- Doğa Yürüyüşü ve Kamp Sırasında Büyük Önem Taşıyan Öneriler
- 1- Doğada Aktivite Eğitimi Alın
- 2- Doğada Tek Başına Olmayın
- 3- Doğa Yürüyüşü Rota, Ekipman ve Plan Gerektirir
- 4- Mücadeleniz Doğa ile Olmasın
- 5- Uygun Ekipmanlar Kullanın
- 6- Okuyun, Öğrenin, Çalışın!
- 7- Yazılı Olmayan Doğa Kurallarını Uygulayın
- 8- Doğaya Zarar Vermeyin
- 9- Kamp Yeri Önemlidir
- 10- Ateş Tehlikesi
- 11- Kamp Çöpleri ve Bulaşık Sorunu
- 12- Sizden Başkaları da Olabilir
- 13- Doğada Bulduğunuz Outdoor Malzemeler
- 14- Vazgeçmek Ayıp Değildir!
- 15- Gücünüzü Doğru Kullanın
Mevsimin de uygunluğu ile, doğa yürüyüşü başta olmak üzere bir çok doğa etkinliği hafta sonu planları arasında daha fazla yer bulmaya başladı. Doğa da olmak her ne kadar hepimize büyük bir keyif veriyorsa da, belirli kurallara uyulmadığında büyük tehlikeler içerebiliyor.
Doğada keyfili bir vakit geçirmek için özellikle alınması gereken “önleyici” tedbirlere harfiyen uymak, başınıza gelecek tehlikeleri minimuma indirmeye yardımcı olacaktır.
Kimi zaman hayati derecede sıkıntılar yaşatabilecek olan küçük detayları aklınızda tutmanıza yardımcı olacak bir liste hazırladık.
Unutmayın! doğada kuralları daima o belirler!
Doğa Yürüyüşü ve Kamp Sırasında Büyük Önem Taşıyan Öneriler
1- Doğada Aktivite Eğitimi Alın
Doğada olmanın ilk kurallarından biri “Her şeyi biliyorum” dememektir! Yaşamın her aşamasında olduğu gibi doğada da daima öğrenilecek şeyler vardır.
Doğa yürüyüşü veya kampçılık ile ilgileniyorsanız, mutlaka konuyla ilgili kulüpler ve/veya derneklerin düzenlediği eğitimlere katılın. Gerekirse sertifika eğitimlerinde yer alın.
2- Doğada Tek Başına Olmayın
Doğada asla tek başınıza bir etkinlik gerçekleştirmeyin. Örneğin; modern kent hayatında sürdürdüğünüz günlük sıradan yaşantınızda, büyük bir sorun olarak düşünülmeyen küçük ve hafif bir ayak burkulması doğada büyük bir problem haline gelebilir.
Böylesi küçücük bir aksaklıkla bile, yalnız olduğunuzda belki de günlerce doğada yalnız başınıza kalmak zorunda olabileceğinizi unutmayın.
Doğa etkinlikleri için en az iki ama özellikle grup halinde katılımlar gerçekleştirin.
3- Doğa Yürüyüşü Rota, Ekipman ve Plan Gerektirir
Herhangi bir etkinlik için çıktığınız yolda, beraber olduğunuz grupta mutlaka bölgeyi bilen bir veya birkaç kişi bulunsun.
Bilmediğiniz bir bölgeye rehbersiz / lidersiz gitmeyin. Daha önce beraber bir doğa etkinliğine katılmadığınız kişilerle ciddi programlar planlamayın. Plansız bir rotada doğa yürüyüşü yapmayın. Yürüyüş süresi, rotaların zorluk dereceleri, outdoor malzeme ve ekipmanınızın yeterliliği ve uygunluğu konularına azami dikkat gösterin.
4- Mücadeleniz Doğa ile Olmasın
Doğayla asla ama asla yarışa girmeyin. Anlamsız bir mücadeleye ve zıtlaşmaya girmeyin.
Dağcılık gibi zorlu sporlar başta olmak üzere hafif doğa yürüyüşlerine kadar bütün doğa sporlarında, aşılan zorluk derecelerinin doğayı sınamak için değil, kendi sınırlarımızla mücadele etmek için olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
5- Uygun Ekipmanlar Kullanın
Doğada olmak bazı sürprizlerle karşılaşmaya açık bir durumdur. Hangi mevsim olduğuna bakmaksızın, yanınızda mutlaka ama mutlaka yedek kıyafet ve yağmurluk bulundurun.
Meteorolojik bilgileri ve gideceğiniz bölgenin coğrafi özelliklerini araştırmadan asla yola çıkmayın.
6- Okuyun, Öğrenin, Çalışın!
Aktivitenizi planladığınız yer ile ilgili yanınızda akıllı telefona yüklü aplikasyonlar, basılı harita, problemlere karşı yedek bir gps cihazı ve mutlaka ama mutlaka pusula bulundurun.
