Gezi Rehberi Seyahat Sitesi

Urla

Ege’nin Masal Köşesi Urla Hakkında Her Şey

Urla, küçücük bir yer ama sanki “yaz yaz bitmeyecek”miş hissi veren nefis bir Ege beldesi.

İzmir‘in hemen yanıbaşında bulunan, Ege’nin karakteristik birçok özelliğini taşımasına rağmen en ilgi çekici özelliği “bozulmamışlık” olan Urla, her ne kadar geçmişe özlem gibi anacağımız bir cümleyle “Eskisi gibi olmasa da” hala “Nerede o eski Urla!” denmemesi için geç kalınmamış yerlerden biri.

Yani hala umut var güzel Urla için. Özellikle İzmir’de yaşayanların Urla tarafına “kaçması”, İstanbul’dan gidenlerin “çökmesi” tat bozukluğu yaratsa da Urla hala herkesin gözdesi olmaya devam ediyor.

Urla Hakkında Her Şey

Urla hakkınad her şey

Urla Nerede?

Urla nerede? diye sorarsanız İzmir’in batısında diye tarif edebiliriz. Urla’nın, kuzeyinde Ege Denizi, güneyinde Düden Körfezi ve Seferihisar ilçesi, batısında Çeşme ilçesi, doğusunda ise Güzelbahçe ilçesi yer alır. Ama yazının devamında Urla’ya nasıl gidilir? başlığında daha detaylı olarak okuyabilirsiniz.

Urla’nın Tarihi

Urla, kendi ismini taşıyan bir yarımadanın tam merkezinde bulunuyor. Tarihi antik dönemlere kadar giden Urla, coğrafyasında kurulu kent devletlerinden sonra Pers, İskender, Roma ve Bizans hakimiyeti altına giriyor.

Sonrasında ise Büyük Selçuklular ve Aydınoğulları ile birlikte Türk dönemi başlıyor. Anadolu beylikleri devamında da Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürüyor bu topraklarda. Urla, birinci dünya savaşı sırasında üç yıl düşman işgali altında kalıyor. 12 Eylül 1922 tarihinde ise Türkiye Cumhuriyeti idaresine kavuşuyor.

Urla’da antik tarih aslında fazlasıyla detaylı. Ancak Urla’da gezilecek yerler bölümünde onlardan zaten bahsedeciğimiz için burada ikinci defa paylaşmayalım.

Urla İsmi Nereden Geliyor?

Peki Urla’nın ismi nereden geliyor? Bu konuda çeşitli rivayetler var. Latince ve Rumca halk dilinde bataklık / sazlık anlamına gelen “Vurla” kelimesinden türetildiği söylense de, bir başka rivayete göre de Osmanlı Padişahı Mehmet Çelebi’nin paşalarından İbrahim Paşa’nın sefere çıkarken kendisine “Uğurola-Uğurla” demesinden türediği de çokça anlatılmaktadır.

Evliya Çelebi, Urla’nın ismiyle ilgili seyahatnamesinde kentin, Kıdafe kralının kızı “Ulice” tarafından kurulduğu ve şehre “Urli” isminin verildiği, zamanla halk arasında “Urla” dendiği anlatır.

Urla’ya Nasıl Gidilir?

İzmir İlinin batısında, Urla yarımadasının başlangıç noktasında kurulan Urla ilçe merkezi İzmir’e yaklaşık otuz sekiz kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Urla’ya başka şehirlerden en kolay ulaşım, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na yapacağınız bir uçak yolculuğu ile sağlanıyor.

İzmir’e pek çok şehirden tarifeli havayolu uçuşları bulmak mümkün. İzmir Adnan Menderes Havaalanı’ndan Urla’ya gitmek için ise havalimanından kalkan minibüsler kullanılabileceği gibi, havaş veya metro ile İzmir’e Fahrettin Altay metro durağına gelip, Eshot otobüsleri ile Urla’ya ulaşabilirsiniz.

Kendi aracıyla Urla’ya gelmek isteyenler ise yine İzmir yolunu takip etmek durumundalar. İstanbul‘dan yaklaşık 600 kilometre, Ankara’dan ise 620 kilometre yol yapmaları gerekecek.

Urla Gezilecek Yerler

Kokarkoy

Kokarkoy, Urla’nın güneyinde yer alan hem tarihi hem de doğal güzelliklerin bir araya geldiği bir nokta.

Kokarkoy‘un yer yer neredeyse yüz metre derinliğe ulaşan temiz denizi de, buranın gezilecek yerler arasında bulunma sebeplerinden biri.

Karantina Adası

Urla kıyılarından yaklaşık olarak yüz metre açıkta bulunan Karantina Adası, 320 dönüm alana yayılan bir kara parçası.

Ada, ismini 1865 yılında Fransızların yaptığı karantina tesislerinden alıyor. 1955 yılında karayolu ile Urla’ya bağlanan karantina, Cunda benzeri bir oluşum haline gelmiş. Bu kara bağlantısı Karantina Adası’nın Urla’ya ilk kara bağlantısı değil! Bazı kaynaklar Büyük İskender döneminde adanın yine benzer bir yolla karaya bağlandığını belirtiyor.

