Gezi Rehberi Seyahat Sitesi

Mersin

Kızkalesi: Efsane mi Yoksa Tarihi Bir Gerçek mi?

Mersin‘in bir çok simgesinden biri -hatta neredeyse en ünlüsü- Kızkalesi! Denizdeki kayalıklar üzerinde kurulu bulunan kale, şehrin en önemli noktaları arasında yer alıyor. Kızkalesi belki de dünyanın en ilginç görüntülerinden birini verse de, ne hikayesini ne de bu farklı güzelliğini dünyanın çoğunluğuna duyuramıyoruz. Oysa burası öyle etkileyici bir nokta ki gerçekten; Instagram başta olmak üzere sosyal medyada fenomen hale getirilecek dünyanın en çekici noktalarından biri. Kızkalesi efsane mi yoksa gerçek mi diye merak edilen bir yer. Mersin’de gezilecek yerler arasında sembol bir eser.

Kız Kalesi Mersin

Kızkalesi Efsanesi

Kız Kalesi Sadece Bildiğimiz Bir Hikayeden mi İbaret?

Kızkalesi, “Deniz Kalesi” olarak da biliniyor. Hemen açığında bulunduğu beldeye de ismini veren kale, kıyıdan yaklaşık olarak 600 metre uzaklıkta bulunan  bir küçük bir adacığın üzerinde kurulmuş.

Mersin Kızkalesi

Kızkalesi Nerede?

Kızkalesi’nin de içinde yer aldığı Korykos Antik Kenti Mersin‘e 60, Silifke’ye ise 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Mersin Gezilecek Yerler

Korykos Antik Kenti, Roma döneminde yüzyıllar boyunca önemli Kilikya kentlerinden biri olmuş. Akdeniz’in özellikle bu bölümünde çok etkili olan korsanlık tehlikesiyle de sürekli olarak mücadele etmiş. Hatta ünlü Cicero bile Kilikya Valisi olarak görev yaptığı dönemde bizzat bu sorunlarla da ilgilenip, askeri alanda başarılar kazanmış.

Tarihin Derinliklerinde Kızkalesi Hikayesi ve Tarihi

Kızkalesi, günümüzde denizin ortasında duran, görsel olarak etkileyici ancak anlamsız bir yapı gibi görünse de, aslında burası bir bir savunma kompleksinin bir parçası! Günümüze ulaşmayan kısımlardan en önemlisi hemen karşısında bulunan kıyıdaki kaleymiş. Tehlike oluştuğunda iki kale arasına zincir çekilip, tehlikenin limana ulaşmaması sağlanıyormuş.

Mersin gezisi

Bölgede bulunan bir yazıtta yapının son hallerinden birinin 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırıldığı öğrenilmiş. 1361 yılında Kıbrıs Krallığı tarafından fethedilmiş.

Strabon, kalenin Roma döneminde korsanlar tarafından barınak olarak kullanıldığından bahsetmiş. Bizans ve Ermeniler tarafından da en az kara tarafında bulunan kale kadar önemli görülen “Deniz Kalesi” sonraki dönemlerde denizlerdeki korsan tehlikesinin de azalmasıyla gözden düşmeye başlamış.

Kızkalesi

Kalenin girişi kuzey tarafında bulunuyor. Kullanılan malzemeler buraya taşınarak getirilmiş. 192 metre uzunluğunda olan ve mazgal delikleri açılmış olan kale surları üzerine 8 tane üçgen, dörtgen ve yuvarlak biçiminde burç oturtulmuş. Ayrıca denize çıkan bir kapı da, batı yönünde bulunan sur boyunca uzanan iyi korunmuş bir galerinin sonuna oturtulmuş.

Mersin Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan kazılarda kalenin orta alanında bir yapı bulunmuş. Bu yapı içerisinde bir de şapel ortaya çıkarılmış. Kalenin avlusunda bulunan bir diğer şapelden daha eski olduğu anlaşılan bu şapel, komleks yapının önemli bölümlerinden biri olarak belirtiliyor.

Ve Tabii ki Kızkalesi Efsanesi

Kızkalesi aslında çok bilinen ve farklı birçok yer için de anlatılan bir efsaneyle anılıyor.

“Vaktiyle bir vali, yönetici veya bir kral varmış. Çok sevdiği ve tek çocuğu olan kızının geleceğini öğrenmek için bir falcıya danışmış. Falcı kızının bir yılan tarafından öldürüleceğini söylemiş. Kral da, bir tanecik kızının bir yılan tarafından sokularak öleceğini öğrenince, prenses için karadan uzak ve yılanın ulaşamayacağı bir yer aramış ve denizin ortasına bu kaleyi yaptırmış. Böylece onun can güvencesini sağladığını zanneden kral, kızına bir sepet üzüm göndermiş. Ancak bu üzüm sepetinde gizlenen bir yılan, Kral’ın kızını sokarak öldürmüş.”

Mersin gezi rehberi

Tabii ki benzer bir hikayenin İstanbul‘da bulunan Kızkulesi için de anlatıldığını ekleyerek, doğru olanın; Kızkalesi’nin, burada bulunan yönetim merkezi ve liman için inşa edilmiş çok önemli stratejik bir yapı olduğunu, ancak burada yaşanan ve bize ulaşmayan binlerce başka hikayelere sahne olduğunu da hatırlatalım.

Kızkalesi Mersin

Yazar Hakkında

Articles

Turizmci, gezgin, seyahat yazarı, hikaye anlatıcısı, tur lideri, kesfet.tv kurucusu ve hayalleri bitmeyen biri.. Profesyonel iş yaşamını çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak sürdürürken, yıllardır devam ettiği yazılarına "seyahat kültürü"nü ana konu yapıyor. Halen gezi rehberi, seyahat notları, yolculuk ipuçları ve yaşam kültürü ile güncel gezi rehberi kesfet.tv kurucu editörü olarak keşfetmeye ve anlatmaya devam ediyor. Dünyanın çeşitli coğrafyalarını, beraber gezdiği yol dostlarına anlatıyor.
İlgili Yazılar
Mersin

Mersin’in Eşsiz Güzellikleri: Mersin’de Gezilecek Yerler ve Dahası

1. Tarsus Şelalesi2. Kızkalesi3. Cennet ve Cehennem Obrukları4. Narlıkuyu5. Anamur6. Mersin…
Daha Fazla
Bize Katıl
Birlikte Dünyaları Gezelim!

Birlikte dünyaları gezmek ve seyahat gruplarımız için hemen bize katıl!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir