Dünyanın kimi ülkelerinin ve kimi şehirlerinin kendisi kadar, hatta kendisinden ünlü simgeleri bulunuyor.
Sayılamayacak kadar çok sayıda ünlü sanatçıların eserlerine konu olan, filmlerde rol alan, haklarında efsaneler – hikayeler anlatılan, milyonlarca kişinin görmeye gittiği ve milyonlarca kez fotoğraflanan simgeler.
Bu simgeler tanınırlık açısından bulundukları şehirlerin çok önlerinde yer alıyorlar. İtalya‘nın önemli simgelerinden ve Pisa şehrinin gezilecek yerlerinin hedef noktası Pisa Kulesi gibi.
Pisa Kulesi
İtalya‘nın neredeyse her yeri, mirasçısı olduğu Roma İmparatorluğu nedeniyle tarihi sembollerle dolu ve tanınırlık açısından bu semboller nerdeyse şehirlerin önünde geliyor.
İtalya’ya gittiğinizde bir Pisa gezisi yapmak için tek sebebin Pisa Kulesi olduğunu saklamaya gerek yok!
Ancak Pisa’ya özellikle İtalya turları ile veya başka bir şehirde kalıp Pisa Kulesi için tren vs. ile buraya gelenlerin yazdığı gibi; “Pisa’da, Mucizeler Meydanı ve Pisa Kulesi dışında başka hiçbir şey yok!” da değil!
Hani “Biz buraları pek bilmiyoruz. Ondan gezemedik, şehir merkezini bile bulamadık!” deseler çok daha mantıklı olacak. Çünkü bu sözler öyle saçma ki, Pisa’da “Pisa Kulesi ve mucizeler meydanı dışında bir şey yok” demek bile abesle iştigal!
“Ne olacaktı daha?” diye sormak gerek aslında. Sanırım istiyorlar ki; Niagara Şelalesi, Moğol Stepleri, Özgürlük Anıtı, Eyfel Kulesi, Angkor Wat hepsi bir arada burada bulunsun!
Pisa Kulesi Neden Yamuk?
Neyse biz Pisa Kulesi ve Pisa gezisine dönelim ve bizim de Pisa’ya geliş sebebimiz olan Pisa Kulesi ile başlayalım.
Pisa Kulesi, inşaasına karar verildiğinde aslında sembol eserlerden biri olsun diye yapılmamış. Katedral çanlarını saklamak amacıyla Piazza del Miracoli‘de (Mucizeler Meydanı) yükselen ve pek de süslü olan bu eser, aslına bakarsanız çok kısa zamanda katedrali gölgede bırakan bir hal almış.
Bunun da asıl sebebi, mühendisliğin acemi yönünün başarısı(!) olmuş! Muhtemelen Pisa Kulesi eğer dik olarak durabilseydi, asla günümüzdeki kadar ünlü olamayacaktı!
Pisa Kulesi‘nin inşaatı tam 177 yıl sürmüş. Ancak tabii ki 177 yıl boyunca inşaat devam etmemiş. Süren savaşlar ve bölgedeki huzursuzluklar inşaatın yaklaşık 100 sene boyunca durmasına yol açmış. Bu gecikmede geçen süre, toprağın daha bir sıkılaşmasına yol açıp kulenin yıkılmasını engellemiş. Yani bu uzun süreli verilen aralar, Pisa Kulesi‘nin günümüze bu şekilde ulaşmasını sağlaması açısından yararlı bile olmuş.
Pisa Kulesi‘nin bu eğimi, hem kulenin bu ününü hem de bitmek tükenmek bilmeyen Pisa’yı düzeltme temalı fotoğrafların çekilmesini sağlamaya devam ediyor!
Peki Pisa Kulesi neden eğik? Aslına bakarsanız Pisa Kulesi‘nin eğik olmasının asıl nedeni yapıldığı arazinin uygunsuzluğu!
Yani kulenin mimarları, Pisa kentinin isminin aslında antik yunancada “Bataklık Arazi” anlamına gelen bir kelimeden türediğini bilseler veya hatırlasalar muhtemelen hesapları başka olacaktı.
Yani anlayacağınız Pisa kulesi, temelindeki gevşek toprağın sürekli oynaması nedeniyle hareket etmeye ve eğilmeye başlamış.
