Uçak bileti satın aldığımızda, aslında aynı kredi kartı başvuru formları benzeri birçok maddeden oluşan bir sözleşmeyi de kabul etmiş oluyoruz. Bir kısmı biletlerin arkasında da yer alan bu kurallar ve şartları son dönemlerde uçak biletinlerinin büyük kısmını internetten satın almamız dolayısıyla sadece bir “tık” ile kabul etmiş oluyoruz. Uçak bileti alırken tek baktığımız şey fiyat olunca aslında birçok konu da açıkta kalıyor. Onlardan birinden bahsedelim mi? Yani ekonomik uçak bileti alıp uçamayabilirsiniz konusunu biraz karıştıralım mı?
Ekonomik Uçak Bileti Nedeniyle, Havayolları Fazladan Uçak Bileti Satışı Yapar ve Bu Normaldir
Bilenler bilir.. Havayolu firmalarının yapmak zorunda olduğu uygulamalardan biri de uçağın koltuk sayısından fazla bilet satışı yapmaktır.
Uçağın koltuk durumu ve yoğunluğuna göre yaklaşık 10 ila 40 adet arasında fazla bilet satılır. Bu durum herhangi bir sahtekarlık falan da değildir. Olması gereken bir uygulamadır. Çünkü riske atılamayacak kadar değerli olan uçak koltuklarını doldurmak ticari anlamda çok önemlidir. Havacılıkta bir söz vardır. Havayolu firması için (veya uçağı kiralayan firma için) “En pahalı koltuk boş koltuktur”
Peki bu fazla satışlar sonunda ne oluyor? Öncelikle sizin bunu kabul etmenizden dolayı(!) (Bilet satın aldığınız uçak bileti satış sitesi veya mobil uygulama üzerinden “tık”layarak veya bilet arkalarını okumayarak kabul ettiğimiz maddeler!) birkaç şey yapılabiliyor. Yalnız “kabul etmek” derken bu durumun sadece haber verilmesi ile ilgili kısmı kabul etmiş oluyorsunuz.
Havayolu Size “Uçmayın” Dediğinde Kazançlı Çıkabilirsiniz
Şöyle açıklayayım; Havayolu firması yetkilileri size durumu anlatarak, uçağın dolu olduğunu söyleyebilir ve sizi bir şekilde sonraki uçağın durumuna saatine veya gününe göre ağırlayıp başka bir uçakla göndermeyi teklif edebilir. Bu teklifin karşılığında bir sonraki uçağın saatine göre sizi ya bir otelde misafir edip belirli bir ücreti geri öderler (bu ücret her firmada değişse de 600 Euro’ya kadar çıkabiliyor) ya da yine ücreti geri ödeyip duruma göre sizi yeni uçakta bir üst sınıfa upgrade edebilirler. Bir sonraki uçağın saatine 6 saatten az bir zaman varsa C.I.P salonda sizi ağırlayabilirler. Bu bir anlaşmadır. Karşılıklı pazarlık bile yapılabilir.
Bu durum daha çok yurtdışı uçuşlarda, uzun uçuş saatleriyle birlikte riskin daha da büyük olması nedeniyle uygulanan bir takım ticari önlemlerdir. Birçok havayolu da bunu profesyonel ekipleriyle bir risk yönetimine çevirmiş durumdadır.
İşte bu durum şimdi yurt içi uçuşlarında da karşımıza çıkmaya başladı.
Yurt içi Uçuşlarınızda da Ekonomik Uçak Bileti Alıp Uçamayabilirsiniz
Son dönemlerde özellikle okulların kapanıp tatillerin başladığı yaz ayları veya yarıyıl tatili gibi dönemlerde büyük doluluklar yaşanıyor.
Örneğin yaz aylarında İstanbul’dan sahil kentlerine yapılan uçuşlar neredeyse yüzde 100 dolulukla gerçekleşiyor. Mesela Türk Hava Yolları, uçağın koltuk sayısından fazla bilet sattığı veya operasyonel olarak hattan çekip başka bir uçağa yönlendirdiği yolcularına tazminat amaçlı teklifler ve ödemeler yapıyor.
Sabiha Gökçen Havaalanı‘nda 100-150 euro arasında tekliflere kendim de şahit oldum.
Birçok havayolu ve daha çok işini ciddi şekilde yapan ve sorumluluk alan havayolu firması özellikle belirli dönemlerde belirli yönlere gerçekleşen uçuşlarda overbook problemini aşmak için uçuşunu değiştirmeyi kabul eden yolculara 100-150 euro teklif ediyor. Teklif, uçuş saati yaklaştıkça değişiklik gösterebiliyor.
Bu teklifle karşılaşan yolcu hem ödediği bilet ücretini geri almış hem de bir sonraki için bedava bilet almış hatta bir de üzerine cep harçlığı kazanmış oluyor. Uçağında yer açan havayolu firması da, hem daha yüksek ücrete bilet satabiliyor hem de “overbook” (koltuk kapasitesinin üzerinde bilet satışı) sorununu aşmaya çalışıyor. Alan razı veren razı durumu anlayacağınız.