Frig Yolu, Afyonkarahisar, Eskişehir, Kütahya ve Ankara illerinin birleştiği bölgede yer alan ve her ilin kendilerine ait vadilerle oluşturduğu, dönemin en önemli uygarlıklarından Frigler tarafından yaşam alanı olarak seçilmiş, özgün ve kültürel bir bölgeyi tanımlamak için kullanılan “Frig Vadisi” üzerinde oluşturulan bir doğa yürüyüşü yolu.
Frig Yolu Rotası ve Frig Vadisi
Frig Vadisi olarak tanımlanan bu bölgede özel çalışmalar yapılarak çıkarılan rotalarla oluşturulan yürüyüş yolu, ülkemizde bulunan tematik kültür yollarından biri olarak ortaya çıkarılmış.
Frigler, yaklaşık 3 bin yıl önce, günümüzde Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya kent sınırlarının kapsadığı bölgede büyük bir medeniyet kurmuşlar.
Kendinizi Bir Frigyalı Gibi Hissedin
Frig Yolu, projede görev alan gönüllü bir ekip tarafından yaklaşık 5 yıllık bir çalışma ile bölgede var olan patika, antik kalıntılar ve orman içi yolların birleştirilmesiyle 2013 yılında hayata geçirilmiş.
Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir ve Kütahya illeri arasında kalan ve Frigya olarak isimlendirilen coğrafyada, efsaneleri ile ünlü Friglerin izlerini günümüze gezginleri ve sporcularının sürmesi için oluşturulan uluslararası standartlardaki uzun yürüyüş ve bisiklet yolunun toplamı 506 kilometre.
Üç ana rotadan oluşan Frig Yolu, yolun takibini kolaylaştırmak için tamamı kırmızı-beyaz renklerle işaretlenmiş. Ayrıca yine yürüyüşçüleri bilgilendirmek için rota başlangıç, bitiş ve önemli kavşak noktalarına yön tabelaları dikilmiş.
Frigya’daki antik yerleşim yerlerini (Gordion, Pessinus, Midas) birbirine bağlayan ve bölgenin tüf kaya yapısından dolayı bazı yerlerde derinliği 2-3 metreyi bulan görkemli antik yollar, bu tarihi yürüyüş rotasının ana temasını oluşturuyor.
Bölgenin doğal, tarihi, jeolojik ve kültürel bileşenleri de tasarlanarak oluşturulan Frig rotası, doğa yürüyüşçülerini zamanda yolculuğa çıkararak, kendilerini bir Frigyalı gibi hissederek yürümelerini amaçlamış.
Frig Yolu Yürüyüş Rotaları
Gordion (Ankara), Seydiler (Afyonkarahisar) ve Yenice Çiftliği’nden (Kütahya) başlayıp üç ayrı koldam Frigya topraklarını takip eden Frig Yolu, Frigya uygarlığının kalbi sayılan Yazılıkaya – Midas kentinde (Eskişehir) birleşiyor.
Frig Yolu, Friglerin kayaları kazıyarak oluşturdukları görkemli anıtların; Roma, Bizans ve Selçuklu uygarlıklarının özgün eserlerinin görülebileceği mekânların yanı sıra doğa ve tarihin içi içe geçtiği Frig Vadilerinin sıra dışı dokusunun hissedilebileceği ve dingin atmosferinin solunabileceği muhteşem güzergahları takip ediyor.
Frig Yolu Afyonkarahisar Üzerinden Rota 1
Friglerin Afyonkarahisar il sınırları içindeki izlerini süren güzergah Frig Yolu’nda Rota 1 olarak isimlendiriliyor.
Afyonkarahisar – Ankara karayolu üzerinden, Seydiler beldesinde başlayan yürüyüş rotası, Frig Yolu rotaları arasında jeolojik oluşumların en güzel örneklerinin görüldüğü rota olarak biliniyor.
Rota 1, antik dönemlerdeki birçok medeniyetin izlerini taşıyan Ayazini üzerinden geçerek önemli Frig Vadileri’nin (Köhnüş ve Karababa Vadileri) ve özgün Frig eserlerinin (Aslantaş, Yılantaş, Maltaş, Aslankaya ve Burmeç gibi) görülebileceği patikaları takip ederek şirin bir Çerkez köyü olan Sarıcaova’ya ulaşıyor.
Frig vadisi içindeki yürüyüş rotası işte tam bu noktada yürüyüşçülere iki seçenek sunuyor; bunlardan birincisi yolun devamı olan Yazılıkaya’ya giden parkur, diğeri ise keyifli bir yürüyüş sunan Asmainler Saklı Vadisi içinden geçerek Kütahya sınırları içinde kalan ve Rota-2’ye bağlanan Frig rotası bağlantı parkuru.
Kütahya’da Rota 2
Frig rotasının bir diğer yürüyüş rotası Kütahya sınırlarında çizilmiş.
Yolculuk, Kütahya – Eskişehir karayolunun yaklaşık 15.nci kilometresinde bulunan Ahmetoluğu Köyü‘ne bağlı Yenice Çiftliği’nden başlıyor.
Porsuk ırmağının hemen yanında güzel bir vadi ağzında kurulu bu yerleşim yeri rota 2‘nin en gözde noktalarından biri.
Yer yer antik yolların yoğun olduğu güzergahları takip eden Rota 2, Sabuncupınar üzerinden geçerek Fındık’a ulaşıyor. Fındık’da, yürüyüşçülerin tercihine göre bölgenin zengin doğal ve tarihi güzelliklerinden oluşan iki alternatif kol yer alıyor.
Bu alternatif güzergahlar Doğuluşah Köyü‘nde yeniden birleşiyor. Fındık Vadisi içinden devam eden güzergah, Sökmen, İnli, Yumaklı, Lütfiye ve Sandıközü köylerini geçtikten sonra Frigya’daki en görkemli ve sıradışı doğal güzelliklerine sahip olan Zahran Vadisi içinden geçerek Kümbet Köyü üzerinden Yazılıkaya’ya bağlanıyor.
En Uzun Yol Eskişehir’de Rota 3
Frig Yolu’nun en uzun parkuru Eskişehir topraklarında bulunan ve Friglerin iki önemli merkezi olan Gordion ve Yazılıkaya’yı Pessinus üzerinden birbirine bağlayan Rota 3.
Milattan önce 7. yüzyılda en parlak dönemlerini yaşayan Frigler, siyasi merkez olarak Gordion’u seçmiş olsalar da en önemli kutsal yerleri, dini merkez olarak yapılandırdıkları Yazılıkaya olarak biliniyor.
Frig Yolu Konaklama
Frig Yolu rotaları üzerinde bulunan bazı köylerde köy evleri restore edilerek ev pansiyonculuğuna uygun hale getirilmiş.
“Frig Evi” olarak adlandırılan ve önünde tabelası bulunan bu evler Sabuncupınar, İnli, Lütfiye, Sarıcaova ve Demirli köylerinde bulunuyor. Ayrıca yine yol üzerinde konaklama yapılabilecek pansiyonlar bulunuyor. Eğer gerçekleştireceğiniz bir Frig Yolu doğa yürüyüşü sırasında köy yaşantısı da tatmak istiyorsanız bu seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
Ayrıca yürüyüş sırasında geçeceğiniz Frig Vadileri, kamp kurmak için de çok ideal yerler barındırıyor. Frigya’nın etkileyici atmosferini hissetmek için en güzel konaklamanın çadır kampı olduğunu düşünüyoruz.
Frig Yolu için hazırlanan “rehber” kitabında da, çadır kurulabilecek uygun kamp alanları belirtilmiş.