Gezi Rehberi Seyahat Sitesi

Nusaybin

Nusaybin Gezi Rehberi: Sıfır Noktasında Hikayelerle Dolu Bir Şehir

Türkiye’nin en etkileyici şehirlerinden biri olan Mardin, sadece merkezi değil ilçeleri ile de dikkat çekici bir mozaik sunuyor. Bu ilçelerden olan Nusaybin, Mardin’in Suriye sınırında bulunan ve Suriye’nin Kamışlı şehri ile adeta sadece bir duvar ile ayrılan, nefes kesici hikayeleri ve özellikle tarihi ile gezilmesi gereken noktalardan biri. Nusaybin gezi rehberi mutlaka notlarınızda bulunsun.

Nusaybin Gezi Rehberi: Nusaybin Binlerce Yıldan İzler Taşıyor

Nusaybin, İpek Yolu ve Kral Yolu gibi güzergahların üzerinde her zaman önemli bir noktada bulunan bir şehirmiş. Kaynaklarda, milattan önce 5 bin yılına uzanan “bilinen” tarihi ile önemli bir ticaret kenti olarak anılıyor.

Nusaybin Mor Evgin Manastırı Manzarası

Nusaybin Nerede?

Nusaybin, yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Türkiye ile Suriye sınırının belirli bir bölümünü oluşturan bölgede yer alıyor.

Nusaybin Nerede Harita

Suriye’nin Kamışlı kenti ile karşı karşıya konumlanan Nusaybin, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Mardin iline bağlı bir ilçe. Yaklaşık 105 bin nüfusa sahip olan Nusaybin, Mardin’in diğer ilçelerinden kuzeyde Midyat, kuzeybatıda Ömerli ve batıda Artuklu ilçeleriyle birlikte doğuda da Şırnak’ın İdil ilçesiyle komşu bir konumda yer alıyor. Mardin’den ise yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Nusaybin, coğrafi olarak bakıldığında, Mardin – Midyat eşiği adı verilen dağ kütlesinden (-ki bu kütle eski kaynaklarda Tur Abdin olarak anılır) inen Çağçağa suyunun (Mygdonios), Türkiye sınırını terkettiği bölgede deniz seviyesinden yaklaşık 500 metre yükseklikte  bulunan düz bir alanda kurulmuş.

Nusaybin Suriye Sınırı

Nusaybin Tarihi

Şehrin ilk isimlerinden birinin Nisibis ve ayrıca Asurlular döneminde kullanılan Nasibina olduğu biliniyor. Ancak şehrin adı çeşitli kaynaklarda; Nitibin, Nitibeni, Nizzibi, Nsepi, Nsebin, Nesebis gibi şekillerde de geçiyor.

İlk olarak Hurrilerin yurdu olan bu topraklarda sırasıyla; Mitanni Krallığı, Aramiler, Asurlular, Medler, Babiller, Persler, Makedonlar, Seleukoslar, Ermeniler, Partlar ve Romalılar hakimiyet kurarak, kentin milattan önceki döneminin tarihini oluşturmuşlar.

Milattan sonra Roma İmparatorluğu hakimiyetinde kalan şehir bu periyotta da, Roma, Arap, Artuklu, Moğol, Karakoyun, Akkoyun, Safavi ve Osmanlı İmparatorluğu eline geçmiş.

Nusaybin’in kültürel temelinin ne kadar zengin olduğunu anlatmak için, kentin tarih boyunca hakimiyetine girdiği sayısız devletin bıraktığı izlere bakmak yeterli sayılabilir.

Nusaybin Gezilecek Yerler

Tarih boyunca çok kez el değiştiren Nusaybin, bu nedenle geçirdiği savaşlar ve yıkımlar nedeniyle birçok önemli hafızayı yeryüzünden silinmiş gibi gösterse de, başlayacak bir arkeolojik seferberlikle gün yüzüne çıkacak çok sayıda kültürel hazineye sahip.

Ancak buna rağmen Nusaybin, yine de günümüzde gezilecek önemli eserleri barındırıyor.

Zeynel Abidin Camii ve Türbesi

Nusaybin’in en önemli zenginliklerinden biri olan dini yapılar arasında Zeynel Abidin Camii ve Türbesi önemli bir yere sahip.

Nusaybin Zeynel Abidin Camii

Suriye sınırından yaklaşık olarak 250 metre mesafede bulunan Zeynel Abidin Camii ve Türbesi, vakfiyesine göre 12. yüzyılda inşa edilmiş bir külliye. Bu özelliğiyle Mardin‘in en eski vakfı olan yapı, kare planlı tek katlı bir planda inşa edilmiş.

Nusaybin Zeynel Abidin Cami

Hz. Muhammed’in 13. göbekten torunu olan Zeynel Abidin ismini taşıyan camide, kendisinin ve kızkardeşi Sitti Zeynep’in türbeleri bulunuyor.

Nusaybin Gezi Rehberi

Kültür ve İnanç Parkı Projesi ile UNESCO Dünya Mirası listesine giren yapı, hemen yanında bulunan Mor Yakup Kilisesi ile, ortak bir tarihi süreci ve ortak bir kaderi paylaşan farklı dinler, diller ve kültürlerin varlığına birer kanıt olarak insanlık tarihini ve kültürünü zenginleştiriyorlar.

Nusaybin Gezi Rehberi Erkut Özen

Mor Yakup Kilisesi

Yukarı Mezopotamya olarak tanımlanan bölgenin en eski kilisesi olarak bilinen Mor Yakup Kilisesi, 4. yüzyıla tarihleniyor.

