Gezi Rehberi Seyahat Sitesi

Pompei

Pompei’nin Son Günü ve Geriye Kalan Eşsiz Kalıntılar

Pompei, ismi geçen her yerde zihinlerde bir takım hikayeler canlandıran, efsane ile gerçek arasında hisler barındıran özelliğe sahip bir yer. İtalya‘nın en özel köşeleri arasında bulunan Pompei, Vezüv Yanardağı‘nın lavları altında uzun bir zaman geçirdikten sonra, yeniden gökyüzünü solumaya başlamış.

Pompei haritası

İtalya Gezisi Yıldızı Pompei Gezi Rehberi

Pompei (Bu arada Pompei antik kenti orijinal olarak Pompeii olarak yazılıyor), antik Roma’nın, yani tarihin gördüğü imparatorlukların en görkemlilerinden birinin mücevheri olarak bakılan bir kent idi.

Pompei, Roma döneminde bir liman kenti olması dolayısıyla büyük bir ticaret hacmine sahipti. Roma İmparatorluğu‘nun zenginlerinin de evlerinin bulunduğu, ileri derecede düzenli bir kent olan Pompei’nin, son nüfusunun yaklaşık olarak 20 bin olduğu tahmin ediliyor.

Kentin tarihinin ise yaklaşık olarak milattan önce 5 bin yıllarına dayandığı da bilinenler arasında yer alıyor.

Milattan sonra 62 yılında gerçekleşen bir depremle sarsılan Pompei için aslında bu ciddi bir uyarı mesajıydı.


Booking.com


Ancak dönemin şartlarında, gerçekleşen bu büyük depremden sonra kimse Pompei’yi terk etmedi. Sadece depremde hasar gören yerler onarıldı. Yeni yeni evler yapıldı ve Pompei daha da kalabalıklaştı.

Vezüv Yanardağı eteklerine kadar ulaşan kentin yakınlarında iki Roma şehri daha bulunuyordu. Bugün, Pompei’nin popüler olmasından dolayı çok fazla isimleri anılmayan Herculaneum ve Stabiae kentleri.

Pompei’nin Hikayesi ve Vezüv Yanardağı

Pompei, Roma İmparatorluğu hakkında günlük yaşamdan mimariye, ticaretten sanata kadar günümüzde en sağlıklı bilgilere ulaşılmasını sağlayan bir yer olarak da çok önemli bir nokta.

Peki bundan yaklaşık 2 bin yıl önce feci bir şekilde yok olan bir kent için bunları nasıl söyleyebiliyoruz? Bu sorunun cevabı için Pompei’nin hikayesine biraz daha göz atmakta fayda var.

Pompei, yazının başında da belirttiğimiz gibi Roma İmparatorluğu’nun gözbebeği haline gelmiş bir kent.

Roma İmparatorluğu’nda, özellikle üst sınıfın tatil ve sayfiye yeri olarak da yararlandığı Pompei, aynı zamanda “deniz ticaret yolu” üzerinde bulunması sebebiyle ticari anlamda da çok güçlü bir kentti.

Bu dönemde Akdeniz, adeta bir imparatorluk gölü gibiydi. İmparatorluk topraklarından ve diğer ülkelerden yapılan ticaret nedeniyle mal alışverişi dışında, gemilerde görevli binlerce denizci ve yolculuk yapan insan Pompei’yi ziyaret ediyordu.

Pompei’de Yaşam Nasıldı?

Bu ziyaretler neticesinde kentte sürekli bir sirkülasyon ve canlı bir hayat devam ediyordu.

Pompei öylesine bu işe kendini kaptırmıştı ki, başka ülkelerden gelen ve çeşitli diller konuşanlara yardımcı olsun diye ortak bir dil ve bir de işaret dili geliştirmişti.

Gelen gemicilere yemek ve içki sağlayan lokantalar ve aylardır denizde bulunan denizcilere hizmet veren genelevler dahil bu işaretleme sistemiyle kendilerine ulaşılması için kent içine işaretler yerleştirmişlerdi.

Örneğin Pompei gezisi sırasında yerlerde ve duvarda göreceğiniz erkek cinsel organı şeklindeki kabartmalar, aslında kentte bulunan genelevi gösteren yol işaretleridir.

Pompei, ticaretin dışında kentleşme bakımından da çok gelişmiş bir şehirdi. Uzaktan borularla taşınan su sistemi, kanalizasyon altyapısı, yaya geçidi ve hızlı yemek veren günümüzdeki “fast food” zincirlerine benzer işletmeler ile atlar ve at arabaları için kolaylıklar, Pompei için sıradan yaşam araçlarıydı.

Pompei gezisi sırasında en çok ilginizi çeken şeylerden biri, üst sınıf zengin kesimin oturduğu evler ya da daha doğrusu villa veya malikaneler olacak.

O dönemki ihtişamından çok şey kaybetmesine rağmen kalan izler nasıl bir yaşam sürüldüğü konusunda oldukça fazla ipucu veriyor. Ayrıca Roma İmparatorluğu’nda ana sistemlerden biri olan köleler ve yaşamları hakkında da bir çok detay öğrenebiliyor ve tabii ki görebiliyorsunuz.

Pompei’nin Son Günü

Pompei’de yaşam, ticari hayatın çok gelişmiş olması ve dışardan binlerce insanın iş amaçlı şehri ziyaret etmesi nedeniyle çok hareketliymiş. Ta ki milattan sonra 79 yılının 24 Ağustos’una kadar..

Peki 24 Ağustos 79 yılında ne oldu? Pompei nasıl bir gecede yok oldu? İşte hepimizin bildiği hikayede yer alan Vezüv Yanardağı bu sırada sahneye çıktı.

Pompei’nin son günü olan bu tarihten yaklaşık 17 sene önce gerçekleşen depremi umursamayan ve şehirde yaşamaya devam eden Pompeililer için son, Vezüv Yanardağı’nın şiddetli sarsıntılarıyla geldi.

Yaklaşık 17 bin yıldır aktivitesini sürdüren ve o güne kadar elliden fazla şiddetli patlama yaşayan Vezüv Yanardağı, başta Herculaneum, Stabiae ve Pompei kentleri için bir kabusa dönüştü.

Faaliyete geçen Vezüv Yanardağı, Pompei ve komşularını küller ve volkanik sünger taşıyla nefes alamaz hale getirdi.

Herculaneum kenti, Vezüv’e daha yakın olduğundan çok kısa bir sürede lav ve çamur denizi altında kaldı. Pompei ve Stabiae’de binalara volkanik tortu yağdı ve tortunun ağırlığına dayanamayan çatılar bir bir çökmeye başladı. Her yerde yangınlar çıktı.

Sülfür dioksit üreten kükürt gazıyla insanlar bir anda, göz açıp kapayıncaya kadar zehirlenip küller ve volkanik kalıntılar altında kaldılar.

Öylesine bir dehşet anı yaşandı ki, insanlar oldukları yerde ve bulundukları halde zehirlenerek ve üzerleri volkanik tortular kaplı olarak hayatlarını yitirdiler.

Pompei’nin Taş İnsanları

Pompei gezisi sırasında görebileceğiniz taşlaşmış insanlar, volkanik tabakanın altında kalarak bu katman içerisinde çürüyen ve sonra özel bir çalışmayla alçı benzeri bir maddeyle boşlukları doldurulan gerçek hallerindeki insan görüntüleri.

Ancak Napoli‘de bulunan Museo Archeologico Nazionale‘de çok daha etkileyici ve gerçek halde, yani eli kolu yüzü ve dişleriyle duran taş insanları görebilirsiniz.

Vezüv Yanardağı’nın, patlamadan önce, bin sekiz yüz metre yüksekliğinde olduğu tahmin ediliyor.

Vezüv bugün ise 1281 metre yüksekliğinde. Patlamada kopan, püsküren ve lavlarla birlikte eriyip çevreye yayılan beş yüz metrelik bir yükseklik olduğu düşünülüyor.

Pompei’de detaylarıyla her yeri göreyim diyorsanız, bu etkileyici yere bir tam gün ayırmalısınız. Geziniz sırasında detaylarda kaybolmamak için; ya çok iyi bir rehber ile gezmeli ya da gitmeden önce çok yoğun bir şekilde çalışmalısınız.

Pompei Günümüze Nasıl Ulaşmış?

Peki şimdi yukarıda sorduğumuz soruya gelelim; yani “..bundan yaklaşık 2 bin yıl önce feci bir şekilde tamamen yok olan bir kentten, Roma İmparatorluğu’nun günlük yaşamı hakkındaki bilgileri nasıl alabiliyoruz?” sorusunun yanıtına!

