Gezi Rehberi Seyahat Sitesi

Mut

Mutlaka Görülmeli! Yerköprü Şelalesi

Mersin‘in Mut ilçesinde bir “tabiat anıtı” bulunuyor. Yerköprü Şelalesi. Üstelik bu “tabiat anıtı” tanımı, öyle laf olsun diye verilmiş bir ünvan da değil!

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce, ülkemizde koruma altına alınan 94 tabiat anıtı ağaç ile birlikte, doğal ve tabiat olaylarının meydana getirdiği özelliklere sahip 8 ayrı tabiat parçasından biri olan bu nefis doğa güzelliği de tescillenmiş durumda.

Yerköprü Şelalesi

Yerköprü Şelalesi Gerçek Bir Doğa Hediyesi

Yerköprü Şelalesi’ni gördükten sonra, neden Türkiye tanıtımlarında kullanılmadığını ve belki de Instagram gibi sosyal medya mecralarında neden popüler olmadığını anlayabilmiş değilim.

Dünyanın sayılı noktalarında bulunan doğa hediyelerinden biri sayılabilecek kadar etkileyici olan Yerköprü Şelalesi, ülkemizde bulunan ve “mutlaka görülmesi gereken” güzellikler arasında yer alıyor.

Yerköprü Şelalesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Yerköprü Şelalesi, Mersin‘in Mut ilçesinde yer alıyor. Şehir merkezineyaklaşık olarak 35 kilometre mesafede olan şelaleye ulaşmak için en iyi yol tabii ki kendi aracınızla gitmek.

Ancak eğer kendi aracınızla ulaşma imkanınız yoksa Yerköprü Şelalesi’ne ulaşmak çok da kolay olmuyor. Çünkü şelalenin bulunduğu bu alana toplu ulaşım aracı bulunmuyor.

Yerköprü Şelalesi’ne ulaşmak için Mut ilçesinden Ermenek yönüne doğru giden güzergahı kullanmanız gerekiyor. Eğer Mersin’den yola çıkarsanız yaklaşık olarak 2,5 saate yakın yol gideceksiniz. Ancak Silifke – Mut arasındaki bu yolun, Göksu Nehri nedeniyle enfes manzaralar sunduğunu da ekleyelim.

Yol üzerinde Evren Köyü’ne gelmeden sapaktan içeri giriyorsunuz. Yaklaşık olarak 10 kilometre boyunca devam edeceğiniz yol üzerinde tabelalar bulunuyor.

Şelalenin bulunduğu alana aracınızla girmek için ücret ödüyorsunuz. Yerköprü Şelalesi’ne geldik ancak henüz işimiz bitmedi. Çünkü araçtan indiğimiz yerden, bu güzelliğe ulaşmak için bir de yürümek gerekiyor!

Yerköprü Şelalesi’nin En Güzel Yerlerinden Biri Asma Köprüsü

Şelaleye ulaşmak için yürümeniz gereken bu yol yaklaşık yarım saat kadar sürüyor. Herhangi özel bir ekipman gerekmeden yürüyebileceğiniz yol üzerinde uzun uzun basamaklar, nefis manzaralar ve bu nefis manzaralara eşlik eden bir asma köprü bulunuyor.

Şelaleden dönerken de aynı yolu yürüyeceğinizi düşünerek kondisyonunuzu iyi ayarlamanızı tavsiye ediyoruz çünkü giderken indiğiniz yokuş ve basamakları, dönerken çıkmaya başlayacaksınız!

Şelale Arkasındaki Göl ve Mağara Muhteşem

Yerköprü Şelalesi ve bulunduğu konum ile gerçekleştirilen düzenleme oldukça keyif verici bir deneyim alanı ortaya çıkarmış.

Şelaleye gitmek için yürüyüp, asma köprüyü geçip merdivenlerden iniyorsunuz ve seyir terasları olarak düzenlenen alana ulaşıyorsunuz. Bu noktalar inanılmaz keyif verici.

Bu seyir teraslarında durduğunuzda, şelale tüm ihtişamıyla karşınızda olacak. Ancak şelalenin arkasında bulunan mağara ve mağaranın zeminin oluşturan göl de, bu noktadan olağanüstü bir görüntü veriyor. Gölün, yaklaşık 200 metre uzunluğa, 10 metre genişliğe ve 15 metreye varan derinliğe sahip olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Mağara ise sarkıt ve dikitlerle kaplı.

Göksu Nehri’ni besleyen Ermenek Çayı’nın, 110 milyon yıl önce Kretase (Tebeşir Dönemi) yaşlı kireçtaşlarının faydalanması sonucunda, çok dar bir kaynak suyun varlığıyla ortaya çıktığı belirtiliyor. toprakta aşındırma etkisi sonucu oluşan doğa harikası şelale 30 metre yükseklikten akıyor. Şelalenin üst tarafında da bir yürüyüş yolu bulunuyor.

Yazar Hakkında

Articles

Turizmci, gezgin, seyahat yazarı, hikaye anlatıcısı, tur lideri, kesfet.tv kurucusu ve hayalleri bitmeyen biri.. Profesyonel iş yaşamını çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik yaparak sürdürürken, yıllardır devam ettiği yazılarına "seyahat kültürü"nü ana konu yapıyor. Halen gezi rehberi, seyahat notları, yolculuk ipuçları ve yaşam kültürü ile güncel gezi rehberi kesfet.tv kurucu editörü olarak keşfetmeye ve anlatmaya devam ediyor. Dünyanın çeşitli coğrafyalarını, beraber gezdiği yol dostlarına anlatıyor.
İlgili Yazılar
Mut

Adeta Gökyüzünde Bir Yapı Alahan Manastırı

Alahan Manastırı ve St. Paul YolculuklarıAlahan Manastırı Mimari ve ÖzellikleriAlahan…
Daha Fazla
Bize Katıl
Birlikte Dünyaları Gezelim!

Birlikte dünyaları gezmek ve seyahat gruplarımız için hemen bize katıl!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version