Gezi Rehberi Seyahat Sitesi

Safranbolu

Safranbolu Gezilecek Yerler – Mutlaka Görülmesi Gereken 13 Nokta

Adeta zamanın durduğu bir yer olan Safranbolu, koruduğu bu etkileyici tarihi atmosferi ile UNESCO Dünya Miras Alanı olarak korunmayı başarmış. Karabük şehrinin en önemli tarihi ve turistik ilçesi olan Safranbolu için bir açık hava müzesi tanımı da yapılabilir. Özellikle Avrupa‘da çok örneklerini gördüğümüz tarihi “Eski Şehir” kavramı Safranbolu’ya tam olarak oturuyor. Safranbolu gezilecek yerler başta olmak üzere bir Safranbolu rehberi aşağıdaki satırlarda yer alıyor.

Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu, bir zamanlar önemli ticaret yolları üzerinde bulunmasından dolayı uzun dönemler büyük bir öneme sahip olmuş. O tarihlerden gelen ve korunmuş olan pek çok konak, han gibi yapılar Safranbolu’nun eski kent bölgesinin sokaklarını süslüyor.

Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu’nun en önemli özelliklerinden biri de geleneksel zanaatkarların ara sokaklarda sıralanmış olan atölyeleri. Burada bulunan atölyelerin bir kısmı artık çok yerde rastlamanın mümkün olmadığı el işçiliklerini geleneksel usüllerle sürdürüyorlar.

Safranbolu Gezi Rehberi

Safranbolu’ya Nasıl Gidilir?

Adım adım Türkiye’yi gezmeyi planlayanların mutlaka görmesi gereken yerlerden biri olan Safranbolu, Ankara’ya 220, İstanbul’a ise yaklaşık 380 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Safranbolu’ya ulaşım oldukça kolay. İstanbul – Ankara karayolu üzerinden devam edip, Gerede kavşağından ayrılarak Karabük’e doğru devam ediyorsunuz. Bu bağlantı yolu yaklaşık 82 kilometre uzunluğunda. Buradan da yine tabelaları takip ederek 8 kilometre sonra Safranbolu’ya varıyorsunuz.

Safranbolu Gezilecek Yerler

Ankara – Safranbolu arasında otobüs yolculuğunu tercih ederseniz bu seçenek yaklaşık 3 saat sürüyor.

Safranbolu’ya havayolu ile gitmek isterseniz Ankara veya Kastamonu’ya uçmanız gerekiyor. Çünkü Karabük’de bir havaalanı bulunmuyor. Uçakla Kastamonu’ya gelirseniz, buradan yapacağınız yaklaşık 1 saat 45 otobüs yolculuğuyla Safranbolu’ya ulaşabilirsiniz.

Safranbolu’da Nerede Kalınır?

Safranbolu’da nerede kalınır sorusunun yanıtı elbette “tarihi konaklarda” olacak.

Safranbolu’da, eski kent bölgesinde bulunan Osmanlı dönemi konaklarının çoğu butik otellere ve konuk evlerine dönüştürülmüş. Birçok seçenek bulunuyor. Mutlaka ama mutlaka başka bir yer aramadan tarihi Safranbolu Evleri’nde konaklamanızı gerçekleştirin.

Safranbolu Konaklama

Safranbolu Gezi Rehberi

1 – Safranbolu Evleri

Safranbolu’da gezilecek yerler arasında tarihi Safranbolu Evleri yer aldığından, bu evlerin adeta bir sergi gibi yayıldığı bütün bir eski şehiri ilk sıraya alıyoruz.

Safranbolu Evleri

Osmanlı mimarisinin bölgeye özgü ihtiyaçlarla şekillendiği tamamen buraya özgü eşsiz evleriyle ünlü olan Safranbolu’nun harika fotoğraflarını da yine bu evleri fon alarak çekeceksiniz. Safranbolu evleri genellikle 18. yüzyıla tarihlenmiş.

