Kaş, Antalya'nın batısında konumu ve doğasıyla en gözde tatil yerleri arasında yer alan Akdeniz'e kıyısı olan Antalya'nın bir ilçesidir.
Kaş Nerede?
Antalya il merkezine yaklaşık olarak 190 kilometre uzaklıkta bulunan Kaş'ı Muğla'nın Fethiye ilçesinden Eşen Çayı ayırıyor.
Doğuda Demre kuzeyde ise Elmalı ilçelerine komşu olan Kaş ilçesinin deniz tarafında tam karşısında, 2.100 metre uzaklığında Yunanistan'a bağlı olan Meis Adası bulunuyor. Kaş'ın Akdeniz' olan kıyısının uzunluğu ise yaklaşık olarak 70 kilometre.
Kaş Hakkında Kısa Bilgiler
Kaş'ta Akdeniz iklimi tüm özellikleri ile kendini hissettiriyor. Yani hani çok bildiğimiz gibi "yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı" bir iklime sahip. Ancak çevresini çeviren dağların yükseklerinde karasal iklim görülüyor. Kaş, yaz aylarında ülkemizin Akdeniz sahillerinin "gündüzleri" en serin yeri olarak biliniyor. Yine yaz mevsiminin ortasında bile nem oranı açısından Akdeniz kıyı şeridinin en düşük değerlerine sahip olan yerleşim yerlerinden biri olarak dikkat çekiyor.
Kaş halkı geçimlerini ağırlıklı olarak turizm ile sağlıyor. Turizm amaçlı pansiyon, otel, ve motel işletmeciliği yapan kaş sakinlerinin yayla köylerinde de toprakları bulunuyor. Yaylalarda ve ovalarda bulunan yerleşimlerde yaş sebze, meyve ve çiçek üretimi yapılıyor. Üretim kış aylarında da seralarda sürdürülüyor.
Kaş'ta Tatil, Dalış ve Gezilecek Yerler
Kaş, yaz aylarında gözde tatil ve eğlence merkezlerinden biri olduğu kadar, dalış turizmi bakımından da Türkiye'nin önde gelen merkezlerinden biri olarak gösterilir.
18 dalış merkezi ile Türkiye'de en çok dalış merkezi bulunan tatil yörelerinden biri olan Kaş, deniz yaşamının tüm çıplaklığı ile net olarak görüntülenebildiği dalış alanları barındırıyor.
Kaş ve çevresinde 2003 yılından beri sualtı ekolojisi, mağara bilimi ve arkeoloji araştırmaları gerçekleştiriliyor. Bölgede sualtı arkeolojisi konusundaki gerçekleştirilen en önemli girişim Hidayet Koyu'ndaki Kaş Arkeopark Deneysel Arkeoloji Projesi olarak gösteriliyor.
Yunanistan'a ait olan Meis Adası'na en yakın noktada yer alan Kaş'ta, tarihi miras ve doğa güzellikleri önemli turizm potansiyeli oluşturuyor.
Kaş'ın içinde Büyük Çakıl Plajı, Küçük Çakıl Plajı ve Akçagerme Plajı ve Hidayet Koyu (ya da Hidayet'in koyu)'nda denize girilecek enfes alanlar bulunuyor. Ayrıca yine deniz yoluyla Limanağzı Plajı da alternatifler arasında yer alıyor.
Hem tarihi hem de turistik açıdan önemli olan Kekova ve çevresinde yer alan batık şehre Kaş'tan tekne ile gidildiği gibi karadan Üçağız'a gidilip yine tekne turları ile gezilebilir.
Kaş ve çevresinde yer alan 6 adet mağaradan Kaş'a 18 kilometre uzaklıktaki Mavi Mağara, Aşırlı Adası Deniz Mağarası, güvercinleri ile ünlü Güvercinlik Mağarası en ünlü olanları olarak söylenebilir.
Adeta bir burun gibi denize uzanan Çukurbağ Yarımadası üzerinde ise çok sayıda yazlık ve ile butik oteller yer alıyor.
Kaş'a Nasıl Gidilir?
Kaş'a ulaşmak için havayolu ve sonra karayolu bağlantısı kullanmak en ideal yollardan biri.
Kaş’a, Antalya Havalimanı ya da Dalaman Havalimanı’ndan servis, toplu taşıma ya da taksi ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. İki havalimanına da her sezon çok sayıda iç ve dış hat seferi bulunuyor.
Eğer kendi aracınız ile Kaş'a Antalya yönünden geliyorsanız Beldibi, Kemer ve Tekirova üzerinden Kumluca-Finike-Demre rotasını takip edin. Antalya Kaş arası yaklaşık olarak 190 kilometre. Antalya Otogarı'ndan kalkan Kaş otobüslerini de kullanabilirsiniz.
İstanbul'dan Kaş'a kendi aracınız ile geliyorsanız yaklaşık olarak 850 kilometrelik bir yolu göze almalısınız. Afyon üzerinden Burdur, Bucak, Korkuteli üzerinden alternatif güzergah ile Kaş'a ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan Kaş’a çok sayıda otobüs seferi de bulunuyor.