Özellikle Akdeniz‘in herhangi bir köşesinden -örneğin Antalya’dan- Ege’ye doğru yola çıkarsanız uğrayacak öylesine çok keyifli yer var ki! Köyceğiz‘de bunlardan biri.
Köyceğiz Gezi Rehberi
Köyceğiz, denizle bağlantısını yaklaşık 10 kilometrelik dar bir Dalyan ile sağlayan bir gölün kıyısında kurulu sakin huzurlu bir nokta.
Köyceğiz’in Tarihi
Köyceğiz, bölgede bulunan birçok yer gibi çok eski ve köklü bir geçmişe sahip. Tarihi milattan önce 3.400 yıllarına dayanan Köyceğiz’in bilinen hikayesi Karyalılar dönemine uzanıyor.
Karyalılar’dan sonra İskit, Asur, İyon, Dor, Aka, Pers, Helen, Roma/Bizans, Ceneviz, Selçuklu, Menteşoğulları ve Osmanlılar Köyceğiz’e sırasıyla egemen oluyorlar.
Efsaneye göre Köyceğiz ismi ise şöyle anlatılıyor; Köyceğiz önceleri şu anda “Köyceğiz Gölü“‘nün bulunduğu alana kurulmuş. Bu ovayı su basmış ve köy sular altında kalmış. Gölün doğusunda kalan birkaç evi görenler “Bütün şehri sular yutmuş. Sadece bir Köyceğiz kalmış” demişler.
Bugün hala gölün altında batık bir şehir olduğu konuşuluyor.
Köyceğiz’e Nasıl Gidilir?
Köyceğiz, İstanbul’a 864, Ankara’ya 762, İzmir’e 280 ve bağlı bulunduğu Muğla’ya yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta.
Köyceğiz’e gitmek için Muğla ve Ortaca’dan kalkan minibüsleri de kullanabilirsiniz. Kendi aracınız ile geliyorsanız ulaşım daha da kolay.
Antalya’dan Muğla yönüne doğru giderken, Fethiye – Muğla yolunda tabelaları takip etmeniz gerekiyor.
Uçak ile Köyceğiz’e gelmek için Dalaman havaalanına inmeniz gerekiyor. Dalaman Havaalanı – Köyceğiz arası yaklaşık 35 kilometre.
Köyceğiz Gezilecek Yerler
Köyceğiz’de gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yer tabii ki Köyceğiz Gölü. Göl, yaklaşık olarak 6.300 hektarlık bir alanı kaplıyor. Körfezinin ağzı alüvyonlarla kapandığından dolayı göl olarak nitelendirilse de gölün deniz ile bağlantısı dalyandan devam ediyor.
Gölün suyu hafif tuzlu. Coğrafi olarak da nadir oluşumlardan biri olarak kabul ediliyor. Denize ulaşmaya çalışan kanal, sazlık ve bataklık alanlarla dolu.
Doğal bir labirent olan bu su yollarında kano ve tekne turları düzenleniyor.
Kanalın denize açıldığı yer ise dünyanın en özel yerlerinden biri. İztuzu kumsalı. Deniz kaplumbağalarının en önemli yumurtlama yerlerinden biri olan İztuzu Kumsalı ve kanalın çevresi, barındırdığı sayısız bitki türü ve kuşlar içinde önemli bir alan.
Bir diğer küçük göl ise Sülüngür. Burası da bir doğal hayat merkezi.
Köyceğiz Gölü’nde bulunan küçük adaya ise Hapishane Adası deniliyor. Cenevizliler zamanında bu amaçla kullanılan Hapishane Adası’nda tarihi kalıntılar hala duruyor.
Köyceğiz Gölü’nün güneyinde bulunan kaplıca Sultaniye Kaplıcaları olarak anılıyor. Buraya Dalyan’dan tekne veya Köyceğiz’den minibüsle ulaşabiliyorsunuz.
Köyceğiz’e kadar gelip gezilmesi gereken yerler arasında olan Ekincik‘e uğramadan olmaz. Mavi yolculukların doğal yat limanlarından olan Ekincik, kumsalıyla da dikkat çekici.
Köyceğiz Kamp Alanları
Köyceğiz’de ayrıca hemen ilçe çıkışında bulunan ve Kargıcak Çayı‘nın göle döküldüğü yerde bulunan ağaçlık mesire yeri de, yeni düzenlemesiyle oldukça nezih bir yer haline getirilmiş.
Burada kamp kurmak da mümkün. Ancak biz gittiğimizde etrafta hiç çadır göremedik. Belki de, Köyceğiz’in bu alanı özellikle kamp ve karavan turizmi için sıkı şekilde duyurması gerekiyor.
Köyceğiz’de Ne Yenir Ne İçilir?
Köyceğiz’de gölün kenarında sıralanmış kordon boyu benzeri alanda birçok restoran, kafe ve çay bahçesi bulunuyor.
Burada bölgede bulunan diğer tatil yerlerine göre daha uygun fiyatlarda çeşitli menüler bulabilirsiniz. Bölgede bulunan alabalık tesislerinden dolayı göl ve deniz ürünlerine de rastlayacağınızı belirtelim.
Göl kenarında çay, kahve veya soğuk bir şeyler içmek isterseniz uğramanız gereken alan mutlaka burası olsun.
Köyceğiz‘de konaklama konusunda da sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyoruz. Konaklama için mütevazı ve çok çeşitli alternatifler bulunuyor.