Türkiye’nin tek ve Avrupa’nın en büyük kelebek bahçesinin Konya’da olduğundan sizin haberiniz var mıydı? Bilemiyorum ancak ben, bırakın Konya’yı Türkiye’de bile böyle bir yer olduğundan habersizdim! Yani Konya Tropikal Kelebek Bahçesi‘nden.
Konya Kelebek Bahçesi ile Fark Yaratıyor
Bundan sonra Konya denildiğinde; gözümün önüne semada savrulan mevlevi dervişleri kadar tropik bir ortamda uçuşan ve rengarenk çiçeklerin arasında dans eden, biribirinden güzel ve “özel” kelebekler gelecek.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nden bahsederken, başlangıç için özellikle söylemem gereken bir şey var. Bu çok özel alan, isminin verdiği orada yaşayan canlıların doğal ortamlarında olduğu ve doğanın basitliğinde bir seyir yerine indirgenen ve bu ismin söylenişindeki mütevazılıktan çok daha fazlasını barındırıyor.
Örneğin sadece mimarisi bile kentin simge eserlerinden biri olarak gösterilmesine sebep olabilir. İçerideki organizasyon ise dünyanın birçok yerinde gıpta ettiğimiz disiplinler içeren bir standartta.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
Haydi Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ni gezmeye başlayalım öyleyse.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ne vardığınızda enfes bir görüntü karşılıyor sizi. Dışarıdan baktığınızda buranın özel bir yer olduğunu hissedebiliyorsunuz. Hani “Aslan yattığı yerden belli olur” sözündeki kadar bir iddia barındırıyor diyebilirim.
Kelebek şeklinde yapılmış, kocaman olmasına rağmen ilk gördüğünüz andan itibaren doğa dışı bir yapılaşma hissi vermeyen büyük bir alanda kurulu olan bahçe, tam üç bin beşyüz metrekarelik bir gezi alanına sahip. Kullanım alanı ise bunun iki katından fazla. Avrupa‘nın en büyük kelebek uçuş alanı olan kısmı ise tam 1600 metrekare.
Konya Kelebek Bahçesi’ni gezmek için içeri girdiğinizde, dünyada ender bulunanlarla birlikte sayısı 15’i bulan kelebek türünün arasına dalıyorsunuz. Bu andan itibaren etrafınızda bulunan 98 türdeki 20 bin bitkinin çevresinde uçan, o bitkilerin yapraklarında dinlenen, kimi zaman sanki kamufle olmuş gibi doğaya kendini gizleyen kelebeklerin yaşadığı bir tropikal ülkeye gelmiş hissine kapılmamanız olanaksız. Çünkü içeride Konya’nın o anki havası ne olursa olsun, sabit sıcaklık ve neme sahip bir iklim yaşanıyor.
Konya’da Tropikal Bir Dünya
Konya’daki soğuk havanın iyiden iyiye titrettiği bir Aralık ayında ziyaret etme imkanı bulduğum Konya Kelebekler Bahçesi’nde, sanki Hint okyanusu kıyılarındaki bir ormanın içine girmiş gibi oldum.
Sıcak ve nemli hava ile çevredeki bitki örtüsü ve içerideki canlıların nefis enerjisi bir Pazar günü beni mutlu etmeye yetti.
Kelebek bahçesine girdiğinizde sizi işlerinde uzman görevli doğa rehberleri bilgi vermek üzere karşılıyorlar. İster onlarla ister dilediğinizce bahçe içerisinde ilerleyerek kelebeklerin hayat döngülerinden başlayarak, korunma, kendilerini kamufle etme ve güneşlenip beslenme gibi tüm davranışlarını onların yanıbaşında izliyorsunuz.
Bir anda yaşadığımız beton yığınlarının arasından çıkıp, olması gerekenin içerisinde doğada sizde kelebeklerle birlikte adeta dans ediyorsunuz.
İnanın abartmıyorum; kelebeklerin Konya gibi coğrafi nedenlerle yaşamalarının bu mevsimlerde neredeyse imkansız olduğu bir yerde bütün yorgunluğunuz, stresiniz gerilerde kalıyor.
Siz bir kelebek fotoğrafı çekmek isterken onlardan biri gelip elinize, omuzunuza konuyor. Yüzünüze bir tebessüm hatta kahkaha attıracak bir gülümseme geliyor. Nefis bir zaman geçiriyorsunuz.
Konya Kelebek Müzesi
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi aslında bir doğa kompleksi. Kelebeklerin binlerce bitkinin içerisinde uçtuğu alanları gezdikten sonra yolu takip ettiğinizde farklı bölümlere gireceksiniz.
İlk bölümde kelebeklerin yumurtalarından yetişkin ve güzeller güzeli bir kelebek haline gelene kadar geçirdiği evrelerin nasıl bir mucizevi seriyi takip ettiğini görüyorsunuz. Larval evreden pupa evresine geçen kelebekler daha sonra müthiş görüntülere bürünüyorlar.