Pisa Kulesi‘nin 1172 yılında yapımına karar verildiğinde Berta di Bernardo isimli Pisalı bir dul bir zengin kadın kuleye finansör olup, 1173 yılında ilk taşların konulması için 60 gümüş sikke bağışlamış.
Ancak kule, inşaata başlanıp üçüncü katına gelindiğinde eğilmeye başlamış. 1350 yılında tamamlandığında bu eğilme her geçen yıl artarak devam etmiş. Ancak kuleye 1350 yılından sonra da eklemeler yapılmış ve kulenin tam bitiş tarihi 1399 yılı olmuş.
Pisa Kulesi, Unesco tarihi miras listesine girdikten sonra 1990 yılında bakım ve düzeltilme için 2001 yılına kadar bakıma alınmış.
Bu dönemde kapalı olan kuleye çıkış da yapılamamış. Bu çalışmalarda yaklaşık olarak 45 santimetre kadar düzeltilen kulenin, düzeltilmekten çok şimdiki konumuna sabitlenmesi ve güvenliği planlanmış.
Günümüzde 3,97 olarak açıklanan Pisa Kulesi‘nin eğim derecesi bu çalışmalardan önce 5,5 dereceymiş.
Pisa Kulesi Fiyatı ve Mucizeler Meydanı
Pisa Kulesi‘ne günümüzde çıkılabiliyor. Ancak aynı anda çıkan ziyaretçi sayısı kontrol altında tutuluyor.
55 metre yüksekliğindeki kuleye, 251 döner basamaklı merdivenden tırmanıp çıkmak isterseniz 18 € ödemeniz gerekiyor. Ayakta tutmak için bu kadar çaba sarfedilen bir yapıyı ziyaret etmek için istenen ücret de, İtalya’nın tarihi tüm yerleri arasında elbette düşük bir fiyat değil.
Doğum yeri Pisa olan (1564) Galileo Galilei’nin de sizden önce kuleye çıkıp deneylerini bu kule üzerinden yaptığını düşünürseniz bu fiyata gözlerinizi kapatabilirsiniz.
Mucizeler Meydanı olarak da isimlendirilen ancak asıl ismi Katedral Meydanı olan (Piazza del Duomo) isimli meydan, üzerindeki eserlerle dünyanın en değerli mimari alanlarından biri sayılan 8,87 hektarlık bir alana kurulu bir bölge.
Alan içerisinde Pisa Katedrali, Pisa Vaftizhanesi, Pisa Kulesi ve Anıt Mezarlık bulunuyor.
Ancak elbette bütün bu anlattıklarımız ışığında meydanın yıldızı tabii ki Pisa Kulesi. Unutmadan Galileo Galilei’nin de vaftiz edildiği vaftizhane de yine buradaki vaftizhane!
Pisa’ya Nasıl Gidilir?
Pisa‘ya gitmek için birçok yol kullanabilirsiniz. Pisa’da Galileo Galilei ismini taşıyan bir havalimanı bulunuyor. Ancak buraya gelen ziyaretçilerin çoğu günübirlik Pisa ziyareti yaptıklarından yakın başka şehirlerden geliyorlar.
Floransa, Pisa’ya gitmek için yakın şehirler arasında yer alıyor. Floransa’da kalıyorsanız tren ile Pisa’ya yaklaşık 70 dakikada varabilirsiniz. Lucca’da kalıyorsanız yarım saatlik bir yol yapmanız gerekecek.
Mucizeler Meydanı’na otobüs, yaklaşık iki kilometre uzaklıkta bulunan tren veya taksi ile ulaşabilirsiniz.
Nasıl gelirseniz gelin meydana araç alınmadığından kısa bir yürüyüş yapmanız gerekecek.
Pisa ve Pisa Kulesi, İtalya turları veya bireysel İtalya gezisi sırasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri.
Mucizeler Meydanı girişinde konuşlanan hediyelik eşya satıcılarının camlarında Türk bayrağı ve Atatürk posteri görürseniz şaşırmayın. Sizden önce buraya öyle çok gelen olmuş ki, satıcıların çoğunun hedef kitlesi Türk misafirler!