Selcuk Gezi Rehberi
Booking.com

Selçuk, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen, yurtiçi ve özellikle yurtdışından gezginlerin en çok uğradığı ilçeler arasında yer almasına rağmen, ismi en az bilinen ya da doğru anlatımıyla en az telaffuz edilen yerlerinden bir tanesi. Selçuk gezi rehberi aşağıda yer alıyor.

Selçuk gezisi yapanlar, gittikleri yeri Selçuk olarak anlatmazlar pek. Efes derler, Şirince derler.. Selçuk çok ama çok gerilerde kalır.

Selçuk Gezi Rehberi

Selçuk Konumu ve Tarihi

İzmir‘in en güneyde yer alan ilçesi olan Selçuk, İzmir – Aydın karayolu üzerinde denize kıyısı olan bir konumda bulunuyor.

Selçuk İsmi Nereden Geliyor?

Selçuk, eski adıyla Ayasuluk olarak bilinen ve 1304 yılında Aydınoğulları Beyliği’nin eline geçen, 1426 yılında da Osmanlı Devleti himayesine giren bir yöre. Ayasuluk ismi çok uzun zaman kullanılıyor. İlçenin adı 1914 yılında Selçuk olarak değiştirilse de Kurtuluş Savaşı sonrasına kadar Akıncılar olarak anılıyor. 1957 yılında İzmir’e bağlanıp Selçuk ismiyle ilçe ünvanını alınca da, artık isim kalıcı hale geliyor.

Selçuk isimli olan tarihi çok uzun görünmese de, dünyanın en büyük açık hava müzelerinden biri sayılan bölgenin tarihini anlatmak için çok uzun zaman harcanmalı.

Selçuk hakkında her şey

Selçuk Nerede ve Nasıl Gidilir?

Selçuk, ulaşım bakımında kolay ve nispeten konforlu bir bölgede yer alıyor. Konumu dolayısıyla İzmir – Aydın karayolu üzerinde yer aldığından zaten bahsetmiştik. Bu nedenle hem yol üzerinde bulunan bir ilçe, hem de konumundan dolayı otoban konforu ile ulaşılabiliyor.

İzmir’den sürekli olarak otobüs ve minibüs seferleri bulunan Selçuk, İzmir‘e yaklaşık 70 kilometre mesafede yer alıyor. Yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunan Efes’e de yine Selçuk’tan kalkan minibüsler ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Selçuk’a gelmek için ilk olarak İzmir’e ulaşmak en mantıklı yol. İzmir’e Türkiye’nin her yerinden otobüs seferleri bulunduğu gibi, uçakla da İzmir Adnan Menderes Havalimanı‘na inip oradan ulaşım sağlayabilirsiniz.

Selçuk Gezilecek Yerler

Ephesos – Efes

Selçuk’ta gezilecek yerler diye yazıp Efes ile başlamamak, bırakın her şeyi dünya tarihine saygısızlık olur!

Bir liman kenti olarak milattan önce 10. yüzyılda kurulan Ephesos, en görkemli dönemlerini Hellenistik ve Roma devirlerinde yaşadı. Ephesos öylesine görkemli ve büyüktü ki, 200 bin kişiye ulaşan nüfusuyla Roma‘nın Asia eyaletinin başkenti oldu.

Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen ve milattan önce 6. yüzyıla tarihlenen Artemis Tapınağı, yine milattan önce 356 yılında tarihte kendine yer açmak isteyen Herostratos tarafından yakıldı ve aynı yüzyılda yeniden inşa edildi.

Evet işte dünyanın yedi harikasından biri tam olarak buradaydı!

Selcuk Efes

Mozaikleri, duvar freskleri ile çok katlı evlerin bulunduğu ve çatı korumasında bulunan Yamaç Evler de yine Efes’in görülmesi gereken yerlerinden biri.

Ayrıca Efes’te görülmesi gereken yerlerden biri de sanki canlı gibi duran ünlü Celcus Kütüphanesi.

Traianus Çeşmesi gibi özel yapıların yanısıra Ephesos çevresinde Meryem Ana adına inşa edilen ilk kiliseden St.Jean Kilisesi‘ne ve İsabey Cami’ne kadar pek çok gezilecek nokta yer alıyor.

