Gezi Rehberi Seyahat Sitesi

Antalya

Antalya’da Bilinmezliklerle Dolu Gizemli Bir Yapı: Hıdırlık Kulesi

Antalya’nın en merkezi yerlerinden birinde, kendine özgü duruşuyla dikkat çeken Antalya‘nın sembol eserleri arasında yer alan bir yapı var. Hıdırlık Kulesi.

Hıdırlık Kulesi, her ne kadar bütün ihtişamı ile denizi ve ziyaretçilerini selamlıyor görünse de, hakkında bilinmeyen onca şey ile aslında Antalya’nın gizem dolu eserleri arasında yer alıyor.

Hıdırlık Kulesi

Hıdırlık Kulesi Antalya’nın Önemli Simgelerinden

Hıdırlık Kulesi, Antalya Karaalioğlu Parkı içerisinden denize doğru gidildiğinde önünüze çıkan meydanın ortasında yaklaşık 25 metre mesafede yer alıyor. Aynı zamanda Kaleiçi‘ne kıvrılırken de yine kulenin önünden geçiyorsunuz.

Birçok kimsenin fazla dikkatini çekmese de bu etkileyici kule çok eski bir tarihe sahip ve Kaleiçi bölgesinin sağlam olarak günümüze ulaşan en önemli eski eserlerinden biri.

Altı kare üzerinde bulunan silindir şeklindeki blok ile oluşturduğu iki katlı yapı, Akdeniz’e hakim konumuyla da oldukça dikkat çekici.

Antalya Hıdırlık Kulesi’ni Kim Ne İçin Yaptı?

Hıdırlık Kulesi, şu anda kullanılan isminden dolayı çoğunluk tarafından Türk eseri sanılıyor. Ancak durum hiç de öyle değil! Kule milattan sonra 1 veya 2. yüzyıl ile tarihlendiriliyor. Yani Hadrianus Kapısı gibi Hıdırlık Kulesi de bir Roma dönemi eseri.

Roma döneminin güzel kenti Atteleia (Antalya) kentinde ne amaçla yapıldığı bilinmeyen, ancak genel görüşe göre dönemin surlarının dışında kalan bir anıt mezar olduğu tahmin edilen kulenin bilimsel bir kanıtı olmamasına rağmen bugünkü isminin çevresindeki yeşillik alanda yapılan Hıdrellez kutlamaları nedeniyle Türkler tarafından verildiği sanılıyor.

Hıdırlık Kulesi, alt katında yaklaşık 17X17 ölçülerinde bir alana sahip. Bu alanın üstünde de 7,95 çapında bir silindir forma sahip olan ikinci kat bulunuyor. Özgün yapıda iki kat için de ayrı girişler bulunuyormuş. Ancak erken Bizans (Doğu Roma) döneminde kapatıldığı düşünülüyor.

Denize Hakim Bir Kule

Hıdırlık Kulesi, sonraki dönemlerde; önce kent surlarına bağlı ve üst katı okçular ve mancınık için, alt katı ise şapel olarak kullanılan bir savunma kulesine, çok daha yeni dönemlerde de 1950’li yıllara kadar Antalya Belediyesi’nin malzeme deposu dönüştürülmüş.

Hıdırlık Kulesi‘ne günümüzde girişi sağlayan ve yapıldığı dönemde ana giriş olarak kullanılan İon tarzındaki anıtsal kapı, yapının kuzeydoğu cephesinde yer alıyor. Kapının her iki yanında Latince’de “fasces” olarak adlandırılan ve gücü de sembolize eden 6 adet “kamış demetine bağlanmış balta” betimlemeleri bulunuyor. Yapının bu özellikleri ile bir valinin veya üst düzey bir Romalı kahramanın ve ailesinin mezarı olduğu düşünülüyor.

Mezar olarak kullanıldığı düşünülen mekanın duvarlarında Hıristiyanlık döneminde de şapel olarak kullanıldığına ilişkin duvar resimleri kalıntıları bulunuyor.

Kule üzerinde günümüzde bir Türk Bayrağı dalgalanıyor. Bu bayrağın olduğu platform benzeri yerde, antik dönemde büyük bir ihtimalle mezarda yatanlara ait heykel-simge gibi eserler olduğu düşünülüyor.

 

Yazar Hakkında

Articles

Turizmci, gezgin, seyahat yazarı, hikaye anlatıcısı, tur lideri, kesfet.tv kurucusu ve hayalleri bitmeyen biri.. Profesyonel iş yaşamını çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak sürdürürken, yıllardır devam ettiği yazılarına "seyahat kültürü"nü ana konu yapıyor. Halen gezi rehberi, seyahat notları, yolculuk ipuçları ve yaşam kültürü ile güncel gezi rehberi kesfet.tv kurucu editörü olarak keşfetmeye ve anlatmaya devam ediyor. Dünyanın çeşitli coğrafyalarını, beraber gezdiği yol dostlarına anlatıyor.
İlgili Yazılar
Antalya

Aspendos: Tüm Detayları ve Hikayesi ve Belgesel Videosu ile

Aspendos Hakkında Her ŞeyAspendos’un TarihiRoma’nın Gözde Kentlerinden…
Daha Fazla
Antalya

Aspendos Video Youtube'da!

Aspendos Video Youtube’da Keşfet TV kanalındaAspendos Antik Kenti ve Su KemerleriKeşfet TV…
Daha Fazla
Antalya

Dünyanın İlk Kadın Belediye Başkanı Plancia Magna Nasıl Görünüyordu?

Dünyanın İlk Kadın Belediye Başkanı Plancia MagnaPerge Plancia Magna ile Bambaşka Dünyanın…
Daha Fazla
Bize Katıl
Birlikte Dünyaları Gezelim!

Birlikte dünyaları gezmek ve seyahat gruplarımız için hemen bize katıl!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version