Safranbolu evleri ile Osmanlı döneminden kalan çarşılar, hamamlar ve hanlar da yine mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

2 – Safranbolu Çarşısı

Safranbolu Çarşısı belki de yüzyıllardır yaşayan bir ticari merkez. Üstelik bu rengarenk çarşıda bugün hediyelik eşya dükkanı, kahve, büfe gibi yerler bulunsa da, bu atmosferi solumak gerçekten paha biçilmez.

Safranbolu Gezilecek Yerler Arasta

Safranbolu Çarşısı için buranın kalbi desek sanırım yanlış olmaz. Keyifli bir restorasyon ile bugünkü haline getirilmiş olan meydanı, hediyelikçileri, pek çok yöresel ürün bulabileceğiniz otantik dükkanları Safranbolu Çarşısı gezisini unutulmaz kılan birkaç özellik.

Çarşı içinde soluklanıp nefis bir Türk Kahvesi içmek için de Arasta Kahvesi‘ne oturmayı unutmayın.

Safranbolu Arasta Kahvesi

Arnavut kaldırımlı dar sokakların dükkanlara evsahipliği yaptığı ve yine Osmanlı dönemi ahşap çerçeveli konakları ile bir UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak korunan çarşı, Safranbolu’nun 17. yüzyılda zengin bir ticaret şehri haline geldiği dönemde bugünkü haline kavuşmuş.

Safranbolu Gezilecek Yerler

3 – Safranbolu Cinci Hamamı

Safranbolu gezisinde görülmesi gereken yerlerden biri de Cinci Hamamı. İlçede bir de konaklama yapabileceğiniz Cinci Han bulunuyor.

Cinci Hamamı 1645 yapımı bir hamam. Günümüzde erkek ve kadınlara ayrılmış iki ayrı bölümüyle hala çalışmaya devam ediyor. Kazdağlıoğlu Meydanı’nda bulunan ünlü hamam iyi bir restorasyon geçirmiş. Özgün haline sadık kalınarak gerçekleştirilen restorasyondan sayesinde, eski dönemlerde olduğu gibi buharlamadan çeşitli hizmetlere kadar bütün geleneksel banyo işlemlerini burada deneyebilirsiniz.

Safranbolu Suları

Eğer Safranbolu’yu gezerken yorulduysanız bu tarihi hamamı ziyaret ederek hem tarihte bir yolculuk yapabilir hem de ortamın keyfini çıkarabilirsiniz.

4 – Köprülü Mehmet Paşa Camii ve Güneş Saati

Tipik bir Osmanlı kenti olan Safranbolu’da birkaç güzel cami örneği de bulunuyor. Ancak şehrin tam göbeğindeki Köprülü Mehmet Paşa Camii, bu camiler arasında en ilgi çekeni olarak ön plana çıkıyor.

1661 yılında inşa edilmiş olan bu tarihi cami, merkezi bir noktada dış görüntüsü dışında güzel bir iç mekana da sahip. Köprülü Mehmet Paşa Camii avlusunda ilgi çekici bir de detay yer alıyor. 19. yüzyılda buraya eklenen ve namaz saatleri başta olmak üzere kullanıma açılan metal güneş saati oldukça etkileyici.

Safranbolu Gezilecek Yerler

Cami avlusuna giriş için kullanılan her iki yöne açılan kapılar, sürekli bir kalabalığın burada bulunmasını sağlıyor.

5 – Safranbolu Kent Müzesi

Müzeye dönüştürülen tarihi bir konakta yer alan Safranbolu Kent Müzesi, Hükümet Sokak üzerinde bulunuyor.

Safranbolu tarihini ve kentin kültürünü sunma amaçlı oluşturulan müze, küçük sayılabilecek bir koleksiyona sahip. Dönem evlerinin eşyaları, kullanılan mücevherler, giyilen kostümler ve diğer tekstil ürünlerinin sergilendiği bölümler Safranbolu Kent Müzesi’nde görülebiliyor.