Efes Müzesi

Müze gezmeyi seversiniz veya sevmezsiniz ancak Efes kentini gezdiyseniz Efes Müzesi‘ni görmeden bu turu tamamlamamalısınız!

En çok ziyaretçi çeken ve dünyanın en nadir parçalarının da sergilendiği Efes Müzesi’nde en çok ilgi çeken eserler arasında Efes Artemis heykeli, yunuslu Eros, tavşanlı Eros, Eros başı, Priapos heykeli, mermer Artemis heykeli, Mısırlı rahip heykeli, İsis heykeli, çeşitli mitolojik tanrı heykelleri ve Sokrates başı bulunuyor.

Meryem Ana Evi

Efes’e yaklaşık 9 kilometre mesafede bulunan Aladağ‘da yer alan Meryem Ana Evi, Hristiyanların önemli bir hac merkezi olarak kabul ediliyor.

Burada ayrıca şifalı olduğuna inanılan bir de kaynak yer alıyor.

Selcuk Gezi Rehberi

Şirince

Şirince aslında başka bir yazının konusu. Bu nedenle burada bu güzel dağ köyünden kısaca bahsedelim.

Selçuk’a 8 kilometre mesafede yer alan Şirince’ye, Selçuk’tan İzmir yönüne devam ederken yer alan yol ayrımından gidiliyor. Kıvrımlı bir yoldan tepeye ulaştığınızda karşınıza Şirince Köyü çıkıyor.

Evlerinin güzelliği ve doğasıyla Şirince, meyve şarapları ile de bölgede çok ziyaret edilen bir gezi noktası.

Selcuk Gezi Rehberi

Eski bir Ortodoks köyü olduğu zamanlardaki ismi Çirkince’ymiş. Sakinlerinin bu ismi, yabancıların rahatsız etmemesi ve köylerinin güzelliğinin bozulmamasını istedikleri için verdiği söylenir ama tabii ki bir efsane de olabilir. Şirince ismi dönemin Valisi Kazım Dirik tarafından köyün güzelliği göz önüne alınarak verilmiş.

Şirince Köyü, dağın tepesinde konumlandığı için ziyaretçilerine çok hoş bağ ve şeftali bahçesi manzaraları sunuyor.

Kuşadası

Kuşadası tabii ki Selçuk ilçesiyle ve hatta İzmir’le alakası olmayan bir yer gibi görünse de, buraya kadar gelmişken kısacık bir yolla uğranılacak bir tatil beldesi.

Yine başka yazılarda okuyabileceğiniz Kuşadası, Aydın’ın bir ilçesi ancak Efes ve Şirince ile birlikte aynı gün gezilecek veya konaklama yapılabilecek yakınlıkta.

Selçuk Kalesi

Selçuk Kalesi aslında simge eserlerden biri.. Saint John (Aziz Yuhanna) Kilisesi’nin kuzeyinde, tepenin en yüksek kısmın­da bulunan iç kalenin, son zamanlarda yapılan araştırmalara göre Efes’in ilk yerleşme yerinin üstünde yer aldığı saptanmış.

Bugün görülen sur duvarları Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı dönemlerine ait.

Selcuk Gezi Rehberi

Taş, tuğla ve harçla örülmüş olan duvarlar 15 kule ile desteklenmiş. İç kaleye giriş, doğu ve batıdaki kapılardan sağlanıyor. Bu kapılar dış kaleye bağlı olmaksızın doğrudan dışarıya açılıyor.

Sur duvarlarının iç kısmında, burç ve maz­gallara çıkışı sağlayan dar merdivenler var. Kale içinde taş döşemeli sokaklar, çeşitli büyüklükte sar­nıçlar, bir cami ve en yüksek kısımda ise bir kilise kalıntısı bulunuyor.

Bu kilisenin apsis kısmı, Aydınoğulları döneminde bazı eklerle sarnıç haline getirilmiş. Ayrıca caminin batı kısmında, kale hamamı olabilecek nitelikte bir yapı kalıntısı da saptanmış. Yol üzerinde giderken Selçuk Kalesi manzarasını göreceksiniz.

Selcuk Efes Gezisi

Fotoğraflar: kesfet.tv, Selçuk Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı / Visit İzmir

Booking.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz