- Bazen Turist Olmak Güzeldir!
- Yurtdışı Vergisiz Alışveriş İçin Biraz Dikkat Biraz Uğraş Gerekiyor
- Yurtdışında Alışverişinizi Tax Free için Yetkili Dükkanlardan Yapın
- Harcanacak “En Az Tutar” Önemli!
- Vergi İadesi Formuna Dikkat!
- Havaalanında İşlemlerinizi Yaptırmayı Unutmayın
- Havaalanında Vergi İadenizi Alın
Yurtdışında alışveriş yaptınız. Peki yaptığınız alışveriş sırasında fiyatın içinde ödediğiniz vergi ne olacak? Bir başka bakış açısıyla da şöyle soralım; Yurtdışı vergisiz alışveriş nasıl yapılır?
Çok seyahat eden kişilerin, gittikleri yerleri tanımak, öğrenmek, hissederek yaşamak için yaptıkları en önemli işlerden biri de, gidilen ülkenin ve bölgenin insanları arasına karışmaktır.
Böylece seyahat eden biri, bir dünya vatandaşı duygusuyla yiyecek-içecekten tutun toplu taşıma araçlarına, konaklamalardan gelenek ve göreneklerin en yoğun yaşandığı yerel festivallerde bulunmaya kadar yepyeni bir hayatı benimseyerek yaşamaya başlar.
Bazen Turist Olmak Güzeldir!
Ancak “yerel halk olmaktan sıyrılıp, turist muamelesi görmeyi istemek” için en büyük istisna ise yasal problemlerde başlar. Herhangi bir sorun anında başının belaya gireceğini anlayan gezgin, bir anda “turist” olduğunu ön plana çıkaracak konuları öne sürer. Yerel kanunlara tabi olmadığını belirtmekten tutun da, konsoloslukla görüşmek isteğine kadar birçok kozu kullanabilir.
Bir diğer “yerel olmamanın” yani “turist” olmanın avantaj sağladığı durum ise “Yurtdışında Vergisiz Alışveriş” yapmaktır. Yani ülkenin vatandaşı olmadığından dolayı, o ülkede ödediği vergiyi geri almak konusundaki nefis(!) durumdur.
Hele ki bazıları için “Tax free“ konusu ülkelerin gezilecek görülecek yerlerinden bile önce gelir.
Ürünlerin satış fiyatlarına devletler tarafından eklenen KDV ve benzeri vergilerin, sadece o ülkenin kimliklerini taşıyan “vatandaş” statüsündeki kişileri ve o ülkeye yerleşenleri kapsadığı uluslararası olarak kabul edilen bir durumdur.
Bu uygulama ile, ülkeden ülkeye değişen oranlarda alışverişlerde uygulanan vergiler, turistlerin yaptığı alışverişleri kapsamaz.
İşte bu nedenle Japonya’da %5’den başlayan ve İskandinav ülkelerinde %25’e varan alışveriş sırasında kesilen vergiler, tax free uygulamasıyla turistlere geri ödenir.
Yurtdışı Vergisiz Alışveriş İçin Biraz Dikkat Biraz Uğraş Gerekiyor
Tabii ki uygulamayı herkes biliyordur. Yaptığınız alışveriş esnasında vergiyi ödüyor, bir takım belgeler alıyor ve bulunduğunuz ülkeden ayrılırken elinizdeki belgeleri, ilgili noktalara ibraz ederek paranızı geri alıyorsunuz. İşte çoğu zaman problem de burada başlıyor.
Çünkü bu konuda tek bir prosedür uygulanmıyor. Ülkeden ülkeye değişiklik gösteren uygulamalarda sorun yaşamamak için gittiğiniz ülkenin şartlarını bilmenizde fayda var.
Yurtdışında Alışverişinizi Tax Free için Yetkili Dükkanlardan Yapın
Tax- Free uygulamasından yararlanmak için öncelikle alışverişlerinizi tax-free için yetkili olan bir mağazadan yapmanız gerekiyor.
Uygulamanın geçerli olduğu bu mağazalarda tax free logosu genellikle bulunuyor. Kapılarda veya kasada bu uyarıya rastlamazsanız mutlaka alışverişinizden önce bunu görevliden sorarak öğreniniz.
Harcanacak “En Az Tutar” Önemli!
Bundan sonraki detay ise vergi iadesi alınabilmesi için gereken “minimum harcama tutarı” olacak. Yani her harcadığınız kuruşu geri alamıyorsunuz!
Minimum harcama tutarı konusunun da belirli bir standart bulunmuyor. Arjantin‘de 17 Dolar’lık bu rakam Avustralya‘da 300 Dolar civarında.
Anlayacağınız, ödediğiniz verginin geri alınabilmesi için her ülkenin bir asgari harcama limiti bulunuyor
Vergi İadesi Formuna Dikkat!
Buraya kadar olan durumları hallettiyseniz, şimdi alışveriş yaptığınız satış görevlisinden vergi iadesi için gerekli formu doldurmasını isteyin.
Alışverişler sırasında pasaportunuz mutlaka yanınızda olsun. Pasaportunuzu unutup alışverişe çıkarsanız birçok ülkede vergi iadesi almayı da unutabilirsiniz!
Havaalanında İşlemlerinizi Yaptırmayı Unutmayın
Havalimanına geldiğinizde alışverişinizde aldıklarınızı bagajda götürecekseniz, güvenlik ve pasaport kontrolünden geçmeden önce satın aldığınız ürünlerle ilgili belgelerinize damga işlemi yapmanız ve hatta bazı ülkelerde ürünlerinizi gümrük görevlisine göstermeniz gerekebilir.
Havaalanında Vergi İadenizi Alın
Güvenlikten geçmeden önce veya bazen geçtikten sonra (Bazı Havaalanlarında değişik uygulamalar olabilir. Lütfen öncesinde bilgi alın) vergi iadesi formlarınızı ilgili vezneye teslim ederek genellikle nakit olarak paranızı alıyorsunuz.
Ancak sonradan postalanacak bir çek veya bazı ülkelerde olduğu gibi banka hesabınıza vergilerin yatırılması da söz konusu olabiliyor. Kredi kartı ile yaptığınız alışveriş işlemlerinizde ise geriye ödenecek miktar, yine kredi kartınıza iade edilebiliyor.
Nakit ödeme ile daha sonra kredi kartınıza yatırılması arasında da kesinti olduğunu belirtmeliyiz.
Belgenizde yazılı olan, alabileceğinizi önceden bildiğiniz tutarı genel olarak ödemelerine rağmen, vergi iadesi üzerinden komisyon kesen ülkelerinde bulunduğunu bilmelisiniz.