Pompei, yaklaşık bin 700 yıl boyunca lav kalıntılarının oluşturduğu, yaklaşık 5-6 metre toprak altında kalmış. Bu da, kentin bu şekilde bozulmadan bugüne kadar gelmesini sağlamış. Yani bu kent tam bin 700 yıldır kayıpmış!

1748 yılında başlayan ilk kazı çalışmalarından sonra kentin önemi daha da anlaşılmış. Geçen iki yüz yılda Pompei’nin açılan kısmının, Pompei kentinin %40 olduğu tahmin ediliyor.

Yani anlayacağınız daha pek çok sır, toprağın altında çıkarılmayı bekliyor.

Pompei’ye Nasıl Gidilir?

Pompei’ye ulaşmak için en kolay yol Napoli‘den buraya gelmek. Dilerseniz tren, dilerseniz otobüs veya kiralayacağınız araç ile Pompei’ye gelmeniz mümkün.

Roma‘dan Pompei’ye gelmek için de yine Napoli‘ye ve sonrasında aynı yollardan biriyle Pompei’ye ulaşmak en kolay yollardan biri.

Pompei Giriş Ücretleri ve Diğer Detaylar

Pompei’ye giriş ücretli. Ayrıca, bazı dönemlerde süren kazı çalışmaları ve koruma bakım işleri yüzünden bazı kısımlar kapalı olabiliyor.

Her tür bilgiyi Pompei Antik kenti sitesinden takip edebilirsiniz. Turizm danışma ofisleri ve müzelerde de bu tip bilgiler bulunuyor.

Pompei giriş ücreti AB vatandaşı öğrenciler ve turistler için ayrı fiyatlarda. Pompei Antik Kenti giriş fiyatı 15 Euro. Sabah 08:30’da açılan Pompei antik kenti ziyareti yaz sezonunda 17:30, yaz sezonu dışında ise 17:00’de bitiyor.

Pompei gezisi sırasında az önce de belirttiğim gibi yanınızda bir rehber bulunmasında büyük fayda var.

Ancak bir rehberiniz yoksa yani yalnız gezmeyi düşünüyorsanız daha önce de belirttiğimiz gibi hazırlığınızı iyi yapın ve sonrasında mutlaka bir Pompei haritası satın alın.

Detaylı Pompei haritalarında her türlü bilgiyi ve gideceğiniz rotayı sokak sokak belirleyebilir ve Pompei’de gezilmesi – görülmesi gereken yerleri kolayca bulabilirsiniz. Hatta satın alacağınız detaylı haritalarda her sokağın adını görebilir evlerde kimlerin yaşadığı ile ilgili bilgiler de bulabilirsiniz.

Pompei’de Mutlaka Görülmesi Gerekenler

Pompei kentini ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Bunlar arasında yer alan; Hamam, Arco Onorio takı, Faun evi, zenginlerin evlerinden Casa del Vetti, Lupanare (Genelev), Tiyatro ve daha birçok yapı Pompei’de sizi şaşırtacak detaylarla dolu.

Kenti gezerken, 2 bin yıl öncesinden kalan ve çok iyi korunmuş öyle detaylar göreceksiniz ki, bu sizi çok şaşırtacak.

Pompei’den çıkarılan birçok eser ve detayın Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde sergilendiğini unutmayın. Çünkü buraya gelmeden önce veya Pompei ziyaretiniz sonrasında bu müze de mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Yazar Hakkında

Articles

Turizmci, gezgin, seyahat yazarı, hikaye anlatıcısı, tur lideri, kesfet.tv kurucusu ve hayalleri bitmeyen biri.. Profesyonel iş yaşamını çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak sürdürürken, yıllardır devam ettiği yazılarına "seyahat kültürü"nü ana konu yapıyor. Halen gezi rehberi, seyahat notları, yolculuk ipuçları ve yaşam kültürü ile güncel gezi rehberi kesfet.tv kurucu editörü olarak keşfetmeye ve anlatmaya devam ediyor. Dünyanın çeşitli coğrafyalarını, beraber gezdiği yol dostlarına anlatıyor.
Bize Katıl
Birlikte Dünyaları Gezelim!

Birlikte dünyaları gezmek ve seyahat gruplarımız için hemen bize katıl!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version