Gezi Rehberi Seyahat Sitesi

EgeLezzet Rehberi

Şarap Rotası ile Ege Bağları

Şarap rotası çizilebilir mi? diye sormayın! Çünkü çok yakınlarımızda bile nefis ve keyifli rotalar bulunuyor. Ülkemizde çok kaliteli üzümler yetiştiriliyor. Bu yetiştiricilik bu işe gönül verenlerin de katkısıyla üzüm ve şarap rotaları olarak gündelik hayata yepyeni bir süreç ekliyor.

Hem gezi rotaları adına nefis bir alternatif oluşturularak yerli ve yabancı turistlere bir seçenek sunulmuş oluyor, hem de neresinden bakarsak bakalım doğada yaşam bilinçli bir şekilde insanları cezbediyor.

Ege bölgesi de bu işe gönül verenlerin buluşma noktası gibi. Ege bölgesi için hem eğlenceli hem leziz hem de keyifli bir üzüm ve şarap rotası var. Bu yazı da işte üzümün yolculuğunu ve şarap rotası içerisindeki yerini anlatıyor.

şarap rotası

Şarap Rotası

Ne zaman ve nerede hatta kimler tarafından üretimine başlandığı konusunda kesin bilgilere ulaşmanın aslında imkansız olduğu bir tarihe sahip olan üzümün, asmanın ve şarabın rotasında bir yola koyuldum.

Eski Mısır’da duvar resimlerine listeleriyle birlikte konu olan asma ve şarap, eski Yunan‘da ise üzümle simgelenen Şarap tanrısı Dionysos ile mitolojik hikayelerde yer alıyor.

Çatalhöyük’de milat dediğimiz modern takvimin başlamasından tam üç bin yıl öncesine denk gelen şarap kadehleri ise bu işin başlangıcı olarak Anadolu’yu işaret ediyor.

şarap rotası

Üzüm ve şarabın yukarıda bahsettiğimden başka ne tarihçesine gireceğim, ne de imalatı ile ilgili detaylara.

Anlatmak istediğim; Üzüme anlam katılmasına ve kültürünün oluşmasına neden olan kısmı her ne kadar işlemlerin en son hali olan Şarap ise de, o duruma gelene kadar olan yolculuğu ve saygı gösterilmesi gereken çalışma ve zorlukları ve bu işe gönül verenlerin aldıkları keyif ile dolu olan bir kaç satırlık hikayeleri sadece.

Gelin bir üzüm ve şarap rotası izleyelim şimdi.

Cankara: Ekolojik ve butik bir marka

Ege bölgesi coğrafi nedenler başta olmak üzere, uzun yılların verdiği bir toprak değeri de katılarak üzüm tatları, zenginliği ve kalitesi konusunda bağları ile son dönemlerde iyice ön planda yer almaya başladı.

şarap rotası Cankara

Cankara Şarapları, Menderes ilçesinde 55 dönümlük bir arazide yılda 300 ton üretim yapabilen butik bir şaraphane. Kurucusu ve sahibi Sinan bey uzun yıllar süren başka bir sektördeki ticaret hayatını sonlandırıp bu işe girmiş.

Doğu Anadolu’nun gizli saklı kalmış kaliteli üzümlerini yaklaşık ondört saat süren bir yolculuk ile Ege bölgesine getirip burada işleme alıyor. İşlemden sonra Fransa’ya ihracat yapıyor, Türkiye’de birçok şarabın etiketinde yazan üzümünün sadece isminin doğru olduğunu, ancak yetiştiği şartlardan ötürü tüm özelliklerini yitirdiğini belirtiyor. (Galiba bu önemli bir konu!)

Cankara Alaz ismiyle çıkardıkları Elazığ üzümlerinden yapılma son ürünlerine ise çok güveniyor.

İsa Bey bağ evi ve Sevilen Şarapları

1942 yılında bu işe başlayan ve 1958 yılında kendi bağlarını kuran Sevilen Şarapları’nın kurucusu İsa bey’in ismini taşıyan bağ evi üzüm ve şarap rotası‘nda ikinci durak.

İsa Bey bağ evinin kapısından girdiğiniz andan itibaren huzurlu bir ortam vuruyor yüzünüze.

şarap rotası

Sevilen’in 3. Jenerasyon temsilcisi Enis GÜNER iyi bir ev sahibi olmanın yanında aktardığı bilgiler ile şarap konusunda beni bilgiye doyuruyor.

İsa Bey’in üçyüz yıllık bir çınar ağacına sevdalanarak sahiplendiği topraklarda ilk diktiği “cabernet sauvignon” türünün deneme sonunda burada verimli olmadığını, sonrasında “sauvignon blanc” ile değiştirdiğini, o yıllarda kaliteden çok verimin göz önüne alındığını, bu yörenin toprak iklim yapılarının iyi ürün veren coğrafyalarla benzerlik göstermesinden dolayı kaliteli sonuçlar alındığını ve daha bir çok konuyu öğrendim burada. Enis Bey konuya öylesine hakim ki dinlemek gerçekten keyif veriyor.

şarap rotası

Burada bana en ilginç gelen bilgilerden birinin, bir hektar bağda temmuz ve ağustos aylarında asmaların 40 ton su buharlaştırması olduğunu söylemeliyim. Çok şaşırtıcı geldi bana!