Avlunun dışında ise Safranbolu’nun tarihi eski kentinin manzarasını ortaya koyan ve 18. yüzyılda Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan saat kulesi de görülmesi gereken noktalardan biri.

6 – Tokatlı Kanyonu

Safranbolu sadece eski Osmanlı evlerinden oluşmuyor. Bulunduğu coğrafyanın etkisi ile, tarihi yüzünün dışında doğal güzelliklerini de ziyaretçilerine sunuyor.

Safranbolu Tokatlı Kanyonu

İşte bu doğal güzellikler arasında doğa yürüyüşçülerin de ilgisini çekecek olan Tokatlı Kanyonu, Safranbolu’nun en güzel köşelerinden biri.

Safranbolu tokatlı deresi

Kanyonun bir ucu Tokatlı Köyü’ne ulaştığı için bu ismi taşıyor. Kanyon girişi ücretli. Buradan giriş yaptığınızda çevrenin etkileyiciliğini hemen farkediyorsunuz. Süzülen nehir boyunca nefis bir yürüyüş yolu oluşturulmuş.

Safranbolu Gezilecek Yerler Tokatlı

7 – Kristal Teras

Son dönemde benzerlerini birçok yerde görmeye başladığımız cam zeminli manzara teraslarından biri de Safranbolu’da bulunuyor.

Safranbolu Kristal Teras

Tokatlı Kanyonu’nu yerden yaklaşık 80 metre yükseklikte burada izleyebiliyorsunuz. Manzara gerçekten nefis. Terasın bulunduğu alanda bir de kafeterya yer alıyor. Soluklanmak için ideal bir nokta olan Kristal Teras, aynı zamanda iyi bir de fotoğraf mekanı!

8 -Safranbolu Cinci Hanı

Safranbolu’nun en çok ziyaret edilen yerlerinden biri de az önce bahsettiğimiz Cinci Hanı.

Safranbolu Cinci Han

1600’lü yıllarda inşa edilmiş olan bu etkileyici karakteristik yapı, günümüzde 63 odaya sahip bir otel olarak hizmet veriyor. Cinci Hanı, Safranbolu’nun ticaret yollarında ne kadar önemli bir durak olduğunun da bir göstergesi.

Cinci Hanı hakkında bilgiyi bu videodan da izleyebilirsiniz.

9 – Bulak Mencilis Mağarası

Safranbolu merkeze yaklaşık 9 kilometre uzaklıkta bulunan Bulak Mencilis Mağarası, yine Karabük’e bağlı Bulak Köyü yakınında yer alıyor.

Komşu olduğu vadiden Bulak Mencilis Mağarası’na giriş yapmak için yaklaşık 150 basamaklı bir merdiveni çıkmayı göze almanız gerekiyor. Ancak bu içeri girdiğinizde göreceklerinize değer.

Safranbolu Bulak Mencilis Mağarası

İçeride göreceğiniz milyonlarca yılda oluşmuş olan etkileyici renklerdeki sarkıt ve dikitler oldukça etkileyici. Gürleyik Tepeleri’ne doğru yaklaşık altı kilometre boyunca uzanan mağara sisteminin bir bölümü oluşturulan parkur ile ziyarete açılmış.

10 – İncekaya Kemeri

Safranbolu’nun yaklaşık 7 kilometre kuzeyine doğru giderseniz Sadrazam İzzet Paşa tarafından bölgede eskiden bulunan Roma devrine ait (Bizans) bir başka kemer üzerine inşa edilen nefis bir su kemeri göreceksiniz.

Safranbolu İncekaya Kemeri

Tokatlı Kanyonu’na inerken görme şansınız bulunan İncekaya Kemeri oldukça görkemli bir yapı olmasına rağmen, güvenlik önlemleri nedeniyle üzerine çıkılmasına izin verilmiyor.

Su kemeri 116 metre uzunluğunda ve 6 adet kemere sahip. Kemerin altından alan Tokatlı Deresi boyunca da Tokatlı Kanyonu yürüyüşünü gerçekleştirebiliyorsunuz.

