Browsing category
Çıralı, Antalya Kemer ilçesine bağlı Ulupınar mahallesinde yer almaktadır.
Çıralı, Antalya’da bulunan Olimpos Beydağları Milli Parkı sınırları içinde yer alır.
Üç kilometre kumsalın oluşturduğu sahil şeridinde koruma altında bulunan deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) üreme alanı da olan Çıralı’nın kumsalı her iki ucunda kayalıklarla sınırlandırılmıştır. Sahil kısmı genel olarak ince taneli kumlardan oluşur.
Kuzeyinde sadece kış aylarında akan bir dere yatağı bulunan ve güney ucunda ise antik Olympos kentinin içinden geçerek köye gelen ırmak da denize ulaşır. Böylece, Çıralı kumsalı güneyi Olimpos deresi ile Olimpos ve Çıralı olarak ikiye ayrılır.
Ulupınar deresi ve kanyonu, Likya yolu, Olympos ve Yanartaş’la birlikte, sedir ormanları, yaylaları ile 1. ve 2. dereceden doğal ve tarihi sit alanı koruma statüleri sayesinde yakınlardaki benzer alanlarda oluşan büyük çaplı kitlesel turizm ve onun getireceği yapılaşmadan uzak kalabilmiş, Antalya’nın hala en bakir yerleri arasındadır.
Çıralı halkı geçimini genelde pansiyonculuk, restorancılık ve küçük çaplı tarımsal işletmelerden sağlıyor.
Bölgede tipik Akdeniz iklimi hakim. Kışın ısı neredeyse sıfırın altına hiç düşmüyor. Uzun bir bahar döneminin ardından, oldukça sıcak bir yaz (Temmuz ve Ağustos’ta 45 derecelere varabilir) hüküm sürüyor.
Beydağları Milli Parkı içinde yer alan Çıralı, Antalya merkezine 70 kilometre, Kemer ilçesine ise 35 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Mitolojiye göre Çıralı hikayesi şöyle anlatılıyor; Yunanistan’a bağlı Argos’ta yaşayan Bellerophontes adlı tanrısal güzellikte olduğu tasvir edilen bir delikanlı, uçan at Pegasos’a sahip olmayı çok istediğinden dağ bayır demeden günlerce Pegasos’un peşinden koşturmuş ama bu isteğini gerçekleştirememiş.
Bir gün rüyasına giren tanrılar, ona uçan ata nasıl sahip olabileceğini bildirmişler. O da tanrıların istediği şekilde atın su içtiği bir anda kendine verilen altın gemle ata sahip olmayı başarmış.
Ancak hikayeye göre Bellerophontes bir gün istemeden birisini öldürmüş. Bundan dolayı Argos’tan ayrılıp Tiryns kralı Proitos’un sarayına sığınmış. Kraliçe bu yakışıklı gence çok geçmeden aşık olmuş. Onunla sevişmek istemiş. Fakat Bellerophontes konuk olduğu evin sahibine saygısızlık etmek istemediğinden kraliçenin arzusunu geri çevirmiş. Kraliçe de kocasına yalan söyleyerek gencin kendisinin zorla koynuna girmek istediğini ileri sürerek ondan intikam almak istemiş. Kral öfkelenmiş ama yine de konuğunu öldürmek istememiş ve onu öldürtmek için kayınbabası olan Lykia kralına bir mektupla birlikte göndermiş.
Bellerophontes Lykia’ya ulaşmış. Kral onu Xanthos nehri yakınında karşılamış ve dokuz gün misafir etmiş. Dokuzuncu günde damadının gönderdiği mektubu alan kral, genci öldürmesi gerektiğini anlamış ancak o da öldürememiş ve Khimaira’nın öldürmesini istemiş.
Khimaira önü arslan arkası yılan, ortası keçi olan ve ağzından alevler saçan garip bir yaratıkmış. Bellerophontes tanrıların isteği ve kanatlı atı Pegasos sayesinde Khimaira’yı yere sermiş.
Kral bu ve benzeri birkaç görevden daha sağ dönen gencin tanrı soyundan geldiğine inanarak ona birçok armağanlar verip, kızıyla evlendirmiş.
Poseidon soyundan gelen Bellerophontes’in bu evlilikten üç çocuğu olmuş, bunlardan kızı Laodameia, Zeus ile sevişip Sarpedon doğmuş. Sarpedon büyüyünce Lykia kralı olup Troya savaşına katılmış.
“Ben ta uzaklardan geldim yardıma Anaforlu Xanthos’tan geldim, uzak Lykia’dan..” diyerek savaşta geri kalanlara çıkışan ve birçok kahramanlık gösterdikten sonra Akhilleus’un silahlarıyla savaşan Patroklos tarafından öldürülmüş. Son nefesini verirken de vazifesini Glaukos’a devretmiş. Zeus oğlunun ölüsünü Lykia’ya götürmesi için Apollon’u görevlendirmiş.
İşte yer altı yaratıklarından Typhon ile Ekhidna’nın birleşmesinden doğan Khimaira, bugün Çıralı ve Yanartaş denilen Olympos’tan görülen dağda yaşarmış. Belerophontes’in uçan atı Pegasos’a binerek öldürdüğü Khimaira son nefesini verirken bile ağzından alevler çıkıyormuş. Bugün burada bulunan tabii gazların kayalar arasından çıkıp yanması, işte bu efsane ile birleştirilerek anlatılmış.
Çıralı’ya gitmek için eğer Antalya’da iseniz işiniz çok kolay. Antalya’dan Çıralı’ya gitmek için yapacağınız şey; -kendi aracınızla seyahat ediyorsanız- Antalya’dan Kumluca –Kaş istikametine doğru devam etmeniz gerekiyor. Tekirova tabelasını görüp, orayı da geçtikten sonra yolun sol tarafında “Çıralı 7” yazan tabelayı göreceksiniz. Bu tabeladan Çıralı’ya doğru dönün. Oldukça virajlı 7 kilometrelik yokuş aşağı yolculuk sizi Çıralı’ya götürecek.