şarap rotası

Enis bey bu info sonrasında bizi ağırladığı, yılların izlerinin kaybolmadan/bozulmadan saklanarak restore edildiği bir bağ evi içindeki restoranda, bu güne kadar yediğim en lezzetli “Hellim Izgara” ile, sunumu ve etin lezzetinden çok etkilendiğim menüdeki ismiyle “Canopy beef” tek kelimeyle unutulmazdı.

şarap rotası

Ev yapımı hardal ile lezzetlendirilmesi ve yemek-şarap eşleştirmeleri ile şarap rotası gününe değer katan bir lezzet noktası olarak da notlarım arasında yer alan İsa bey Bağevi kesinlikle tekrar ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri.

Urla Şarapçılık ve Uzbaş çiftliği

İsa bey bağ evi ve Sevilen Şarapları’ndan sonraki şarap rotası durağım Urla ve Urla şarapçılık.

şarap rotası Urla

Böylesi bir doğada bağların arasında çok da modern bir hizmet binasıyla konumlanmış olan Urla Şarapçılık, Can ORTABAŞ’ın 2 bin dönümlük Uzbaş çiftliğinin yamaçlarında, binlerce yıllık bağ setlerine rastlaması ve araştırmasıyla bölgenin bağcılık ve şarap üretimi konusunda çok uzun ancak unutulmuş bir geçmişi canlandırma projesi olarak ortaya çıkmış.

şarap rotası Urla

Yeni bir işletme olmasına karşın, şimdiden iddialı oldukları bir çok ürün ve o ürünlerin aldığı ödüllere sahipler.

Bu işin turistik hareketinin de onları heyecanlandırdığı görülüyor. Bu nedenle tesiste şimdilik sadece iki odalı butik bir konaklama sunuyorlar alternatif bir şarap rotası gezileri adına. Daha sonraki planlarında doğanın içerisinde on odalık bir projelerinin daha olduğunu öğrendikten sonra bu modern şaraphaneyi gezmeye başladım.

Eski ya da yeni, geleneksel veya modern bu tesislerin önemli bir özelliği var. Üretilen ürüne karşı olan inanılmaz bir saygı hissi. Burada da onu sonuna kadar hissediyorsunuz.

şarap rotası

Tesisi gezip ürünlerin tanıtımı ve tadımından sonra Uzbaş çiftliğine veya binlerce çeşit içeren bir botanik bahçesine ya da bir ağaç, bitki sergisine ya da artık ne isim verildiği pek de önemli değil ama yılların birikiminin doğa ile birleştirilmesiyle bir cennet haline getirilmiş ev ve işyerine, yani bir çiftliğe konuk oluyoruz.

şarap rotası

Can ORTABAŞ buranın sahibi. Kendisinin ailesi ile yaşadığı bu yeri çevrede ziyaret edilecek noktalardan biri haline getirmiş.

Bölgeye gelen bir çok kişinin bir müze veya ören yerini gezercesine Can bey’in bahçelerinde turladıklarına şahit oldum. İçten misafirperverliği ve hoşsohbeti, başarılı bir işadamı olmasını daha da pekiştiriyor. Bölge için planları ve gelecekteki hayalleri ise çok samimi ve gerçekçi.

şarap rotası

İzmirin hemen yanıbaşındaki üzüm, asma ve şarap rotasında yaşanan bir günlük hikaye işte bu. Dahası sizi aynı rotada bekliyor.

Yazar Hakkında

Articles

Turizmci, gezgin, seyahat yazarı, hikaye anlatıcısı, tur lideri, kesfet.tv kurucusu ve hayalleri bitmeyen biri.. Profesyonel iş yaşamını çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak sürdürürken, yıllardır devam ettiği yazılarına "seyahat kültürü"nü ana konu yapıyor. Halen gezi rehberi, seyahat notları, yolculuk ipuçları ve yaşam kültürü ile güncel gezi rehberi kesfet.tv kurucu editörü olarak keşfetmeye ve anlatmaya devam ediyor. Dünyanın çeşitli coğrafyalarını, beraber gezdiği yol dostlarına anlatıyor.
İlgili Yazılar
AktüelLezzet Rehberi

Kahvenin Keşfi: Tarihsel Bir Yolculuk

Kahvenin Keşfi1. Efsanevi Keşif: Koyu Ormanlarda Bir Hikaye2. Kahvenin Yayılımı: Orta…
Daha Fazla
Lezzet Rehberi

Single Origin Kahveler: Dünyanın Farklı Coğrafyalarından Gelen Lezzet Yolculuğu

1- Etiyopya’nın Zengin Kahve Kültürü2- Kolombiya’nın And Dağlarından Gelen…
Daha Fazla
Lezzet Rehberi

Şehir Şehir Dünyanın En İyi Kahvecileri

1- New York’un Kahve Cenneti: Stumptown Coffee Roasters2- Tokyo’nun Gizli Kahve Mabedi…
Daha Fazla
Bize Katıl
Birlikte Dünyaları Gezelim!

Birlikte dünyaları gezmek ve seyahat gruplarımız için hemen bize katıl!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir