Hayatlarımızı sosyal medyada sürdürmeye devam ederken yiyecek – içecek dünyası ile lezzet rotaları konusunda ağır bir bombardımana maruz kalıyoruz. Sürekli aynı yerleri aynı lezzetleri bu mecralarda görmeye devam ederken gözardı etmeye başladığımız bazı yörelere haksızlık yapıyoruz gibi gelmeye başladı! Hangi yöreler mi? Tabii ki özellikle İstanbul’dan ulaşımı çok kolay olan Trakya bölgesine mesela! Trakya lezzetleri gerçekten bahsetmeye değer harikalardan oluşuyor.
Neler Var?
Trakya Lezzetleri
Trakya bölgesi ve lezzetleri, bölgenin şehirlerine özgü çeşitlerle ön plana çıkıyor. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ gibi Trakya şehirleri, kendine özgü lezzetleri ve mekanları ile aklımızdaki lezzet rotalarının en yakın alternatifi sayılabilir.
Edirne Lezzet Rotası
Edirne‘ye özgü lezzetler arasında başta Edirne Yaprak Ciğeri olmak üzere Badem Ezmesi, Edirne Kurabiyesi, Treliçe, Yılan Balığı, Hardaliye, Edirne Beyaz Peyniri, İpsala Pirinci, Keşan Satır Et, Kuskus, Ciğer Sarma, Gaziler Helvası, Kapama, Kaçamak sayılabilir.
Edirne Yaprak Ciğeri
Edirne’nin en ünlü yemeği olarak bilinen yaprak ciğer aynı zamanda Edirne Tava Ciğeri olarak da isimlendiriliyor.
Edirne Yaprak Ciğeri, malzeme olarak yörede yetişen dana eti ve yine yöreye ait buğday unu kullanılarak yapılıyor. Servis edilirken de Edirne’nin ünlü kızartılmış ve doğal kurutulmuş kırmızı biberi kullanıyor.
Edirne‘nin bu en ünlü lezzetinin yapımı kolay görülse de ustalık isteyen bir iş olduğunu unutmamak gerekir. Kısaca ustasından dinlemek ve izlemek isterseniz aşağıdaki videoya mutlaka bir göz atın derim.
Edirne ciğeri için en iyi adreslerden biri Niyazi Usta olduğunu da ekleyelim.
Trileçe
Türkiye’de çok sevilen, balkanların özelliğini taşıyan ve bir Arnavut geleneği olan Trileçe, Edirne’nin de lezzetleri arasında bulunuyor.
Bölgede üç süt karışımının kullanıldığı sütlü şerbet ile hazırlanan Trileçe, hafifliği, nefis keki, ve karamelize sosu ile Edirne’de mutlaka tadılması gereken bir lezzet.
Yılan Balığı
Her ne kadar Edirne denildiğinde akıllara gelmese de özellikle Enez’e gelen ziyaretçiler tarafından aranan bir lezzet olan Yılan Balığı, Edirne’nin adeta saklı lezzeti olarak gösteriliyor.
Enez Lagün ve Dalyan Gölleri’nde yetişen Yılan Balığı, Edirne ziyaretinde farklı bir deneyim olabilir.
Hardaliye
Trakya’ya özgü yöresel bir içecek olan Hardaliye, asma yaprağı, hardal tohumu ve üzüm kullanılarak hazırlanan bir lezzet.
Sadece Edirne’de değil Kırklareli‘nde de popüler olan Hardaliye, kuvvet verici, iştah açıcı, hararet dengeleyici ve bağışıklık sistemlerini düzenleyici etkileri ile biliniyor.
Keşan Satır Et
Keşan Satır Et tescilli bir yöresel lezzet! Keşan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından tescillenen Keşan Satır Et, Trakya Bölgesi’nin güneyinde bulunan Keşan, Enez, İpsala‘da yetiştirilen, yonca, arpa, buğday, mısır ve kekik gibi doğa otlar ile beslenen kıvırcık cinsi süt kuzularının eti ile hazırlanıyor.
Tekirdağ Lezzet Rotası
Tekirdağ’ın en önemli lezzetleri arasında Tekirdağ Köftesi, Peynir Helvası, Tekirdağ Kirazı, Hayrabolu Tatlısı, Tekirdağ Karpuzu, Bulama, Boza, Zeytin ve Zeytinyağı, Peynir ve Yoğurt gösterilebilir.
Tekirdağ Köftesi
Trakya denildiğinde akıllara ilk gelen lezzetlerden biri de Tekirdağ Köftesi. Ünlü köftenin en önemli özelliği tabii ki kullanılan eti!
Özel seçilen et önce sinirlerinden arındırılarak parça et haline getiriliyor ve ekmek, soğan, sarımsak ile birlikte kıyma makinesinden geçiriliyor. Sonrasında kimyon, tuz, karabiber eklenerek dinlendirilen malzeme ince kısa parmak hale getirilerek odun ateşinde pişiriliyor.
Hayrabolu Tatlısı
Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesine özgü bir lezzeti olan Hayrabolu Tatlısı, bölgede Hayrabol olarak isimlendiriliyor.
Bol peynir, yumurta ve zaman zaman irmik kullanılan tatlı nispeten Kemalpaşa tatlısına da benziyor.
Bulama
Kahvaltı ürünleri Trakya’ya özgü lezzetler içeriyor. Bulama da bu farklı çeşitler arasında yer alıyor.
Rengi açık sarıdan kahverengiye kadar değişiklik gösteren Bulama aslında katı bir pekmez türü.
Kırklareli Lezzet Rotası
Kırklareli, Trakya lezzetlerinin hem hepsinin bulunduğu hem de coğrafi konumun getirdiği farklı çeşitleri içeriyor.
Kalkan Balığı
Ülkemiz denizlerinin önemli lezzetlerinden olan ancak son dönemlerde fazla bulunmayan Kalkan Balığı, 20 ile 70 metre derinliklerde yaşayan bir balık çeşidi. Denizin dibinde yaşayan küçük balıklar, deniz hayvanları ve yengeçler ile beslendiğinden oldukça leziz.
Kıyıköy, kalkan balığı ile ünlü bir ilçe ve tavada pişiriliyor. Kalkan balığı için mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan biri.
Demirköy Balı
Demirköy Balı, özel bir cins olan Trakya Arısı tarafından üretiliyor. Trakya Arısı, son zamanlarda ırkının korunması için muhafaza altına alınmış bir tür.
Demirköy Balı, bu arılar tarafından Istranca Ormanları’nda üretiliyor.
Kireçte Kabak Tatlısı
Türkiye’de çok sevilen Kabak Tatlısı, kireç ile hazırlanan bir sosun eklenmesiyle kabakların dış kısımlarının katılaşması sağlanıyor. Böylece ortaya dışı kıtır, içi yumuşak bir tatlı çıkıyor.