Öte yandan adada antik Klazomenai kentinin kazı çalışmaları devam ediyor. Karantina Adası antik metinlerde, milattan önce 5. yüzyılda Pers istilasından kaçan Klazomenaililerin saklandığı yer olarak geçiyor.

Yassıca Ada (Alman Adası)

Urla açıklarında bulunan  ve çevrenin fazlasıyla ilgi gösterdiği Yassıca Ada, tarifeli seferlerle ulaşılabilen bir kara parçası.

Yassıca Ada, Urla’ya gelenlerin ve İzmirlilerin oldukça tercih ettikleri bir sayfiye yeri görünümünde.

Malgaça İçmeleri

Mide, böbrek ve safra kesesi hastalıklarına iyi geldiği rivayet edilen suları ile ünlü Malgaça İçmeleri eski Çeşme kara yolunun Karaburun kavşağında bulunan ve bölgeye gelen gezginlerine uğrak yerlerinden biri.

Şifalı su kaynakları ile ilgi çeken içmelerin uzun doğal plajlarla dolu sahilinde, yer yer sular altında kalmış tarihi yapıtların kalıntılarıyla birlikte yüzme şansına sahipsiniz.

Özbek Köyü

Özbek Köyü son dönemde özellikle balık restoranları ile dikkat çeken, hafta sonları da neredeyse hıncahınç dolu olan bir balıkçı köyü.

Köyün camisi ve çevresinde bulunan asırlık ağaçlar ile otantik görünümü ve kıyısında yer alan limanı görülmeye değer. Tabii ki her gün çok hızlı değişen ve bozulan noktalardan biri olmaya en aday yerlerden biri.

Teos Antik Kenti

Teos Antik Kenti, Sığacık’a yaklaşık dört kilometre mesafede yer alıyor. Arkaik ve Helenistik devir surlarının kalıntıları, tiyatrosu, Roma dönemine tarihlenen Odeon’u ve nekropolisi çevresinde bulunan kaya mezarları antik dünyanın izlerini taşıyor.

Dönemin en büyük Dionysos Tapınağı da Teos Antik Kenti‘nde.

Sığacık

Urla denilince tabii ki birçoğumuzun aklına Sığacık geliyor. Urla’nın güneyinde yer alan ve Seferihisar‘ın 5 kilometre batısında bulunan Sığacık, kendi ismiyle anılan körfezin kıyısında yer alan harika bir balıkçı köyü.

Tabii ki günümüzde özellikle çevresi yağma altında. Sanki barbar kavimlerinin akını var bölgeye. Ama Sığacık kale içi gibi konumlanmış alanıyla direnmeye devam ediyor. Ünlü Sığacık Pazarı’nı mutlaka görmelisiniz.

Klazomenai Antik Kenti

Urla, böylesi küçük ve şirin bir belde için oldukça enfes noktalarla dolu. Klazomenai de bunlardan biri ve hatta neredeyse en önemlisi.

İzmir Körfezi’nin kuzeyine konumlanmış olan Klazomenai Antik Kenti’nin en erken yerleşimi bugünkü limanın doğusuna düşüyor. Limantepe ismiyle anılan prehistorik höyük burası. Klazomenai Antik Kenti milattan önce 10. yüzyılın ortalarına doğru ise bugünkü bilinen yerine taşınmış.

Dünyanın bilinen en eski zeytinyağı atölyelerinden birinin de sahibi olan Klazomenai Antik Kenti nekropolisi ise Yıldıztepe‘de bulunuyor.

Urla’da Ne Yenir Ne İçilir?

Bu sorunun cevabı aslında yazının içerisinde fazlaca yer alıyor. Urla ve kıyıları tam bir balık cenneti.

Bölgenin balıkları ve Ege’ye özgü otlarla yapılan mezeleri öylesine harika ki, yemek yemek burada bir şölene dönüşüyor.

Son zamanlarda özellikle balık restoranlarında fahiş fiyatlar belirmeye başlasa da, ekonomik seçenekler bulmanız hala olası bir durum.

Eğer bütçeniz var ve gerçekten lezzetli denize ait bir şeyler yiyeyim diyorsanız Özbek Köyü’nde bulunan Akın’ın Yeri önerimiz olsun.

*Görsellerin bir kısmı Urla Belediyesinden sağlanmıştır.

Yazar Hakkında

Articles

Turizmci, gezgin, seyahat yazarı, hikaye anlatıcısı, tur lideri, kesfet.tv kurucusu ve hayalleri bitmeyen biri.. Profesyonel iş yaşamını çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak sürdürürken, yıllardır devam ettiği yazılarına "seyahat kültürü"nü ana konu yapıyor. Halen gezi rehberi, seyahat notları, yolculuk ipuçları ve yaşam kültürü ile güncel gezi rehberi kesfet.tv kurucu editörü olarak keşfetmeye ve anlatmaya devam ediyor. Dünyanın çeşitli coğrafyalarını, beraber gezdiği yol dostlarına anlatıyor.
Bize Katıl
Birlikte Dünyaları Gezelim!

Birlikte dünyaları gezmek ve seyahat gruplarımız için hemen bize katıl!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version