Nusaybin Mor Yakup Kilisesi

Kilise, hastalara şifa vermesi, sakatları iyileştirmesi, bir haftalık bebeği konuşturması gibi mucizeler gösterdiğine inanılan ve azizlik mertebesine yükseltilen Mor Yakup ismini taşıyor.

Mor Yakup Kilisesi Nusaybin

Mor Yakup, 309 yılında Nusaybin piskoposu olarak görev yaptığı şehirde bir katedral ve vaftizhane inşa ettiriyor. 8. yüzyılda katedralin yıkılması üzerinde vaftizhane kiliseye dönüştürülüyor. Mor Yakup’un mezarı da yine kilisenin bodrumunda yer alıyor.

Mor Yakup Kilisesi Nusaybin Gezisi

Yaklaşık 1700 yıllık yapının birçok yerinde yüksek kabartma tekniğiyle yapılmış bezemeler bulunuyor. İyi korunmuş olan bu bezemeler, Mardin’in en iyi taş işçiliği olarak gösteriliyor.

Nusaybin Mor Yakup Kilisesi

Nusaybin Okulu

Tarihteki ünlü Nusaybin Okulu, günümüzde tam olarak gezilecek yerler arasında yer almıyor. Çünkü okul kalıntılarının büyük bölümünün Türkiye – Suriye sınırını oluşturan geçilmesi yasak olan alanda kaldığı sanılıyor.

Nusaybin Okulu

Nusaybin Okulu, milattan sonra 325 yılında İznik’te düzenlenen konsüle katılan Mor Yakup ile öğrencisi Mor Efram’ın Nusaybin’e döndükten sonra başlattıkları bir çalışmayla hayata geçmiş.

Okulda; felsefe, mantık, edebiyat, geometri, astronomi, tıp ve hukuk alanında Süryanice ve Grekçe öğrenim verilmiş ve yaklaşık bin yatılı öğrenci faydalanmış.

Mor Evgin Manastırı

Geniş bir alana yayılan ve tarihi filmlerden çıkmış bir görüntüye sahip etkileyici bir konumda yer alan Mor Evgin Manastırı, Tur Abdin Dağı’nın yamacında bulunuyor.

Mor evgin Manastırı Nusaybin

Mısır’da Kızıldeniz kıyısında inci dalgıçlığı yapan sonrasında buraya yerleşen ve manastırı kurup azizlik mertebesi verilen Mor Evgin tarafından kurulduğu rivayet edilen yapı, araçla önüne kadar gidilip sonrasında yürüyerek çıkılması gereken bir yerleşke.

Nusaybin Gezi Rehberi Mor evgin

Döneminde 350’den fazla rahibin yaşadığı sanılan manastır, günümüzde de Türkiye’de bulunan en görkemli Hıristiyan eserlerinden biri. Mor Evgin Manastırı‘nda Almanya’dan bağışlanan 1.280 kilo ağırlığındaki Türkiye’deki ve Süryani ibadetleri arasında ise en büyük çan bulunuyor.

Nusaybin Mor Evgin Çan

Mor Evgin Manastırı, Nusaybin’e yaklaşık 25 kilometre mesafede yer alan Girmeli bölgesi kırsalında bulunuyor.

Kalecik Köyü

Nusaybin – Midyat Yolu üzerinde yer alan Kalecik Köyü, taştan yapılmış evleri, bir tepe üzerindeki eşsiz konumu ve manzarası ile oldukça ilgi çekici.

Nusaybin Gezi Rehberi Kalecik Köyü

Köyün içerisinde yer aldığı kale kalıntılarının hangi döneme ait olduğu bilinmese de, Kalecik Köyü nefis görüntüler sunan bir yer.

Nusaybin Gezi Rehberi

Beyazsu Vadisi

Nusaybin’i Midyat’a bağlayan yol üzerinde bulunan Beyazsu, kurak ve ağaçsız olan bu sarı coğrafyanın ortasında adeta bir vaha gibi.Nusaybin Beyazsu Erkut Özen

Derenin suyu öylesine serin ki, bunaltan sıcaklarda yorgunluğunuzu gidermek için ayaklarınızı suya sokabileceğiniz ve keyifli vakit geçirip yemek yiyebileceğiniz tesislerle dolu.

Mardin’in ve ilçelerinin içme suyu kaynağı da olan Beyazsu, piknik alanları, taht – köşk adı verilen platformlar ile bir dinlenme noktası olmuş.

Nusaybin rehberi

Yazar Hakkında

Articles

Turizmci, gezgin, seyahat yazarı, hikaye anlatıcısı, tur lideri, kesfet.tv kurucusu ve hayalleri bitmeyen biri.. Profesyonel iş yaşamını çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak sürdürürken, yıllardır devam ettiği yazılarına "seyahat kültürü"nü ana konu yapıyor. Halen gezi rehberi, seyahat notları, yolculuk ipuçları ve yaşam kültürü ile güncel gezi rehberi kesfet.tv kurucu editörü olarak keşfetmeye ve anlatmaya devam ediyor. Dünyanın çeşitli coğrafyalarını, beraber gezdiği yol dostlarına anlatıyor.
Bize Katıl
Birlikte Dünyaları Gezelim!

Birlikte dünyaları gezmek ve seyahat gruplarımız için hemen bize katıl!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir