Tatil planı yapmak için gidilecek bir yer arıyorsunuz ve bu yerde hem dinlenmek hem denizden yararlanmak hem de gönlünüzce yemek içmek istiyorsunuz. Tüm bunları bir arada yapıp, Ege denizinin sularında serinlemek için bu defa bir Bozcaada Tatili harika bir alternatif olabilir. Öyleyse kısa bir Bozcaada gezi rehberi size yardımcı olacaktır.
Bozcaada’nın Tarihi
Bozcaada, antikçağ kaynaklarında Tenedos adıyla anılıyor. Yüzölçümü sadece 36 kilometrekare. Gökçeada ve Marmara adasından sonra Türkiye’nin üçüncü büyük adası konumunda.
Tarih boyunca İonia, Pers ve Delos birliği egemenliklerinde kalan Bozcaada, Roma tarafından da işgale uğramış bir yer. Adanın kesin olarak Osmanlı topraklarına katılması 1479 yılına denk geliyor. Ancak Venedikliler 1656 yılında bir sene boyunca adayı ele geçirmişler.1807 yılında ise Rusların işgal ettiği Bozcaada, 1842 yılında 2. Mahmut tarafından yeniden Osmanlılara katılmış.
Gördüğünüz gibi bu küçük toprak parçası birçok kültüre ev sahipliği yapmış bir durumda.
Bozcaada’ya Nasıl Gidilir?
Bozcaada’ya ulaşım için deniz yolu kullanılıyor. Bozcaada feribotları Ezine’de bulunan Geyikli Yeni İskele‘den kalkıyor. Bozcaada’ya gitmek için feribot yolculuğu yaklaşık yarım saat sürüyor. Ayrıca Çanakkale Bozcaada arasında deniz otobüsleri de sefer yapıyor.
İstanbul’dan Bozcaada’ya Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan Bozcaada’ya gitmek için önce Çanakkale’ye gelmek gerekiyor.
Bunun için en kolay yol Tekirdağ, Malkara ve Keşan güzergahını takip etmek. Sonrasında Gelibolu’dan Lapseki’ye ya da Eceabat’tan direkt Çanakkale’ye geçmeniz gerek. Temeli atılan 1915 Çanakkale köprüsü bu yol için harika bir alternatif haline gelecek.
Bunun dışında İstanbul’dan Bozcaada’ya gitmek için bir diğer alternatif güzergah ise İstanbul’dan Bandırma’ya buradan da Lapseki ve Lapseki üzerinden de Geyikli’ye ulaşmak.
Eğer Ankara’dan Bozcaada’ya gitmek istiyorsanız Eskişehir, Bursa, Çanakkale güzergahından yine Geyikli’ye ulaşabilirsiniz.
İzmir’den Bozcaada’ya gitmek için ise Edremit ve Ezine güzergahını takip etmelisiniz. Yine varmanız gereken nokta Geyikli.
Bozcaada’da Gezilecek Yerler
Tatiliniz için Bozcaada’yı seçtiğinizde Bozcaada’da gezilecek ve görülecek yerler sizi bekliyor demektir.
Bozcaada’ya gitmek için bindiğiniz feribot Bozcaada’ya yaklaşmaya başladığında dikkatinizi çekecek ilk yapı Bozcaada Kalesi olacak.
Bozcaada Kalesi Venedikliler zamanında yapılmış. Ancak şu anda ilk haliyle durmuyor. Birçok kez onarımdan geçmiş olan kale (ya da diğer adıyla Eskikale) aynı zamanda bir açık hava müzesi ve etnografya müzesi olarak kullanılıyor.
Bozcaada Kalesine “Eski Kale” denildiğine göre bir de bunun yenisi olmalı değil mi? İşte adalıların “Yeni Kale” dedikleri kalıntılar ise tepede yer alıyor. Bu kaleyi 2. Mahmut döneminde Bozcaada Muhafızı Hafız Ali Paşa yaptırmış.
Bozcaada’da bir de Bozcaada Müzesi bulunuyor. Tarihi bir binada ziyaret açık olan müze haftanın her günü 10:00 – 20:00 saatlerinde açık.
Bozcaada’da ayrıca 17. yüzyıldan kalma Köprülü Mehmet Paşa Camii ve Alabey Camii de adanın tarihi değerleri arasında. Venediklilerden kalma ve hala faal olan kilise de Bozcaada’da görülecek yerler arasında.
Adanın batısında yer alan Polente Feneri Bozcaada gezisinde mutlaka uğranması gereken bir yapı. Yaz aylarında merkezden minibüslerle kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Antik Bozcaada yani Tenedos’dan kalan nekropol de bir diğer gezilecek nokta.
Bozcaada’da yürüyüş yapmak istediğinizde ise Çamlık bölgesi bu aktivite için oldukça ideal bir yer.
Bozcaada’da Ne Yenir Ne İçilir?
Bozcaada, Ege denizinde bir ada olmasından ötürü tabii ki deniz ürünleriyle ön plana çıkıyor. sabah erken saatlerde balık haline gelen taptaze balıkları yerinde de görebilirsiniz.
Özellikle melanur balığı çok yaygın ve çok başarılı bir şekilde sunuyorlar. Liman kıyısında ve Ayazma Plajı’nda sıralanan restoranlara önceden sipariş verirseniz dilediğiniz balığı da hazırlıyorlar.
Bozcaada denilince akla ilk gelen ürünlerden biri de tabii ki şarap. Bozcaada topraklarının neredeyse üçte biri bağlardan oluşuyor. Adada birçok şarap tesisi bulunuyor. Aynı zamanda bağ evlerinde küçük imalathanelerde yapılan şaraplar da oldukça leziz. Bir çok yerde tadım yapıp alışveriş de yapabiliyorsunuz. Balığın yanında bir Bozcaada şarabı hiç de fena bir fikir değil.
Bozcaada’da Denize Girilecek Yerler
Bozcaada için bir gezi rehberi hazırlandığında konular içerisinde denize girilecek yerler yoksa bir şeyler eksik kalır.
Bozcaada’da denize girilecek yerlerin başında ünlü Ayazma Plajı geliyor. Ayrıca Sulubahçe ve Habbele koyları denize girilecek nefis koylardan. Ancak özellikle yaz aylarındaki kalabalığı tahmin edebilirsiniz. Bu nedenle özellikle yüksek sezon denilen mevsimde pazar günleri tıklım tıklım olan noktalar bunlar.
Bozcaada’da denize girilebilecek ve biraz daha sakin sayılabilecek bir diğer nokta ise Tuzburnu plajı. Burası birçok dönemde sakin bir şekilde yakalama şansınız olan harika bir yer.
Bozcaada’da Konaklama
Bozcaada’da birbirinden şık, sevimli ve kaliteli küçük butik oteller bulunuyor.
Yüksek sezonda artan fiyatları olmasına rağmen her bütçeye alternatif küçük oteller de adada hizmet veriyor.
#BozcaadaBelediyesi