11 – Yörük Köyü

Safranbolu’nun 14 kilometre doğusunda bütün özellikleri korunan bir Yörük Köyü bulunuyor. Tarihi bir karaktere sahip olan etkileyici köy günümüzde en çok ziyaretçi çeken noktalar arasında yer alıyor.

Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu Yörük Köyü, yörük göçerlerin buraya yerleşmeye zorladıkları sırada kurulmuş. Dönem Anadolu’sunda kırsal yaşamı anlamak ve tadını çıkartmak için harika bir alternatif olan Yörük Köyü aynı zamanda nefis gözlemeler tadabileceğiniz bir yer.

Safranbolu yörük köyü

12 – Kaymakamlar Evi

Safranbolu’yu bugün korunmuş bir halde görebilmemizin sebeplerinden biri erken dönemde koruma altına alınmış olması diyebiliriz. 1976 yılında Kültür Bakanlığı tarafından kentsel sit alanı olarak koruma altına alınan Safranbolu, bu sayede tarihi karaktere sahip biribirinden güzel evleri ziyaretçilerine sunuyor. Bu evlerden biri de Safranbolu Kaymakamlar Gezi Evi olarak isimlendirilen müze ev.

Kaymakamlar Gezi Evi’nin 19.yüzyıl başlarında yapıldığı sanılıyor. Evin asıl sahibi Safranbolu Kışlası kumandanı Hacı Mehmet Efendi. Hacı Mehmet Efendi’ye yarbay rütbesinin karşılığı olan “Kaim -Makam” denilmesi nedeniyle ailesine ve dolayısıyla evlerine halk arasında bu isim söylenegelir olmuş.

3 kata dağılan 7 odası ve bahçesiyle Safranbolu’nun simgelerinden biri olan Kaymakamlar Evi, Safranbolu’da görülmesi gereken köşelerden biri.

13 – Altından Su Geçen Kaçak Lütfiye Camii 

Safranbolu gezilecek yerleri kadar birbirinden değişik kültür varlıkları olan tarihi yapıları ile de dikkat çekiyor. Halk arasında “Kaçak Cami” olarak anılan Lütfiye Camii de bu yapılar arasında yer alıyor.

Safranbolu Kaçak Lütfiye Camii

140 yıldır ibadete açık olan ve resmi adıyla “Lütfiye” halk dilinde ise “Kaçak” olarak anılan cami hem mimarisi ve hem de hikayesi ile dikkat çekici. 1880 yılında Muslubeyoğlu Hacı Hüseyin Hüsnü Efendi tarafından yaptırıldığı belirtilen bir kitabesi olan cami, tavanı, ahşap korkuluklu mahfili ve ahşap minaresiyle günümüzde büyük ölçüde özgünlüğünü koruyor. Caminin ilginç hikayesini de buradan okuyabilirsiniz.

Safranbolu gezilecek yerler listesi inanın bu kadarla sınırlı değil. Bunun yanına eklenecek bir dolu güzellik bulunuyor. Bunlarla bir Safranbolu gezisi içeriği daha hazırlarız belki. Safranbolu, bunu fazlasıyla hakediyor.

Yazar Hakkında

Articles

Turizmci, gezgin, seyahat yazarı, hikaye anlatıcısı, tur lideri, kesfet.tv kurucusu ve hayalleri bitmeyen biri.. Profesyonel iş yaşamını çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak sürdürürken, yıllardır devam ettiği yazılarına "seyahat kültürü"nü ana konu yapıyor. Halen gezi rehberi, seyahat notları, yolculuk ipuçları ve yaşam kültürü ile güncel gezi rehberi kesfet.tv kurucu editörü olarak keşfetmeye ve anlatmaya devam ediyor. Dünyanın çeşitli coğrafyalarını, beraber gezdiği yol dostlarına anlatıyor.
Bize Katıl
Birlikte Dünyaları Gezelim!

Birlikte dünyaları gezmek ve seyahat gruplarımız için hemen bize katıl!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir