Kahve hayatımıza bir girdi pir girdi.. Bunu eleştirecek değilim tabii ki çünkü kendimi bildim bileli iyi bir kahve tüketicisiyim! Hatta kahvenin dünya literatürüne girmesi için faaliyette bulunmuş ve bunu geçen uzun bir zaman içerisinde unutsa da tekrar hatırlamayı başarmış olan bir milletin üyesi olarak bundan oldukça da mutlu oluyorum. Kahve hayatımıza bir girdi pir girdi dedik de, aslına bakarsanız bildiğimizin dışında usül ve isimlerle de girdi! En gözde kahve zincirlerinden Starbucks‘un mağazalarının servis alanlarına eklediği iki çeşmeyle daha da ön plana çıkardığı Cold Brew bunlardan biri mesela. Peki nedir bu Cold Brew Kahve?
Cold Brew için Starbucks şöyle bir tanımlama yapmış. Diyorlar ki özetle; “bunu öyle gözardı etmeyin.. Büyük bir emek var!”
Cold Brew Kahve Ne Ola ki?
Daha da detaylandırmak gerekirse Cold Brew kahve Starbucks için tam olarak buymuş:
İri çekilmiş kahve çekirdeklerinin 20 saat boyunca soğuk suda demlenmesiyle hazırlanan “Cold Brew“, kahvenin içeriğindeki zengin ve dengeli lezzetleri açığa çıkarır. Özel “Cold Brew Blend” kullanılarak hazırlanan kahvemiz, koyu karamel ve kakao aromaları ile yumuşak ve kadifemsi doygun içimli rafine bir kahve deneyimidir. 2011’de ilk defa Amerika’da satışa sunulan Cold Brew kahvelerimizi şimdi tüm Türkiye’deki mağazalarımızda kahve tutkunları ile buluşturuyoruz.
Cold brew, tam Türkçe karşılığıyla soğuk demleme anlamına geliyor. İsminden de anlaşılabileceği gibi kahvenin soğuk olarak demlenmesini anlatıyor. Ancak bu işlemin bazı püf noktaları var tabii ki.
Web üzerinde birçok Cold Brew tarifi bulabilirsiniz. Bunların hiçbiri de yanlış olarak tanımlanamaz! Ama “her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır” atasözüne atıfla; Cold Brew, kalın öğütülmüş kahve çekirdeklerinin, soğuk suyun içerisinde mutlaka ağzı iyice kapalı bir kapta uzun bir süre bekletilerek demlenmesiyle elde edilen içecektir diyebiliriz. İyi bir Cold Brew elde etmek için yaklaşık 20 ila 60 saatlik demlenmeler yapıldığını, evde yapmak isterseniz bunu 24 saat gibi bir süre gerçekleştirmeniz gerektiğini hatırlatmak isterim.
Normal kahvelerin en fazla 4-5 dakika demlendiğini düşünürseniz, Cold Brew’in saatlerce demlenmesi ile kahve çekirdeklerinin içeriğinin suyla nasıl iç içe girdiğini tahmin edebilirsiniz. Bu sırada oluşan nefis lezzetin dışında, bu sayede kahvenin sihirli etkilerinden olan yağ yakma gibi özelliklerinden daha fazla yararlanmamıza yardımcı olduğunu da bilmek gerekiyor.
Starbucks restoranlarında sürekli olarak Americano içen ben, son üç senedir yaz günleriyle birlikte fena halde Cold Brew tiryakisi oldum. Dedikleri gibi mi bilmem ama bana pek lezzetli geldiğine göre doğru da diyorlar sanki..