Bu arada Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde sergilenen ve yurtdışından getirilen kelebekler de pupa evrelerinde Konya’ya geliyorlar.
Kelebeklerin yaşam döngüsünü göreceğiniz bu bölümü Kelebeklerin doğal yaşam alanlarında nasıl davrandıklarını görebileceğiniz özenle hazırlanmış bir başka bölüm çıkıyor karşınıza. Burada görecekleriniz de oldukça dikkat çekici.
Böcek Sineması
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ni gezerken benim en çok ilgimi çeken bölümlerden biri burası yani Böcek Sineması oldu.
Küçücük bir sinema şeklinde dizayn edilmiş olan bölümde ilgi çekici olan tabii ki gösterilen film! Bu kısa film, kelebekler ve böcekler hakkında ki doğal yaşamı öylesine başarılı işliyor ki, ben de bir süre filmi ilgiyle izlerken her çocuğun bu hikayeyi izlemesi gerektiğini düşündüm.
Böcek sinemasından çıkınca dijital kiosklar ve camekanlarla oluşturulmuş bir başka bölüme geçiyorsunuz. Kelebeklerin sınıflandırıldığı alan.
Burada altı adet olarak sınıflandırılmış kelebek türlerinin hem nefis renklerine şahit olacaksınız hem de gördüğünüz kelebekler hakkında temel bir bilgi birikimi alacaksınız. Bundan sonra gördüğünüz kelebekleri tanımaya başlayan bir kelebek uzmanlığına adım atabilirsiniz.
Böcek Köyü
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi gezisinin konsept dahilindeki sonu bilgi bölümü. Bu bölümün dekorasyonu ve ışıklandırması harika. Dekorasyonda beş tane yuvarlak böcek yumurtası içerisine girip hem oldukça ilginç böcekleri görüyor hem de eğlenceli bir biçimde sergilenen doğal ortamlar hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz.
Böcek Köyü de dahil olmak üzere Konya Tropikal Kelebek Bahçesi içinde birçok bölümde hem eğlenceli ve çocuklar için de ilgi çekici hem de interaktif küçük oyunlara da dahil oluyorsunuz.
Benzeri her etkinlik alanı gibi Tropik Kelebek Bahçesi’nin son bölümünü de hediyelik eşyaların ve kafeteryanın olduğu kısım oluşturuyor.
Kelebekler ve böcekler hakkında çeşitli ürünler ile özel olarak Tropikal Kelebek Bahçesine hazırlanmış hatıra eşyaları da bulabiliyorsunuz.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesine Nasıl Gidilir?
Öncelikle Konya merkezden Kelebek Bahçesine ulaşmak istiyorsanız, 47 Numaralı Otobüs Güzergahını kullanarak; Kültürpark veya Yazır hareket merkezinden Tropikal Kelebek Bahçesi’ne ulaşabiliyorsunuz.
Kültürpark yönünden gelirken Nalçacı Cad. – Kerkük Cad. – Eski Manifaturacılar – Kent Plaza – Aydınlıkevler üzerinden İsmail Kaya Caddesi’nde yer alan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ne varabilir veya Yazır yönünden gelirken Halil Ürün Cad. – Ahmet Yesevi Cad. yoluyla İsmail Kaya Caddesi’nde yer alan Tropikal Kelebek Bahçesi’ne ulaşabilirsiniz.
Yazır’dan hareket eden 57 no’lu otobüs Otogar Tramvay hattı – Halil Ürün Cad. – Ahmet Yesevi Cad. ve İsmail Kaya Caddesi’nde yer alan Tropikal Kelebek Bahçesi’ne ulaşıyor.
Bunun dışında; Fatih Işıklar minibüsü ile, Konya Havalimanı’ndan geliyorsanız 20 dakikalık taksi yolculuğuyla, Konya Tren Garı’ndan yine taksi ile yaklaşık 20 dakika içerisinde ve Konya Otogarından ise taksi kullanarak 10 dakikalık bir yolculuk ile Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ne ulaşabilirsiniz.
Konya Kelebekler Vadisi Giriş Ücretleri ve Ziyaret Saatleri
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi fiyatları şöyle;
Giriş yetişkinler için 25 TL. Öğrenciler ise giriş için 7,50 TL. ödüyorlar. Ayrıca 0-6 yaş çocuklar ücretsiz ve Aileler için de indirimli paket fiyatları bulunuyor.
- Engelli ve 65 yaş : 5 TL
- Hafta İçi Aile Paketi: Konya Kelebekler Vadisi web sitesinden güncel fiyatları alınız.
09:00 – 17:00 saatleri arasında açık olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Pazartesi günleri kapalı.
Erkut bey,
Konya da böyle bir yerin olduğundan haberim yoktu.
Öncelikle bunu öğrenmemi, sağladınız için, teşekkürler.
Yazınızı da zevkle okudum.
Benim için artık oğlumu götürmem gereken başlıca yerlerden biri.
Keyifli yorumunuz için ben teşekkür ederim. Oğlunuzla nefis bir zaman geçirmenizi diliyorum.