Pusula ile harita okumayı, kullanmayı öğrenin.
7- Yazılı Olmayan Doğa Kurallarını Uygulayın
“En kestirme yol bildiğim yoldur” kuralı doğada kesinlikle bozulmaması gereken kurallardandır.
Mutlaka daha önce planlayıp, üzerinde çalıştığınız rotayı takip edin. Çok sıradışı sebepler olmadıkça bu rotayı göz kararı olarak değiştirmeyin.
Asla kestirme olarak tahmin ettiğiniz bir yola girmeyin.
8- Doğaya Zarar Vermeyin
Etkinliğiniz için bir süre bulunacağınız doğaya zarar vermeyin. Doğanın kendi oluşumlarına müdahale etmeyin.
Yürüdüğünüz yolu kapatan ağaç dallarını kırmayın, çalıları koparmayın. Her şeyden önemlisi çevrede bulunan canlılara asla zarar vermeyin.
9- Kamp Yeri Önemlidir
Kamp yeri seçmek, en önemli konular arasında yer alıyor. Kamp yapmak için yerinizi seçerken kaya diplerini tercih etmeyin.
Kaya diplerinde yapacağınız kamplar tehlike içerebilir. Çadırınız üzerine düşecek taşlar kayaların üzerinde bulunabilir.
Kamp atmadan önce rüzgarın yönünü mutlaka hesaplayın. Çadırın ağız kısmının rüzgarın esme yönünün tersine gelmesini sağlayın.
10- Ateş Tehlikesi
Kamp attığınız yer ormanlık bir bölge ise asla kontrolsüz bir alanda ateş yakmayın. Ateş yakmak için çevrede bulunan ağaçları kesmeyin ve dal koparmayın. Çevreden kuru dalları toplamak için bir çalışma gerçekleştirin.
Gece yatmadan önce mutlaka ateşi söndürün. Ateşin söndüğüne emin olmadan uyumayın ve kamp yerini terk etmeyin.
11- Kamp Çöpleri ve Bulaşık Sorunu
Kamp yapmanın en büyük sorunlarının başında bulaşıklar ve çöpler gelir.
Doğada kamp atmak için yanınızda götürdüğünüz malzemeler arasında deterjan olmasın. Yanınızda granül sabun bulundurun.
Az yağlı yiyecekler tüketin. Sıcak su, kum, yosun veya toprak da bulaşıkları temizlemenize oldukça yardımcı malzemeler arasında yer alabilir.
12- Sizden Başkaları da Olabilir
Özellikle gerçekleştirdiğiniz doğa yürüyüşü veya kamp etkinliği sırasında bulunduğunuz yer yüksek ise, aşağı bölgelere taş vs. yuvarlamayın.
Aşağıda sizin bilmediğiniz herhangi bir rotada doğa yürüyüşü, tırmanışı, veya başka bir outdoor etkinliği yapan birileri olabilir. Onları tehlikeye atmayın.
Eğer siz aşağı taraflarda yürüyor veya başka bir etkinlikte yer alıyorsanız, bu tip tehlikelere karşı baret kullanın.
13- Doğada Bulduğunuz Outdoor Malzemeler
Eğer doğa yürüyüşü yaptığınız veya kamp attığınız bölgeler bu gibi etkinlikler için popüler noktalarda yer alıyorsa, çevrede bir takım teknik ekipmanlar, outdoor malzemeler bulabilirsiniz. Bunları kesinlikle kullanmayın!
Bu ekipman ve malzemeler ya zaten işe yaramadıkları için orada bırakılmıştır ya da doğada kaldıkları sürede ciddi zarar görmüşlerdir. Kullandığınız zaman sizi tehlikeye düşürebilir.
14- Vazgeçmek Ayıp Değildir!
Doğa yürüyüşü sırasında hedefinize varmak üzere olduğunuzu düşünüyorsanız bile eğer çok yorulduysanız veya hava koşullarında beklenmedik bir değişim oluyorsa durup dinlenin, önlemler alın.
Malzemeleriniz varsa ve yeterli ise kamp atın ya da problem büyükse ve daha iyi olacağını hesaplayabiliyorsanız, hiç düşünmeden hemen vazgeçip geri dönün.
15- Gücünüzü Doğru Kullanın
Doğa aktiviteleri sırasında gücünüzü kullanmayı ve gerçekleştirdiğiniz etkinlik süresine göre dağıtmayı öğrenin. Mutlaka dönüşünüzü de düşünün.
Önemli kazaların çoğunun doğa yürüyüşlerinden dönüşte, dağlardan iniş sırasında olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Çok güzel bilgiler. Her birine ayrı ayrı dikkat etmek gerekir. Doğa ana şefkatli göründüğü kadar acımasız da olabilir.
Evet Güneş. Hafife alınmayıp gerekli önlemlerle keyfine doyum olmuyor.