılsa da, bölgede, Orhaniye, Selimiye, Bayırköy, Söğüt, Kızılger gibi köy ve beldeler bulunuyor.

Günümüzün turistik cazibe yeri olan Bozburun ve çevresi, 1970’li yıllara kadar balıkçılık ve süngercilikle geçimini sağlayan ve “gulet” ismi verilen geleneksel yelkenli teknelerin yapımında ustalaşıp ün yapmış bir yer.

Bozburun yat limanı

Bozburun’a Nasıl Gidilir?

Bozburun’a nasıl gidilir? diye soracak olursanız; Bozburun’a gitmek için önce Marmaris’e ulaşmak gerekiyor.

Büyük şehirlerin tümünden Marmaris‘e otobüs seferleri bulunuyor. Uçakla gelmek için Dalaman Havaalanı en uygun olan seçenekler arasında. Dalaman Havaalanı’ndan Marmaris’e seferler bulunuyor. Ancak Bodrum havaalanı da kullanılabilir tabii ki.

Marmaris’e 57 kilometre uzaklıkta bulunan Bozburun’a gitmek için Marmaris’ten kalkan minibüsler en kolay yol. Ayrıca bazı dolmuş seferi yapan tekneleri de kullanabilirsiniz.

Özel aracınızla Bozburun’a gitmek için Datça‘ya uzanan yolun yaklaşık 25. kilometresinde bulunan Bozburun tabelasını izleyerek buraya ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, Marmaris, İçmeler Turunç ve Bayır köyü üzerinden dağ yolunu kullanarak da Bozburun’a gidilebilir. Burası da nefis manzaralı ve keyifli ancak virajlı bir yol.

Bozburun nasıl gidilir

Kendi aracınız ile Bozburun’a gelmek için ise az önce de belirttiğim gibi Marmaris’e ulaşmak gerekiyor.

Bozburun’a mesafelere bakacak olursak; Gökova 89 kilometre, Muğla 113 kilometre, Dalaman 145 kilometre, Fethiye 195 kilometre, Bodrum 219 kilometre, İzmir 293 kilometre, Antalya ise 371 kilometre mesafede yer alıyor.

Bozburun Gezilecek Yerler

Bozburun, küçük bir limana sahip. Yat limanı da bu şirin kasabaya çok yakışıyor. Umarım daha da büyütmeyi falan düşünmezler.

Suna Pansiyon

Bozburun merkezi küçük bir yer. Merkez olarak tanımlanan nokta, araçların da geçebildiği kıyıda yürünecek dar sayılabilecek bir yola doğru uzuyor.

Kıyıda sıralanan motel ve Bozburun Pansiyonları, restoranları, hemen onların önlerinde bulunan platform plajları ile çok keyifli ve harika bir denize sahip.

Küçük hediyelik eşya dükkanları da sevimlilik katıyor.

Marmaris mavi yolculuk

Bozburun Koyları

Bozburun’da kalmaya karar verdiğinizde Bozburun çevresinde bulunan birçok yeri gezme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Öncelikle Bozburun ve çevresi tekne turlarıyla nefis gezilecek yerlere sahip. Bölgede seyreden neredeyse bütün tekneler ve mavi yolculukların bazılarının buluşma bazılarının da uğrak yerleri buralarda bulunuyor.

Coğrafyanın yeşilliği, nefis denizi ile günlük olarak da katılabileceğiniz tekne turlarıyla bu koyları ziyaret edebilirsiniz.

plajlar koylar

Selimiye

Selimiye, çok özel bir yer ve tabii ki başka bir başlıklar altında bahsedilmeyi hakediyor. Ama Bozburun’a kadar gelmişken gezilecek en güzel noktalardan olan Selimiye’yi görmeden olmaz.

Her geçen gün kendinden çok şey kaybeden Selimiye’yi görmek için vakit kaybetmeyin!

Selimiye gezisi

Bozukkale Koyu

Sayısız koylarla bezenen bu dünyanın en güzel yerleri arasında sayılması gereken doğa güzelliği, birçok saklı cennet de barındırıyor.

Bozburun pansiyonları

Yarımadanın en güney ucu olan Karaburun‘u geçince ilk koy olan Değirmenburnu ile Kaleburun arasında kalan Bozukkale, çevre halkı ve denizciler tarafından Bozuk Bükü olarak da biliniyor.

Mavi yolculukların da duraklarından olan Bozukkale, rüzgarsız ve korunaklı berrak deniziyle oldukça çekici bir nokta. Bozukkale’ye karadan ulaşım sıkıntılı gibi olsa da tekneyle gitmek her şeyin çözümü.

Korsan Koyu ve Serçe Limanı da yine bu bölgede yer alıyor. Serçe limanı, ünlü 11.yüzyıl batığıyla da ünlü bir nokta.

Bozburun’da Ne Yenir ne İçilir?

Bozburun’da ne yenir ne içilir diye düşünmeden küçük restoranlardan birine girecek ve deniz ürünleri ile taze balıklarınızı yiyeceksiniz.

Bozburun ne yenir?

Yazar Hakkında

Articles

Turizmci, gezgin, seyahat yazarı, hikaye anlatıcısı, tur lideri, kesfet.tv kurucusu ve hayalleri bitmeyen biri.. Profesyonel iş yaşamını çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak sürdürürken, yıllardır devam ettiği yazılarına "seyahat kültürü"nü ana konu yapıyor. Halen gezi rehberi, seyahat notları, yolculuk ipuçları ve yaşam kültürü ile güncel gezi rehberi kesfet.tv kurucu editörü olarak keşfetmeye ve anlatmaya devam ediyor. Dünyanın çeşitli coğrafyalarını, beraber gezdiği yol dostlarına anlatıyor.
Bize Katıl
Birlikte Dünyaları Gezelim!

Birlikte dünyaları gezmek ve seyahat gruplarımız için hemen bize katıl!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir